有咩易種岩桐屬植物 (原名:問題新手有野問各位高手)

作者: MR.KEN.F 發表于 2009-12-25 18:53:01
10646 158
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 16:58:36 |顯示全部樓層
歡迎你來丫^^
我只有種av(紫羅蘭), 重未夠一年時間, 希望答到你啦~
其實av都唔係咁難種的, 淋水次數唔係太 ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 13:22

你多謝先.不過我好驚種死左唔知點同你交代.....add8icon add5icon
回復

Tony 發表於 2009-12-29 17:03:17 |顯示全部樓層
果然係高手xd" 連酢醬草都要有斑的xd"   佢點既樣架??
去行哥到買野呀??
nwss54510 發表於 2009-12-29 16:52

我偏向鐘意D有斑ge野~但有斑av我麻麻地~
同佢交收呀~同佢買迷你毛苞芽
之前都種過~好吸引架~
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:03:51 |顯示全部樓層
你多謝先.不過我好驚種死左唔知點同你交代.....
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 16:58

唔駛驚@@" 種死係常有既事來=.=.. 我以前都種極都死的.. 我都係今年年頭先再種過, 現在都ok啦~ (雖然都重會種死d..)
試多幾次就得架啦~ 我之前都有分享比另1個新種av既花友, 頭兩次都死左, 但最近哩次佢都成功左啦~
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:06:54 |顯示全部樓層
我偏向鐘意D有斑ge野~但有斑av我麻麻地~
同佢交收呀~同佢買迷你毛苞芽
之前都種過~好吸引架~ ...
Tony 發表於 2009-12-29 17:03

你種酢醬草應該都ok掂的丫, 你夠光, 我一d都唔夠呀.. 現在有1盆同d av一齊照燈中@@"
你有重買!?
回復

MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:08:58 |顯示全部樓層
咁又冇喎~ 我只愛av xd"
但我反而比食蟲同酢醬草吸引住丫@@"
nwss54510 發表於 2009-12-29 16:19

我都比佢地吸引左,睇完其他人post既野,隻眼大到雞蛋敢大add6icon ,不過冇錢add2icon 得個睇字......add8icon
回復

Tony 發表於 2009-12-29 17:09:44 |顯示全部樓層
你種酢醬草應該都ok掂的丫, 你夠光, 我一d都唔夠呀.. 現在有1盆同d av一齊照燈中@@"
你有重買!? ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:06

有高手比咗幾隻我,今日開始發芽喇~
c 晒喇,而家捲土重來!
回復

MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:12:11 |顯示全部樓層
唔駛驚@@" 種死係常有既事來=.=.. 我以前都種極都死的.. 我都係今年年頭先再種過, 現在都ok啦~ (雖然都重 ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:03

我以前試過add10icon ,佢地都大得幾快add6icon ,不過最後都死左add8icon,重有,我驚你分享既個種品種好難種,我唔知點好add9icon
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:13:05 |顯示全部樓層
我都比佢地吸引左,睇完其他人post既野,隻眼大到雞蛋敢大 ,不過冇錢 得個睇字...... ...
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:08

哈哈~"~ 佢地真係種得好靚, 真係睇到就想要, 我都係到努力緊, 如果我D酢醬草成功生仔的話, 咁就可以分享下比大家啦^^"
食蟲重係小小苗.. 希望成功~
其實有時未必要用錢買的, 有D好心既花友不時都會出POST分享的, 留意下啦^^
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:16:13 |顯示全部樓層
有高手比咗幾隻我,今日開始發芽喇~
c 晒喇,而家捲土重來!
Tony 發表於 2009-12-29 17:09

咁你得閒就要POST出黎睇下斑葉酢醬草係咩來啦~~
我之前的食蟲都C了~"~  上星期又再重頭黎過啦~ 希望成功!!
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:17:37 |顯示全部樓層
我以前試過 ,佢地都大得幾快 ,不過最後都死左,重有,我驚你分享既個種品種 ...
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:12

我有既種, 應該唔係太難架, 我都重係新手, 太難我都搞佢唔掂啦@@"
你用咩泥種~??
回復

MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:18:39 |顯示全部樓層
哈哈~"~ 佢地真係種得好靚, 真係睇到就想要, 我都係到努力緊, 如果我D酢醬草成功生仔的話, 咁就可以分享下 ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:13

我都有留意分享同出售版,不過一係就唔夠快,一係就有d睇唔明.....
回復

Tony 發表於 2009-12-29 17:20:39 |顯示全部樓層
咁你得閒就要POST出黎睇下斑葉酢醬草係咩來啦~~
我之前的食蟲都C了~"~  上星期又再重頭黎過啦~ 希望成功!! ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:16

斑葉未搵倒,我隻係雀斑咋~
呢次用苞芽好D呱~
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:21:28 |顯示全部樓層
我都有留意分享同出售版,不過一係就唔夠快,一係就有d睇唔明.....
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:18

AV係分享版到真係幾搶手的, 同埋有部分分享帖會SET左分享限制的, 可能因為太多人只拎分享而沒出過POST啦
回復

MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:22:09 |顯示全部樓層
我有既種, 應該唔係太難架, 我都重係新手, 太難我都搞佢唔掂啦@@"
你用咩泥種~?? ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:17

好似係花寶同唔知咩泥,都係日x城買架
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:24:55 |顯示全部樓層
斑葉未搵倒,我隻係雀斑咋~
呢次用苞芽好D呱~
Tony 發表於 2009-12-29 17:20

雀斑!?
你上次果盆有冇C到呀??
回復

Tony 發表於 2009-12-29 17:25:36 |顯示全部樓層
AV係分享版到真係幾搶手的, 同埋有部分分享帖會SET左分享限制的, 可能因為太多人只拎分享而沒出過POST啦 ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:21

我其實成日cut葉架,但懶得搞分享,如果特別D ge分比熟人,其他掉咗佢算數~
回復

DJ999SAI 發表於 2009-12-29 17:26:52 |顯示全部樓層
回復 28# nwss54510

你果到好食好住 一定成功既
回復

MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:26:57 |顯示全部樓層
AV係分享版到真係幾搶手的, 同埋有部分分享帖會SET左分享限制的, 可能因為太多人只拎分享而沒出過POST啦 ...
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:21

重有我係超超超新手,如果太難種既品種就唔敢要,種死我就真係死啦....add8icon
回復

Tony 發表於 2009-12-29 17:27:30 |顯示全部樓層
雀斑!?
你上次果盆有冇C到呀??
nwss54510 發表於 2009-12-29 17:24

Oxalis pes-caprae
死晒~
回復

nwss54510 發表於 2009-12-29 17:28:53 |顯示全部樓層
好似係花寶同唔知咩泥,都係日x城買架
MR.KEN.F 發表於 2009-12-29 17:22

我個人唔係太鐘意花X既泥~"~ 佢比較實丫@@"
回復