我的小天地(新朋友)-->undate16/12/09

作者: BTG_CARMEN 發表于 2009-12-11 00:04:13
2452 24

發芽2天的油麥菜

發芽2天的油麥菜
-->發芽2天o既油麥菜

請教一下油麥菜用4"盆一棵一盆可以嗎??

請教一下油麥菜用4"盆一棵一盆可以嗎??
-->請教一下油麥菜用4"盆一棵一盆種可唔可以o架??

大果蕃茄一個月大,對我尼講好珍貴,因為得一粒發到芽

大果蕃茄一個月大,對我尼講好珍貴,因為得一粒發到芽
-->大果蕃茄一個月大..對我尼講好珍貴..因為得佢一粒發到芽

大果蕃茄而家有3-4片葉

大果蕃茄而家有3-4片葉
-->大果蕃茄而家有3-4片葉啦

車厘茄一個月大

車厘茄一個月大
-->車厘茄一個月大

唔知點解總覺得佢好矮小

唔知點解總覺得佢好矮小
-->車厘茄而家有5-6片葉..但睇起尼總覺得好矮小

指天椒家族,一個月大啦

指天椒家族,一個月大啦
-->指天椒家族一個月大

指天椒而家出左6-7片葉

指天椒而家出左6-7片葉
-->指天椒而家有6-7片葉

碌柚家族,唔記得幾大lu

碌柚家族,唔記得幾大lu
-->碌柚家族..唔記得幾大lu

碌柚而家出左8片葉

碌柚而家出左8片葉
-->碌柚而家有8片葉

茄子家族一個月大

茄子家族一個月大
-->茄子家族一個月大..而家有4-5片葉

茄子一號被o野咬左啖

茄子一號被o野咬左啖
-->茄子一號被咬了

茄子三號同樣被o野咬,但搵唔到兇手

茄子三號同樣被o野咬,但搵唔到兇手
-->茄子三號被O野咬左啖

木瓜家族

木瓜家族
-->木瓜家族

死啦..發現大木瓜泥面有好多好似蒼蠅仔定蚊仔o既o野飛尼飛去"褸"住d泥,點算好?? >"< ... ... ... ... .. ...

死啦..發現大木瓜泥面有好多好似蒼蠅仔定蚊仔o既o野飛尼飛去"褸"住d泥,點算好?? >"< ... ... ... ... .. ...
-->大木瓜出事啦..剛發現泥面有好多好似蒼蠅仔咁O既O野飛尼飛去"螻"住D泥...點算好呀??

木瓜1號一個月大

木瓜1號一個月大
-->木瓜一號一個月大..而家有4塊葉

木瓜2號又被o野咬..咩尼o架..唉!!

木瓜2號又被o野咬..咩尼o架..唉!!
-->木瓜二號都係被O野咬左一大啖..究竟誰是兇手呢?

向日葵一個月大

向日葵一個月大
-->矮種向日葵一個月大

向日葵而家有7-8片葉

向日葵而家有7-8片葉
-->而家有7-8片葉...真想快D見到佢開花..好期待..
BanbieChan 發表於 2009-12-11 07:02:58 |顯示全部樓層

歡迎加入種毒樂園~

回復

BanbieChan 發表於 2009-12-11 07:04:34 |顯示全部樓層
果然種毒不淺啵~油麥菜4吋盤種1棵,肥料夠應該可以吧~
回復

llaus 發表於 2009-12-11 07:26:11 |顯示全部樓層
現在所有都是小苗=小天地

遲d 就會變成    中天地/大天地啦
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 10:13:09 |顯示全部樓層
Banbie...唔...因為我果陣只有d 4"盆o係度...只好試試啦...咁應該施咩肥料呢??幾時開始要施肥呀??指教下我丫...add14icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 10:16:07 |顯示全部樓層
llaus...哈哈...我都想快d到中天地或大天地add6icon...不過我o既天台而家成為左我減壓o既地方...種o野為我減左唔少平時o既壓力...點解叫種毒呢??add3icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 13:26:38 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔發芽啦!!add7icon
CIMG0005.jpg -->剛發芽放落發泡膠箱
CIMG0006.jpg -->唔知個箱種櫻桃蘿蔔會唔會太淺呢??add3icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 13:29:19 |顯示全部樓層
今日又落左菜芯種子同西蘭花種子...希望發到芽啦..!!add6icon
回復

jack872184 發表於 2009-12-11 20:00:59 |顯示全部樓層
車厘茄?
They do not look like wo~
Are u sure?
回復

llaus 發表於 2009-12-11 20:11:47 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔發芽啦!!
-->剛發芽放落發泡膠箱
-->唔知個箱種櫻桃蘿蔔會唔會太淺呢?? ...
BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 13:26

比較淺左D啵
找個深D來種啦
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 20:57:07 |顯示全部樓層
回復 9# jack872184

唔似咩??死勒...會唔會攪錯左...咁你睇得出佢係咩嗎??
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-11 21:00:23 |顯示全部樓層
回復 10# llaus

噢!!咁即係聽日又要去街市同老闆攞??有d唔係咁好意思...唔知佢可唔可以平賣比我呢??add3icon
回復

Bessie 發表於 2009-12-11 21:45:36 |顯示全部樓層
你屋企好大啊, 種到咁多野, 好羡慕啊! add6icon
回復

biru 發表於 2009-12-12 11:07:30 |顯示全部樓層
碌柚<<<到用核發的?勁!
回復

jack872184 發表於 2009-12-12 11:43:24 |顯示全部樓層
回復 11# BTG_CARMEN

Mybe it's the problem of the environment la~
It looks like the "cherry tomato"but only the leaves.....
does not look like~
But don't kill it yet.
You may see when it flowers=.=
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-12 23:22:55 |顯示全部樓層
回復 13# Bessie

其實唔係o架...一般村屋...不過天台無人會用...所以我可以用晒佢...不過日日都要清理雀bad bad...嘰嘰...呢度好多雀仔o架..add12icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-12 23:25:17 |顯示全部樓層
回復 14# biru

無心插柳....反而有心想發檸檬...放到見到粒核有虫爬出尼都未見有芽...add8icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-12 23:28:56 |顯示全部樓層
回復 15# jack872184

話時話...我真係唔知會唔會攪錯...因為同一時間開始落不同o既種子...不過都唔緊要o既...今日見佢又大棵左...比心機慢慢種有一日總會知佢係咩尼o既...add4icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-12 23:32:26 |顯示全部樓層
今日菜芯同西蘭花都發左芽啦...另外仲有其他等緊...不過我最其待燈籠椒...之前發左幾次都唔得...希望今次成功啦...明天去買盤...
回復

BTG_CARMEN 發表於 2009-12-16 19:25:50 |顯示全部樓層

我的小天地(新朋友)

今日有新朋友...檸檬!!
檸檬圖一.jpg --->剛剛回到家
檸檬圖二.jpg --->呢d係???
檸檬圖三.jpg --->有花喎...花店個姐姐真好人!!
又update下我家o既住客先...
大果蕃茄
大果蕃茄45天圖一.jpg --->45天啦..突然大得好快..
木瓜
木瓜.jpg --->發覺盆底o既根走晒出尼...所以換左盆lu
蕃茄仔
盆栽蕃茄46天圖二.jpg --->葉長多左密左...不過都係唔高..add3icon
茄子
茄子42天圖一.jpg --->茄子最叻...長得最強壯..

花店個姐姐話幫我搵左棵清棗...雖然我唔知係點...不過都好期待...因為姐姐話好味o架喎...

評分

查看全部評分

回復

12下一頁