第三次訂淘寶, 很快呢!

關閉 [複製鏈接]
作者: akwok 發表于 2009-12-29 18:21:43
4714 44
今次是第三次訂淘寶, 好快收到, 上星期六 (26/12)訂, 今日(29/12)收到, 是由江蘇來的, 我都估不到這麼快, 今次訂了茶花, 日本海棠, 丁香, 玉蘭 及黃老虎, 收到件, 質量很不錯, 都幾壯, 希望春節可以開花啦.

茶花很壯, 而且有花苞啦

茶花很壯, 而且有花苞啦

日本海棠也有花苞

日本海棠也有花苞
akwok 發表於 2009-12-29 18:26:27 |顯示全部樓層
不記得提, 今次的賣家都係 "玫瑰花紡" , 快遞係 uc, (原本這個賣家不識得這個快遞, 我介紹佢搵, 又快又平呢, 佢都多謝我呢)add7icon
回復

bonbon1 發表於 2009-12-29 18:46:33 |顯示全部樓層
植株看來很健壯
回復

vincentma 發表於 2009-12-29 19:55:10 |顯示全部樓層
Agnes, 等住睇你 D 靚花花!
回復

shirleyc 發表於 2009-12-30 09:44:04 |顯示全部樓層
akwok
嘩...第3次.....你已經中毒啦, 點解你定的咁多葉,我定個d光"took" "took"咁
我都係搵"玫瑰花紡"定呀, 袁小姐勁好人同好有耐心...因為我第一次定, 乜都唔知,佢一個一個step教我呀

希望我d光頭枝枝快d有枝有葉啦
回復

akwok 發表於 2009-12-30 15:16:21 |顯示全部樓層
shirleyc,
中毒, 少少啦! 不過花園無位啦, 暫時無得訂住啦....
我同袁小姐傾計, 佢都有提起你呀.....
我訂果d係茶花, 3年苗, 所以有葉, 我之前訂d月季苗都係光"took" "took", 不過唔緊要, 好快就出芽出葉
回復

Jesation 發表於 2009-12-30 15:47:06 |顯示全部樓層
我果d 都好多葉... 但唔知關唔關成個星期先收倒貨事... 次次發芽都要等好耐。棵日香桂本來好似有好多芽... 但偏偏唔覺佢大。
回復

shirleyc 發表於 2009-12-30 22:15:12 |顯示全部樓層
袁小姐一定記得我啦,我咁煩
回復

greengreen 發表於 2009-12-31 13:25:51 |顯示全部樓層
Can PM the web site to me ? As I want to buy some from reliable web site.

Thank you !

GreenGreen - Macau
回復

shirleyc 發表於 2009-12-31 18:19:38 |顯示全部樓層
回復

greengreen 發表於 2010-1-1 11:47:21 |顯示全部樓層
回復 10# shirleyc

Thank You !
回復

Vince06 發表於 2010-1-1 22:54:45 |顯示全部樓層
你好呀!
請問係淘寶訂駛唔駛做咩手續, 例如報海關等? 定係落單找數就得?
因為小弟都想訂左好耐, 但係又驚植物唔俾入境。
唔該晒。
回復

akwok 發表於 2010-1-2 01:33:42 |顯示全部樓層
Vince06
你好! 係淘寶訂花苗, 我3次都用快遞送到屋企門口, 係香港過數去淘點, 用支付寶比錢 (包括訂花苗的錢 + 快遞費用 = 一次過) 所以唔使報海關 ; 相信一般在淘寶上見到的花苗, 都應該可以入香港, 你同賣家傾下就清楚啦
回復

Vince06 發表於 2010-1-2 18:27:03 |顯示全部樓層
明白晒。唔該。希望大家都種多d靚花啦。
回復

wong 發表於 2010-1-3 00:18:52 |顯示全部樓層
寄咁多棵幾錢運費???我最想買棵臘梅
回復

akwok 發表於 2010-1-3 18:02:46 |顯示全部樓層
回復 15# wong

這次他用了一個比較平的 快遞 (係我介紹佢 ), 15/公斤, 今次佢話一共7公斤, 照計應該105, 但我同佢講價, 最後係80蚊運費
回復

wong 發表於 2010-1-3 19:07:01 |顯示全部樓層
回復  wong

這次他用了一個比較平的 快遞 (係我介紹佢  ), 15/公斤, 今次佢話一共7公斤, 照計應該105,  ...
akwok 發表於 2010-1-3 18:02

好平喎......其他快遞要30$首公斤....佢會唔會送住宅???
回復

akwok 發表於 2010-1-3 23:38:15 |顯示全部樓層
回復 17# wong

我相信會送, 我住屯門 D 村屋, 佢都送到我門口, 佢地送貨前會打電話比你確認地址, 你可以講清楚, 就可以送到比你
回復

走得慢 發表於 2010-1-4 00:28:04 |顯示全部樓層

回復 16# akwok

請問是哪一間呀!好抵呀!能否pm告訴我呀?
回復

Jesation 發表於 2010-1-4 09:59:27 |顯示全部樓層
Vince06
你好! 係淘寶訂花苗, 我3次都用快遞送到屋企門口, 係香港過數去淘點, 用支付寶比錢 (包括訂花苗的 ...
akwok 發表於 2010-1-2 01:33

唔係間間肯寄香港o架,要問,佢o地成日話有泥果d寄唔倒,同埋瀕危物種如蘭花同仙人掌唔入得。

& 我玫瑰花坊定o既其中一棵月季黑晒lu,可能死咗,但另一棵發芽。桂花同葡萄就冇郁過... 激死。下次要記得星期一定,唔好等過星期六、日,我覺得3、4日已經係maximum,呢排乾d,脫水一個星期的話好難救。
回復

123下一頁