開心農場真實版之社區園圃

作者: peggykyw 發表于 2009-12-17 16:59:26
143428 1062
chutou 發表於 2010-3-16 23:18:13 |顯示全部樓層
其實你既收穫已經很不錯呢
回復

軒軒 發表於 2010-3-16 23:21:21 |顯示全部樓層
peggykyw,你下年可以試下早水蘿蔔,又易種,又快有收成!
回復

peggykyw 發表於 2010-3-16 23:21:21 |顯示全部樓層
多謝你既意見同鼓勵~~~
今次既田已經抽左
可能要下季先得
回復  peggykyw
chutou 發表於 2010-3-16 23:16

唔緊要啦, 塞翁失馬"煙"知非福呢! 趁呢度時間可以搵多d資料, 將來收成一定會更好。
回復

kerorozIL 發表於 2010-3-16 23:23:40 |顯示全部樓層
公主太貴又太忙喇, 組團....要佢個PA黎做先得喇....
惡姨 發表於 2010-3-16 10:14

公主之前成日上尼
我諗佢真係好忙...
回復

peggykyw 發表於 2010-3-16 23:24:44 |顯示全部樓層
其實你既收穫已經很不錯呢
chutou 發表於 2010-3-16 23:18

第一次落田, 都算唔錯
不過作左個總結, 仍有改善的地方.
回復

peggykyw 發表於 2010-3-16 23:29:14 |顯示全部樓層
peggykyw,你下年可以試下早水蘿蔔,又易種,又快有收成!
軒軒 發表於 2010-3-16 23:21

唔該晒軒軒!
呢期係起上年10月尾交田, 諗住年尾早水唔合時種, 所以.....
其實早水蘿蔔適合咩野時間種呢? 請指教。
回復

peggykyw 發表於 2010-3-16 23:30:58 |顯示全部樓層
公主之前成日上尼
我諗佢真係好忙...
kerorozIL 發表於 2010-3-16 23:23

小朋友, 咁夜仲唔訓覺。明天請早!
Good Night!
回復

軒軒 發表於 2010-3-16 23:51:32 |顯示全部樓層
唔該晒軒軒!
呢期係起上年10月尾交田, 諗住年尾早水唔合時種, 所以.....
其實早水蘿蔔適合咩野時間種呢?  ...
peggykyw 發表於 2010-3-16 23:29

11,12月就合適架啦!
回復

peggykyw 發表於 2010-3-16 23:56:12 |顯示全部樓層
11,12月就合適架啦!
軒軒 發表於 2010-3-16 23:51

下! 上年錯過左添.
好! 今年年尾種, 聽聞早水蘿蔔冇咁寒涼喎, 唔知係唔係呢?
回復

peggykyw 發表於 2010-3-18 18:20:12 |顯示全部樓層
繼續匯報吓收田情況:
今次由於開田前已發苗, 車喱茄收成不錯。年尾再種過!
有好多園友由於種植時間唔夠, 有D剛開花, 有D青BB, 有D只收得部份, 好可惜!
20100224 (6) (Small).JPG
20100224 (10) (Small).JPG
20100224 (12) (Small).JPG

呢次收得最多

呢次收得最多
20100227 (33) (Small).JPG
20100227 (35) (Small).JPG
20100227 (37) (Small).JPG

提子?

提子?
20100304 (14).JPG

成串都係樹上熟

成串都係樹上熟

好紅呀!

好紅呀!

製成品 -- 三文魚意粉

製成品 -- 三文魚意粉

評分

查看全部評分

回復

peggykyw 發表於 2010-3-21 16:38:14 |顯示全部樓層

仲收咗D雜菜, 可以做個"粉絲雜菜煲", 有枸杞, 油麥菜, 中芹, 生菜, 蕃薯苗, 七彩豬乸菜....
20100303 (55).JPG
20100303 (17).JPG
20100303 (48).JPG
20100304 (2).JPG
20100304 (1).JPG
20091218 (2).JPG
20100303 (47).JPG

評分

查看全部評分

回復

peggykyw 發表於 2010-3-21 16:59:57 |顯示全部樓層

其他田友亦有D種得好好架......

大頭玫瑰花

大頭玫瑰花

椰菜花--種植期較西蘭花短, 下次我又種!

椰菜花--種植期較西蘭花短, 下次我又種!
20100109 (4).JPG

西蘭花

西蘭花

枸杞

枸杞
20100123 (24).JPG
20100123 (26).JPG

大葉豬乸菜, 塊葉大到好似大葵扇,好犀利!

大葉豬乸菜, 塊葉大到好似大葵扇,好犀利!

向日葵

向日葵
20100201 (21).JPG
20100225 (7).JPG

大cone粟米

大cone粟米

評分

查看全部評分

回復

peggykyw 發表於 2010-3-21 17:24:31 |顯示全部樓層
我的「開心農場」2009秋冬版已結束, 總結今次收成算唔錯, 但仍有好多改善的空間, 例如種粟米, 由於種植時間、空間都有限, 再加上粟米蟲害多, 與收成不成正比, 不化算, 下次不打算再種; 又例如可以改種椰菜花, 4個月內可能可以種2造。
新一期「社區園圃」抽籤已有結果, 我們抽中了一位正選一位侯補位, 所以
2010春夏版「開心農場」決定耕種2塊田, 培苗工作正在進行中.......
回復

小寶 發表於 2010-3-22 13:01:40 |顯示全部樓層
新一季,加油呀!我已經幫你地問鄰居攞左D豆角苗喇~~~
回復

惡姨 發表於 2010-3-22 14:16:36 |顯示全部樓層
哈哈哈哈, 些些你喇小寶, peggy+丸子+惡's 田都會好比心機嫁喇, 希望唔好再抽到個瘦奀奀嘅田啦....
回復

peggykyw 發表於 2010-3-22 15:42:54 |顯示全部樓層
新一季,加油呀!我已經幫你地問鄰居攞左D豆角苗喇~~~
小寶 發表於 2010-3-22 13:01

唔該晒你呀, 小寶, 我地會比心機種, 希望希好嘅收成!

惡姨, 亦唔該晒你嘅幫忙, thanks so much!
回復

惡姨 發表於 2010-3-22 15:45:00 |顯示全部樓層
別客氣, 唔係你惡田要等到下半年先重生喇... 些些 you 至真
回復

athernas 發表於 2010-3-23 12:40:24 |顯示全部樓層
哈哈哈哈, 些些你喇小寶, peggy+丸子+惡's 田都會好比心機嫁喇, 希望唔好再抽到個瘦奀奀嘅田啦.... ...
惡姨 發表於 2010/3/22 14:16

YES, YES,  還有管家田丫
回復

athernas 發表於 2010-3-23 12:42:46 |顯示全部樓層
哈哈哈哈, 些些你喇小寶, peggy+丸子+惡's 田都會好比心機嫁喇, 希望唔好再抽到個瘦奀奀嘅田啦.... ...
惡姨 發表於 2010/3/22 14:16

日本種子已日到 手, 要種子定苗呀?
回復

peggykyw 發表於 2010-3-23 13:10:11 |顯示全部樓層
日本種子已日到 手, 要種子定苗呀?
athernas 發表於 2010-3-23 12:42

日本種子係唔係青瓜?
你問要種子定苗? 有得簡, 緊係要苗啦! 唔該晒, 丸子!
回復