開心農場真實版之社區園圃

作者: peggykyw 發表于 2009-12-17 16:59:26
143697 1062
吉祥 發表於 2010-8-26 16:23:09 |顯示全部樓層
我都幫阿妹抽到園圃呀, 但阿妹又唔得閒,我讓左比同事, 今個星期日同佢去收田啊...
回復

peggykyw 發表於 2010-8-26 17:42:55 |顯示全部樓層
吉祥, 你好呀!

睇嚟有好多園友抽到今期荃灣園圃, 你都去收田, 咁睇吓有冇緣同你相識
回復

吉祥 發表於 2010-8-26 17:48:14 |顯示全部樓層
回復 322# peggykyw
好呀好呀, 到時大家來個相認啦...add12icon
回復

peggykyw 發表於 2010-8-27 12:49:09 |顯示全部樓層
好期待今個禮拜收田, 有放完暑假開學的感覺, 可以見到d園友, 頃吓交流種植心得, 又可以見到惡姨, 丸子喇, 好期待呀!

但上期的功課未做完啵, 的起心肝close埋上期嘅file先.
回復

小寶 發表於 2010-8-27 12:51:34 |顯示全部樓層
回復 324# peggykyw

你就好啦 有得放暑假
回復

peggykyw 發表於 2010-8-27 12:58:02 |顯示全部樓層
小寶, 你好呀! 食咗飯未呀!

我地係被迫放暑假架, 我好羨慕你有自己的田, 可以長種長有.
回復

peggykyw 發表於 2010-8-27 15:12:57 |顯示全部樓層
2塊田種的燈籠椒都唔得, 我見其他園友都係咁, 係唔係唔啱季節種呢?
20100628 (4).JPG
20100628 (2).JPG
回復

peggykyw 發表於 2010-8-27 15:44:12 |顯示全部樓層

由於園圃導師話鑽地老鼠起碼要種6個月以上先有收成, 加上佢好大棵兼搶晒種起隔離棵苦瓜的肥, 令苦瓜收完第一批苦瓜後結唔到花, 所以決定捨棄佢而保住棵苦瓜.
20100512 (39).JPG
20100710 (19).JPG
20100710 (21).JPG
20100710 (20).JPG
回復

peggykyw 發表於 2010-8-27 16:39:05 |顯示全部樓層
一個唔食苦瓜的人卻種苦瓜, 收成仲唔錯添.
#32田種了1棵苦瓜, 共收咗15隻呀, 最重個隻有半斤多d, 20100707 (4).JPG
20100614 (28).JPG

多謝你呀!

多謝你呀!
20100617 (3).JPG
20100618 (4).JPG
20100626 (13).JPG
20100707 (13).JPG
20100710 (13).JPG
20100726 (2).JPG
20100726 (4).JPG
20100805 (4).JPG
20100807 (25).JPG
20100813 (3).JPG
20100814 (32).JPG

收田前要收最後呢3隻.

收田前要收最後呢3隻.

評分

查看全部評分

回復

惡姨 發表於 2010-8-28 10:16:19 |顯示全部樓層
"一個唔食苦瓜的人卻種苦瓜" 呢句野咁熟嘅??

哈....me 2, 種黎仲乜, 扮吓孝順比兩老食囉
回復

吉祥 發表於 2010-8-28 11:50:51 |顯示全部樓層
回復 329# peggykyw

peggy早晨呀~~
你D苦瓜大豐收喎...恭喜恭喜~~
回復

peggykyw 發表於 2010-8-28 12:00:23 |顯示全部樓層
靚姨, 你唔使扮都係個孝順女喇!

d苦瓜除咗比家人食, 仲益吓d親戚朋友, 我種得開心, 佢地又食我開心!
回復

peggykyw 發表於 2010-8-28 13:11:57 |顯示全部樓層
回復  peggykyw

peggy早晨呀~~
你D苦瓜大豐收喎...恭喜恭喜~~
吉祥 發表於 2010-8-28 11:50

hehe.....多謝!
都唔算係大豐收, 因有園友收20~30隻, 但我已滿足滿意喇

明天見!
回復

peggykyw 發表於 2010-8-29 00:14:21 |顯示全部樓層

有D園友種咗唔同品種農作物, 收成都唔錯架,  我覺最特別就係「太空蛇瓜」
20100807 (23).JPG
20100714 (47).JPG
20100714 (48).JPG
20100725 (142).JPG
20100725 (145).JPG
20100725 (146).JPG
20100725 (147).JPG
20100806 (5).JPG
20100806 (6).JPG
20100806 (7).JPG
20100806 (11).JPG
20100807 (1).JPG
20100807 (2).JPG
20100807 (3).JPG
20100807 (6).JPG
20100714 (40).JPG
10100609 (4).JPG
20100520 (11).JPG
20100523 (35).JPG
20100523 (42).JPG
20100608 (2).JPG
20100608 (7).JPG
20100612 (1).JPG
20100612 (3).JPG
20100707 (10).JPG
20100714 (34).JPG
20100714 (39).JPG
回復

peggykyw 發表於 2010-8-29 00:28:40 |顯示全部樓層
原來好多瓜果的花都好靚架, 一齊賞吓花喇.
2010805 (10).JPG
2010805 (15).JPG
20100512 (46).JPG
20100512 (47).JPG
20100523 (44).JPG
20100526 (7).JPG
20100526 (11).JPG
20100612 (14).JPG
20100612 (28).JPG
20100622 (1).JPG
20100628 (11).JPG
20100714 (35).JPG
20100720 (8).JPG
20100720 (9).JPG
20100720 (11).JPG
20100720 (12).JPG
20100723 (1).JPG
20100723 (3).JPG
20100723 (9).JPG
20100723 (10).JPG
20100723 (12).JPG
20100723 (17).JPG
20100806 (9).JPG
20100806 (14).JPG
20100806 (18).JPG
20100806 (22).JPG
20100806 (23).JPG
20100807 (10).JPG
20100807 (17).JPG
20100807 (20).JPG
回復

zero1 發表於 2010-8-29 08:12:52 |顯示全部樓層
請問最後果2張係什麼植物的花?好特別好靚呀!
回復

peipei 發表於 2010-8-29 11:33:25 |顯示全部樓層

二月

二月

四月到就有兩粒等食蕃茄

四月到就有兩粒等食蕃茄

兩個星期到就紅左食得

兩個星期到就紅左食得
回復 320# peggykyw

我抽左九龍灣個邊因為返工係個邊. 雖然我想抽將軍澳個邊(因為住將軍澳),但見個邊有工程做所以都係等佢工程完左先抽個邊了. 今次係第一次抽中,仲係第一次落田種野. 所以真係好緊,之前係屋企種過蕃茄.不過真係好細粒. 你有無抽田?
回復

Nancy 發表於 2010-8-29 12:44:37 |顯示全部樓層
回復 319# peggykyw
哈..........我總係不能自拔添,侵佔埋人地既office啦....
回復

peggykyw 發表於 2010-8-29 22:34:53 |顯示全部樓層
回復  peggykyw
好呀好呀, 到時大家來個相認啦...
吉祥 發表於 2010-8-26 17:48

吉祥, 今日同你緣慳一面添!
你朋友抽到幾號田呀? 我抽到11 & 17號.
回復

mono 發表於 2010-8-29 22:39:25 |顯示全部樓層
Peggy,我地 107 區剛收了田。祝妳開田大豐。今次會種乜野?
回復