分享桃紅單瓣大岩桐「種子」(完)

作者: eratochoi 發表于 2019-5-16 10:10:24
4736 64
Dollarschan 發表於 2020-6-22 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-22 08:54
忽發奇想,如果在開花前澆有色的水,如蝶豆花茶、紅菜頭水、食用食素等,白花會否暫時由白色變有色? ...

我見網上有將食用色素加入插嘅玫瑰花度,過咗一晚就滲咗色,幾得意咁,下次起花試下淋顏色水落大岩桐度,睇下有冇效果先~
回復

川流不息 發表於 2020-6-23 15:17:05 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-22 14:39
有控水啦,e家隔日淋水,但佢好似吸水怪咁,有D担心,但水多會近泥D葉会甩,所以要狠心D~ ...

我是看到表土乾, 盆拿起來輕才敢淋水, 基本上熱的時候泥土乾比濕好, 香港的夏天濕度夠, 不怕
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-23 15:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-23 15:17
我是看到表土乾, 盆拿起來輕才敢淋水, 基本上熱的時候泥土乾比濕好, 香港的夏天濕度夠, 不怕 ...

係呀,我都會的的個盆㗎,因為面嗰層陶粒好快乾下面D泥重濕嘅,e家晚上會開冷氣會快咗抽乾D水,變咗隔日就要淋水Iu~
回復

川流不息 發表於 2020-6-23 23:26:01 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-23 15:40
係呀,我都會的的個盆㗎,因為面嗰層陶粒好快乾下面D泥重濕嘅,e家晚上會開冷氣會快咗抽乾D水,變咗隔日 ...

我想問下Dollar大, 除左桃紅和白色, 仲有機會出粉紅色?
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-24 13:04:04 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-23 23:26
我想問下Dollar大, 除左桃紅和白色, 仲有機會出粉紅色?

唔知道呢,只知道會有同母株唔同色咋

明白! Thanks~  發表於 2020-6-24 15:36
回復