返回列表 發新帖

萬代開花啦!(更新在11樓)

作者: Samtang 發表于 2009-12-6 18:39:33
3507 32
Samtang 發表於 2009-12-29 13:03:54 |顯示全部樓層
回復  Samtang
原黎咁樣,我都想種不過我驚我屋企唔夠光...
holly 發表於 2009-12-29 02:46

那不如種千代或者較少型的萬代較好。在家很難種較大型的萬代。
回復

holly 發表於 2009-12-30 01:00:19 |顯示全部樓層
回復 21# Samtang
謝謝你既提意add6icon
回復

Exodus 發表於 2009-12-30 01:58:49 |顯示全部樓層
萬代喜歡太陽,不怕晒。

只要每天淋水就得(在晒完之後)。
Samtang 發表於 2009-12-28 20:55

其實錯concept
回復

Samtang 發表於 2009-12-30 02:28:51 |顯示全部樓層
其實錯concept
Exodus 發表於 2009-12-30 01:58

其實有什麼錯呢。
首先春夏秋季我都是放在花園的,有遮光網。冬季就放在家。
春秋季可以兩三日淋一次水,夏季每天淋水。冬季就一星期一次。
我淋水的時間是由下午5點鐘開始。冬季就三點。
萬代都喜歡太陽,因有太陽,自然溫暖,萬代喜歡較熱天氣,不是太怕晒。有什麼不對。
而每天下午5點鐘先淋水,是不是晒完。

我都希望聽聽你的意見。因我都知你是一個學多識廣的人。
我只不過是一個學生,得閒種種花的人。
回復

Exodus 發表於 2009-12-30 02:55:58 |顯示全部樓層
其實有什麼錯呢。
首先春夏秋季我都是放在花園的,有遮光網。冬季就放在家。
春秋季可以兩三日淋一次水 ...
Samtang 發表於 2009-12-30 02:28

你個concept只適用於有花園種植既人
係屋企就唔得la

你果度曬當然無所謂, 因為你有花園所以濕度其實好高再加上周圍都有咁多植物形成個microclimate係維持到一個適合既環境
如果好似你咁講人人都曬完成日先淋水, 咁就真係唔多掂喇
乾曬一棵萬代好快就會'火農'

我都只不過又係一個學生...學識多廣根本排唔到我
回復

avery 發表於 2009-12-30 09:08:06 |顯示全部樓層
http://www.rforchids.com/framer.html

自己去睇下錯左D咩 ~ 人人學你咁種肯定變菜乾
回復

Samtang 發表於 2009-12-30 13:32:06 |顯示全部樓層

我剛剛看完,你們即是說要一日淋兩次水,在早上,等植物有高濕度。
回復

yiyihaha 發表於 2009-12-30 17:38:30 |顯示全部樓層
我看不到阿Sam的花變了菜乾噃
種花跟做任何事也一樣,也不能一本天書用到老
如果不懂得因應環境去變通的話,就算看多少名家大師的文章也是枉然
回復

Samtang 發表於 2009-12-30 19:29:17 |顯示全部樓層
自己去睇下錯左D咩 ~ 人人學你咁種肯定變菜乾
avery 發表於 2009-12-30 09:08

首先,我未試過任何一棵萬代變成菜乾。

而且這方法我也同別人講過,他也沒有變成菜乾。他住在樓,不是花園也一樣無事。

所以學我的方法,是可能會變成菜乾,但無事的也大有人在。
回復

Samtang 發表於 2009-12-30 22:54:25 |顯示全部樓層
希望唔好介意本人少少意見,其實我都認為養花並不能墨守成規,下下都要照規矩,但有很多時要因環境而變,植 ...
taxitang 發表於 2009-12-30 22:41

本人只是幫taxitang整理番d相,內容沒有改變。

希望唔好介意本人少少意見,其實我都認為養花並不能墨守成規,下下都要照規矩,但有很多時要因環境而變,植物都會因環境而改變,如果唔係又點會有馴化這詞語,我似我種蝴蝶蘭咁,我有用蘭石溝芒骨:

又有用全水苔:

又會上芒骨板

你話我會唔會用三種唔同植料養的花都一樣淋水?
有好多國家山採植物都要使植物馴化適應環境,並不一定做一個生長環境給它,當然有很多例外,例如拖鞋蘭的金童、玉女,就比較難適應環境。
回復

taxitang 發表於 2009-12-30 23:12:26 |顯示全部樓層
謝謝samtang,本人近排少帖相回復,攪到亂晒倫,連自已回復都刪除,好彩你幫我整理好,如果唔係我就有排攪。
回復

Exodus 發表於 2009-12-31 00:28:11 |顯示全部樓層
我看不到阿Sam的花變了菜乾噃
種花跟做任何事也一樣,也不能一本天書用到老
如果不懂得因應環境去變通的話 ...
yiyihaha 發表於 2009-12-30 17:38

就係因為要變通同提出個原理係有咩紕漏我先會講出黎
佢講既野係有花園花場既地方係無大問題
但一般家居種植係唔得的
咁你講既野同我想表達既野其實無大分別~
回復

holly 發表於 2010-1-2 20:19:21 |顯示全部樓層
回復 21# Samtang
係啊,我以家都數多種d迷你d既好d
回復