師兄師姐,我剛發現植物上有圖片中的蟲,盆植物開始死,請問這些是甚麼蟲?如何消滅呢D害蟲?感謝指教~~
多點圖片
另外一盆有黑色小蟲
好多~~~~

好惡心

蚜蟲來的,白色係退出來嘅殼,黑色先係蟲,殺蟲方法,等其他人講
係呀,好噁心

驅蟲的方法有許多:
你可以噴霧器將鮮奶直接噴到嫩芽位, 芽蟲聚集處。用洗衣粉稀釋噴灑或塗抹在葉片上。

以醋噴灑在蟲身上, 去破壞蟲身表面的油膜, 接着噴上酒精。然後拿到太陽下直接曬死它們。

要持續噴多次的。

另外, 因為芽蟲經常和螞蟻共生 (芽蟲提供蜜露給蟻, 蟻會保護芽蟲及作為它們的交通工具), 所以也留意附近有無蟻, 做埋滅蟻工夫。

佢地長得很快, 為免蔓延, 要立即行動喇!
我依家最新方法, 一見有任何蟲, 紅蜘蛛, ETC, 除非得一兩隻, 可以洗走, 否則, 一律剪走葉片, 甚至剪走全部感染部份, 立即掉走. 如果泥見有虫, 都要換泥. 再洒水 洒醋 ETC 洗淨. 咁就立即解決了.  以前 噴好多, 暫時解決, 但葉上痴實虫蛋, 一旦天氣一濕熱, 好快又回來, 煩死. 都係剪葉剪枝最快搞掂.
gita 發表於 2019-4-14 19:30
我依家最新方法, 一見有任何蟲, 紅蜘蛛, ETC, 除非得一兩隻, 可以洗走, 否則, 一律剪走葉片, 甚至剪走全部 ...

工夫多做無壞, 做撤底d都啱既。
還記得我對上一次有這類蟲出現時, 每天洗葉, 噴葉, 逐片葉檢查到暈。還會傻傻地奢望: 如若此刻有小飄蟲幫助多好 。
花最終救到, 安全起見, 整株繼續獨立隔離至老化終結為止。+_+
經一事長一智, 祝樓主成功!
感謝分享經驗,我上網見有人教用洗潔精加水噴,D蚜蟲真係死晒,宜家再觀察緊~
angus1029 發表於 2019-4-15 08:46
感謝分享經驗,我上網見有人教用洗潔精加水噴,D蚜蟲真係死晒,宜家再觀察緊~ ...

受到控制太好了喇!記住持續噴,務求撤底遷滅。
換出來的舊泥可以用100度滾水浸泡多次。
yunge0 發表於 2019-4-15 19:16
受到控制太好了喇!記住持續噴,務求撤底遷滅。
換出來的舊泥可以用100度滾水浸泡多次。 ...

收到,感謝分享經驗~~