芒果樹開始給果了

作者: 眼都花 發表于 2019-3-31 17:59:27
1571 12
好快到六月中 又食到屙芒果S
眼都花 發表於 2019-3-31 19:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
上年的收成 不知今年有幾多
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-2 20:14:31 來自手機 |顯示全部樓層
我都想試下樓主啲芒果
回復

小雷子 發表於 2019-4-2 20:47:08 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-2 20:14
我都想試下樓主啲芒果<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

王子你又種啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-2 22:05:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-2 20:47
王子你又種啦!<span class="emoji emoji1f604"></span>

有種倒㗎,棵芒果已經有我咁高,只係暫時仲未有得食咋!
荔枝,黃皮,龍眼,香蕉,李子樹都種都有得食,唯獨芒果仲未有得食!
眼前輩好好人㗎,應該到時都可以分享嘅, 爬樹我最耍家我辛苦啲來幫手擇,最多留两個給你小雷子!
回復

小雷子 發表於 2019-4-2 22:35:20 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-2 22:05
有種倒㗎,棵芒果已經有我咁高,只係暫時仲未有得食咋!
荔枝,黃皮,龍眼,香蕉,李子樹都種都有得食,唯 ...

自己種咁多果樹,要咩有咩,一定比街市買更新鮮,即摘即食好鬼正,王子食唔晒,叫大家幫手食啦!
爬樹都識,身手咁敏捷,樓主一定請你去幫手…………食!
回復

眼都花 發表於 2019-4-2 22:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-2 20:14
我都想試下樓主啲芒果<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

預你一份 成熟了叫你來摘 但要等到六七月
回復

眼都花 發表於 2019-4-2 22:40:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-2 22:35
自己種咁多果樹,要咩有咩,一定比街市買更新鮮,即摘即食好鬼正,王子食唔晒,叫大家幫手食啦!
爬樹都 ...

荔枝今年打得好小花 可能失收
回復

小雷子 發表於 2019-4-2 22:43:44 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-2 22:40
荔枝今年打得好小花 可能失收

大哥!少食多滋味!
回復

眼都花 發表於 2019-4-2 22:59:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-2 22:43
大哥!少食多滋味!<span class="emoji emoji1f605"></span>

大食壞肚皮 我知 我知 每年我都食到屙芒果S 好濕熱的 我用芒果煮餸 用他做沙律 食吾晒用來放落雪櫃做闢味劑 大的曬芒果乾
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-3 06:24:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-2 22:35
爬樹都 ...

當造啲果樹真係生好多㗎,自己同屋企人又食唔倒咁多,部分摘落嚟都會攞去俾啲長輩幫手食,呢啲叫做分甘同味,但摘果食都幾辛苦㗎,足足可以整一日時間,又要清理周邊摘落嚟啲樹枝,真係可以講句苦盡甘來!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-3 06:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-2 22:38
預你一份 成熟了叫你來摘 但要等到六七月

有冇都多謝眼師兄先,同常芒果樹未成熟已跌倒周圍都係,凈翻冇幾多芒果,至於有冇得食都冇乜所謂,閒談幾句大家傾下已經很開心啦!
回復

眼都花 發表於 2019-4-3 08:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-3 06:44
有冇都多謝眼師兄先,同常芒果樹未成熟已跌倒周圍都係,凈翻冇幾多芒果,至於有冇得食都冇乜所謂,閒談幾 ...

你都知跌到周圍系 過後滿地長出芒果新苗 隨手可執到 哈哈
回復