杜鵑花季來臨

作者: gita 發表于 2019-2-15 13:28:40
4700 52
B17 發表於 2020-1-12 11:52:32 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-1-12 00:50
有呀. 毛鵑, 久留米鵑, 已經谷緊蕾. 但估計應仍有1個月才開. 皋月杜鵑 [明日香]蕾已有1/4至1/3 size, 其 ...

好野遲下有花睇

過年買的不知名杜鵑,有落肥,有淋水,擺放位置冇曝曬,點解一年弱過一年,最後瓜咗嘅?

2017沒了!
回復

gita 發表於 2020-1-12 23:48:21 |顯示全部樓層
你呢棵係[西鵑], 即比利時杜鵑, 是荷蘭,比利時用皋月杜鵑和毛杜鵑等反複雜交而育成. 我就係之前種過呢類幾次都唔成功, 好快瓜. 可以話未成功種到. 因為其實西鵑較難服侍, 在較涼室空氣的地方種, 接近原育成地的天氣估計會生長良好. 其實我在樓下附近的管理處露天花槽和在外區大廈門前管理處有蓋花槽見有西鵑種植多年, 定時春天冷涼時開花. 估要就岩佢適宜的空氣.

你的西鵑於2015年其實種得唔錯, 花量比前一年多, 有可能是花多分薄了營養, 所以無前一年咁大朵. 之後長勢轉弱, 我覺得是位置的氣候唔夠涼. 通常杜鵑種瓜係乾而瓜, 因杜鵑喜水和高濕, 即使非太陽直射, 空氣乾熱足以蒸發掉全棵水份而瓜. 我都有1/3 杜鵑瓜了.
回復

B17 發表於 2020-1-13 18:21:15 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-1-12 23:48
你呢棵係[西鵑], 即比利時杜鵑, 是荷蘭,比利時用皋月杜鵑和毛杜鵑等反複雜交而育成. 我就係之前種過呢類幾 ...

擺放位置從未改變,淋水有規律,應該唔會冇淋水,殘哂,夏天非常熱,三十零度,冇走雞

12月2014

10/2015

2014枝葉尚算茂盛,何解一齊不變,10個月後,所餘無幾?

自問自答:睇番2015年小海豚,當年都熱到傻咗,可能2015比較熱,超出盆杜鵑承受能力!
回復

gita 發表於 2020-1-14 10:22:30 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵日本春鵑枝頂長滿花蕾,應該最快先開。
回復

nwss54510 發表於 2020-3-3 13:12:32 |顯示全部樓層
你D杜鵑花真係好靚丫, 都係太子買得到的?
回復

gita 發表於 2020-3-3 13:30:37 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-3 13:12
你D杜鵑花真係好靚丫, 都係太子買得到的?

唔係呀. 太子買過西鵑, 即係比利時杜鵑, 種唔到, 回來好快就瓜.  西鵑未成功種到. (估計同用泥會有關係)

呢D鵑都係之前淘回來的小苗, 係太子買日本鵑非常貴, 淘日本鵑就非常抵, 所以買多幾棵比較那款好養. 之後就發現有些款會比較粗生, 有些停滯不前, 甚至瓜. 本來去到1月仲有不少, 但農曆年外遊兩個多星期, 有些又瓜了. 現在只剩幾棵. (好在)

原來淘寶有架? 介唔介意PM個網址比我睇下丫^^  發表於 2020-3-3 14:13
回復

川流不息 發表於 2020-3-3 14:20:12 |顯示全部樓層
樓主的杜鵑花是室內種植嗎??
回復

gita 發表於 2020-3-3 15:14:50 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-3-3 14:20
樓主的杜鵑花是室內種植嗎??

係呀. 只有窗台, 向西北方, 冬天11月-1月會唔夠陽光, 有光的位置非常珍貴. 但夏天有西斜光.
回復

川流不息 發表於 2020-3-3 15:27:14 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-3 15:14
係呀. 只有窗台, 向西北方, 冬天11月-1月會唔夠陽光, 有光的位置非常珍貴. 但夏天有西斜光.  ...

感覺相當有難度呀~

可是樓主的花都種得好好, 佩服!!

如果有天忍不住要挑戰室內種杜鵑花和繍球的話一定會來請教樓主的

多謝. 歡迎一齊研究. 你的牽牛也很漂亮. 但牽牛對陽光要求頗高呢.  發表於 2020-3-3 15:45
回復

gita 發表於 2020-3-3 15:48:22 |顯示全部樓層
[點評:  nwss54510
原來淘寶有架? 介唔介意PM個網址比我睇下丫^^ ]

我整理完資料可PM你. 不過最近就唔好淘了. 睇下好啦. 我都好耐無淘.

回復

gita 發表於 2020-3-3 17:27:24 |顯示全部樓層
依家未有花睇住, 可以睇下日本杜鵑品種網頁, 欣賞下D日本杜鵑先.  通常我會對照返買回來的花, 它的日本原品名. 因為好多時返來D名亂改.

日本春鵑/久留米鵑:  (一般花較細, 多圓葉, 約2,3月開花)

http://www.sekai-tsutsuji.center/data/index.html

http://stewartia.net/engei/tree/ ... urumetutuji_ph.html

日本皐月杜鵑:   (一般花較大, 多細葉, 約4,5月開花)

http://pc-sup.com/satuki/satuki/H28/hinsyuitiran.html

我剛剛才看到呢, 真的很多花款呢!  發表於 2020-3-20 16:49
回復

gita 發表於 2020-3-20 12:21:35 來自手機 |顯示全部樓層

最先開係呢棵,似乎適應唔錯,花蕾多。
去年係呢個樣子: https://hkplants.com/forum.php?m ... Ux&noupdate=yes

今年的花比之前大。
回復

nwss54510 發表於 2020-3-20 16:48:43 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-20 12:21
最先開係呢棵,似乎適應唔錯,花蕾多。
去年係呢個樣子: https://hkplants.com/forum.php?mod=attachment& ...

杜鵑真的很美~ 花量又多, 不過我家就養的真的做不到如此爆花的啦
回復

gita 發表於 2020-3-29 16:31:54 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-20 16:48
杜鵑真的很美~ 花量又多, 不過我家就養的真的做不到如此爆花的啦

通常春鵑花量多,一齊爆花會好壯觀。你種緊的似係夏鵑,常逐朵逐朵開,習性不同。
回復

gita 發表於 2020-3-29 16:38:25 來自手機 |顯示全部樓層
開緊的花。身痕又買了些白花杜鵑。紫色鵑去年多花,今年只開一叢3朵,應是光照不足和泥土唔夠靚。開完花要再整理。
回復

nwss54510 發表於 2020-3-30 14:10:11 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-29 16:31
通常春鵑花量多,一齊爆花會好壯觀。你種緊的似係夏鵑,常逐朵逐朵開,習性不同。 ...

咁我這盆未免太早開了呢@@
回復

gita 發表於 2020-4-8 13:04:38 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-30 14:10
咁我這盆未免太早開了呢@@

證明你的杜鵑  - 入冬前已結好花苞,家中位置初春時光線充沛,一回暖就綻放。
回復

gita 發表於 2020-4-8 13:08:14 來自手機 |顯示全部樓層
加多幾張 最近買的白杜鵑。希望下年仍在。
回復

nwss54510 發表於 2020-4-8 14:37:39 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-8 13:04
證明你的杜鵑  - 入冬前已結好花苞,家中位置初春時光線充沛,一回暖就綻放。 ...

大約12月到就有花苞出現啦, 但我家面西北, 其實每天都只有下午2-5會有陽光晒入黎@@"
我為左種櫻花同杜絕, 我加左幾支燈比佢地啦
回復

nwss54510 發表於 2020-4-8 14:38:12 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-4-8 13:08
加多幾張 最近買的白杜鵑。希望下年仍在。

細細盆就咁多花, 真係好靚丫
回復