(update 9/3/2020, 不再)弊傢伙,每株也發現一黃葉?

作者: Ming36 發表于 2019-3-24 01:37:01
3999 53
GP01-Fb 發表於 2019-3-27 07:20:08 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-27 06:38
水苔真係好好用,禾個幾盆石斛同蝴蝶,都係水苔種,啲根生得好好!
呢盆石斛開完花,預備換盆,都係水苔種 ...

咸魚青菜各有所愛, 呢個題目好似每幾個月就講一次, 大家千祈唔好傷和氣。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-27 07:36:06 來自手機 |顯示全部樓層
水苔真係好好用,禾個幾盆石斛同蝴蝶,都係水苔種,啲根生得好好!

其實一張相都學到嘢嘅,大家真係要好好珍惜呢個平台。
我看W大下面同中間有加發泡膠, 水苔壓得有啲實, 選盆偏小,我估W大係用素燒盆種。 呢啲可能都係成功因素, 如果成套照做應該唔會差得去邊,但係如果學啲唔學啲,可能真係會爛根。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-27 07:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
raykoo 發表於 2019-3-27 05:38
我通常會用 2份蘭石 (日本薩摩石), 1份芒骨,1份樹皮,混合即比例大概2:1:1,另外底部放少許陶粒做底,亦可 ...

我都發現台灣運過來的花,有時都會有欄根,但就奇就奇在欄根得來仍然開到好花。 以我嘅理解 佢哋嘅做法,喺工廠式流水作業, 過程中要經常換盆換植料,所以冇所謂。 可能經驗豐富,所以一切都在控制範圍之中,藝高人膽大。

另外,我之前睇過花寶2號同3號其實分別唔係好大,2號好多出嚟啲氮都係尿素,如果用粗料,因為微生物有限, 沒有時間慢慢將尿素轉化為硝態氮,根本上植物吸收唔到, 所以其實20 20 20 對於這個情況嚟講,並非真正的平均肥。 我都係用1號和3號算了。
回復

Sumbie 發表於 2019-3-27 08:00:53 來自手機 |顯示全部樓層
我用混合料另一原因係可以唔駛換植料換得咁密,又可以重用️換水苔我成日好大壓力,又核突
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 10:44:16 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-26 22:22
我比較鍾意用瓦盆,麥提沙放最底,上面用蘭石、木碎、水松碎料混合麥提沙,如果發覺太乾就會加少少碎水苔 ...

我近來(從年頭一月開始)也用這方法種植蝴蝶蘭,原因是之前傷亡太多
陶粒墊底、粗料(石仔加樹皮)中間,上鋪薄薄一層水苔,二月就抽芽,三月有花蕾,現在等開花。
加仔有幼根品種,購自元朗蘭場,原裝用椰衣(或木塊)種植。加仔較粗根的,我見原裝用水苔,素燒盆底有一舊發泡膠。
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 10:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-3-26 21:08
水苔可以,但要用細素燒盆或籃種會好啲,一過濕嘉仔就生得差
種嘉仔我覺得用種仙人掌不遠矣 ...

我種咗大概兩個月加仔,亦都發現它喜歡較乾的生長環境,但有時見佢肥嘟嘟嘅莖部收縮,就手痕噴水
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 10:49:48 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-27 00:08
我自己覺得,蘭花難在控水, 而控水呢係,係種花者控的,而不是被植料牽著鼻子走的。 所以應該先諗清楚自己 ...

G大大所言非虛,只係我啲新手種蘭花,正在摸索,跌跌碰碰中。
我是室內種植,為咗空氣流通一點點,儘量把它們放高一點,近窗花(原放在窗台),一有人在屋企就開風扇
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 10:56:28 來自手機 |顯示全部樓層
raykoo 發表於 2019-3-27 05:38
我通常會用 2份蘭石 (日本薩摩石), 1份芒骨,1份樹皮,混合即比例大概2:1:1,另外底部放少許陶粒做底,亦可 ...

Ray 大大圖文並茂,解釋清楚,我啲加仔及Laelia 或者會慢慢轉用這個方法種植,下次換盆,試一試用呢個方法,謝謝
回復

B17 發表於 2019-3-27 11:16:50 |顯示全部樓層

好雪白

呢個5年,水苔都碎掉,根有點深色,健康,仍能開花,不過係時候更換,順手轉大盆

換盆後,今年繼續開花
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423120&pid=2610022&fromuid=66917
回復

B17 發表於 2019-3-27 11:22:17 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-27 00:01
B大,這盆有黃葉,需唔需要理會?
我因為經驗少,所以非常擔心,才起植料看根 ...

換咗盆,冇乜野搞,蘭花唔係咁易乾死,淋水,放假
回復

B17 發表於 2019-3-27 11:28:53 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-27 08:00
我用混合料另一原因係可以唔駛換植料換得咁密,又可以重用️換水苔我成日好大壓力,又 ...

唔需要密,我的四五年先換
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423120&pid=2610133&fromuid=66917

芒骨呢更利害,抗戰八年,仲未死
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=204154&pid=2607854&fromuid=66917
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 11:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-27 11:16
好雪白

呢個5年,水苔都碎掉,根有點深色,健康,仍能開花,不過係時候更換,順手轉大盆

B大大,你這盆好健康喎!但會否搣走黃葉?
回復

B17 發表於 2019-3-27 12:00:28 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-27 00:08
我自己覺得,蘭花難在控水, 而控水呢係,係種花者控的,而不是被植料牽著鼻子走的。 所以應該先諗清楚自己 ...

講得好啱,芒骨,水苔,樹皮,椰衣,蘭石,發泡膠,炭,木籃,組合使用,千變萬化,控制到淋水就得

我就簡單d、只係水苔或芒骨。蝴蝶根多又粗,水苔較易塞入盆 石斛,嘉多利用芒骨,襟用d,可以懶換
回復

B17 發表於 2019-3-27 12:01:52 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-27 11:35
B大大,你這盆好健康喎!但會否搣走黃葉?

等佢自然脫落,每年都有老莖落葉,唔係問題
回復

Sumbie 發表於 2019-3-27 12:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-27 10:44
我近來(從年頭一月開始)也用這方法種植蝴蝶蘭,原因是之前傷亡太多
陶粒墊底、粗料(石加 ...

其實我大部分原生蝴蝶蘭都上了軟木板,乜植料都冇,部分有水苔,一樣出花芽

回復

B17 發表於 2019-3-27 14:02:19 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-27 12:31
其實我大部分原生蝴蝶蘭都上了軟木板,乜植料都冇,部分有水苔,一樣出花芽

...

板種最接近自然環境,不過淋水難,吸水慢,乾得快,日日要淋
之前用芒柱種美花石斛,要包一層水苔,否則根幼又乾得快,一定黐唔上芒柱
回復

B17 發表於 2019-3-27 15:08:47 |顯示全部樓層

睇番舊相,有用過芒骨種蝴蝶

一年後開花照,同水苔種冇分別,只係淋水較密

水浸  其實唔應該俾隻碟有水,好在露台通風,天熱一日就唔見咗,過兩三先日再淋水
回復

B17 發表於 2019-3-28 13:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
d水唔見哂!
部份蒸發咗,其餘被植料吸收,應該兩三日後先要再淋
回復

nekotoro 發表於 2019-4-3 18:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
情況有改善嗎?
回復

小雷子 發表於 2019-4-3 21:22:28 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-3 18:31
情況有改善嗎?

樓主應該出左發去左賞櫻花!
回復