返回列表 發新帖

Car 的花園 (開張大吉)

作者: lapcheung9x3 發表于 2009-12-15 17:51:21
2683 27
lapcheung9x3 發表於 2009-12-17 18:44:45 |顯示全部樓層
thank you 各位~~ 我會努力, 整靚個花園(希望可以)~
不過真係好攰, 之前買左2架泥頭車泥, 諗住落d基肥就可以種, 點知發覺d泥好似全部都係沙, 後尾又買左2包 225L 既黑碳土, 碳, 唐泥, 自己一個人係咁撈........撈到手都跛.......

唔知有冇人用過呢隻moss呢?>>>
IMG_4928 (Medium).JPG
我要加石灰ma?
$300 225L 買得平唔平?~

另外, 棵白蘭&含笑呢兩日d葉開始黃,
不知道是病菌還是天氣凍呢?~~
IMG_4903 (Medium).JPG
IMG_4901 (Medium).JPG

我係新手, 請各位多多指教~~
回復

lapcheung9x3 發表於 2009-12-17 18:48:07 |顯示全部樓層
回復 18# llaus

daddy o個邊係租架咋, 所以我好鐘意o個d植物, 都唔会种落地lu~~~~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-12-17 18:48:32 |顯示全部樓層
thank you 各位~~ 我會努力, 整靚個花園(希望可以)~
不過真係好攰, 之前買左2架泥頭車泥, 諗住落d基肥就可 ...
lapcheung9x3 發表於 2009-12-17 18:44

我棵白蘭最近都有好多老葉慢慢變黃,問o左花場老闆,佢話係正常,到春天會再長番嫩葉~
回復

Jesation 發表於 2009-12-18 15:16:52 |顯示全部樓層
回復  Jesation

我有1隻poodle, 7隻lapcheung, 1隻chow chow 呢~~  
相入面另外o个兩隻poodle 係朋友ga ...
lapcheung9x3 發表於 2009-12-17 18:23

wow, 9狗!!!
有,犬女拉茜執波中~
回復

Jesation 發表於 2009-12-18 15:22:12 |顯示全部樓層
我啱啱都訂咗金手指苗呢,唔知係咪真係咁甜。
回復

llaus 發表於 2009-12-18 15:33:15 |顯示全部樓層
我棵白蘭最近都有好多老葉慢慢變黃,問o左花場老闆,佢話係正常,到春天會再長番嫩葉~ ...
ChrisTsui 發表於 2009-12-17 18:48

可在冬天時修剪下棵樹
春天時就爸爸聲標嫩葉/芽來啦
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-12-19 15:53:18 |顯示全部樓層
嘩原來已經整緊間屋,唔怪得咁忙啦
回復

小喇叭 發表於 2009-12-19 16:38:38 |顯示全部樓層
嘩...7隻腸??? 厲害厲害!
回復