help~d黑蟻係我盤椒辣產卵呀~~~~~~~~~~~~~~~~

作者: 小魚女 發表于 2009-12-8 20:55:00
1398 9
勁多,嚇到我盛盤調左,我種左半年家............
唔快得近排變黃啦d葉...........
點先可以預防??
小寶 發表於 2009-12-8 21:01:05 |顯示全部樓層
唔洗掉, 用花洒淋佢個"巢穴" , 日日淋佢, 佢地就會搵地方搬架喇~
回復

fianfumy 發表於 2009-12-9 00:06:09 |顯示全部樓層
用水浸哂d 泥佢咪得囉...
回復

小魚女 發表於 2009-12-9 09:23:51 |顯示全部樓層
但我淋左幾日,佢地都唔走,,,,,拍一拍個盤起碼過百隻走出黎
好得人驚><"
回復

llaus 發表於 2009-12-9 11:00:03 |顯示全部樓層
用 Fian 方法啦: 浸著水一兩日
乜蟻都走/死啦
回復

小魚女 發表於 2009-12-9 18:36:45 |顯示全部樓層
咁淋法,植物會唔會c家
回復

草民 發表於 2009-12-9 21:06:17 |顯示全部樓層
咁淋法,植物會唔會c家
小魚女 發表於 2009-12-9 18:36

就算淋死既機會係一半,都仲有一半機會存活;
現在成盆調左,存活等於零。
你會如何抉擇。
回復

jack872184 發表於 2009-12-9 21:24:45 |顯示全部樓層
AR~
Take the plant out and wash wash wash wash
wash until all soil and ants gone,
then put it in to another flower plot.
Is this method ok?
回復

小寶 發表於 2009-12-9 23:05:42 |顯示全部樓層
平時在每個角落都翻下泥, 整鬆佢, 咁就唔會有部份位置處於長期乾涸令到d蟻無辦法在盆中作巢穴啦~
回復

fianfumy 發表於 2009-12-10 02:18:17 |顯示全部樓層

你只種一盆辣椒 ?

淋水點會浸死D蟻呀 , 真係攞去浴室成盆開水喉浸住半小時, 要死的就死 , 要走的就走  , 走出來就開花洒沖走佢...

花盆附近許可的話放蟻粉囉.... 唔許可的話, 花盆附近噴BIO KILL (橙色樽 OR 紅色樽) , 會好有幫助.
回復