我的蝴蝶蘭 係咪有寒害了? 有新花芽生出黎~

作者: Girl 發表于 2018-11-26 22:54:12
1442 10

佢既一塊葉有一塊塊黃色的斑紋呀~ 今日突然出現嫁~ 如果真係寒害咁點算呀?應該點做?

已經有2支花梗,今日浸盆發現在舊既花梗上生左新花芽出黎~ 好西利,明明舊既都仲出緊花苞,都仲有新既生出黎~
GP01-Fb 發表於 2018-11-26 23:46:01 來自手機 |顯示全部樓層
而家溫度應該未至於會凍傷, 自己一般十五度以下才特別注意,而且你仲係放室內。
回復

Girl 發表於 2018-11-26 23:52:19 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-26 23:46
而家溫度應該未至於會凍傷, 自己一般十五度以下才特別注意,而且你仲係放室內。 ...

感謝回覆~
回復

B17 發表於 2018-11-27 10:38:54 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-26 23:46
而家溫度應該未至於會凍傷, 自己一般十五度以下才特別注意,而且你仲係放室內。 ...

十五度要留意 上次怪獸寒流,我d蝴蝶都係屋外安然渡過
回復

Girl 發表於 2018-11-27 13:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-27 10:38
十五度要留意 上次怪獸寒流,我d蝴蝶都係屋外安然渡過

咁西利~ 即係15度既都要注意保溫~ 不過如果太乾要淋水點算?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 13:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
我的習慣是15度以上先會淋水,連續幾天寒冷天氣警告就會考慮搬入屋。

要睇住天氣報告,比如星期頭比較暖而星期尾氣溫會急降,就星期頭淋定先, 盡量在冷風嚟之前乾透。

感覺冬天水乾得比較慢,而且兩害取其輕, 寧願乾一點。

B17
要注意淋水,明白了^^  發表於 2018-11-27 14:35
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 14:24:09 |顯示全部樓層
畀埋呢個你參考一下

蘭花二三事36:蘭花冬季照護注意事項

我係一個好畀心機爬文嘅新手,但經驗唔算多。所以如果其他大大有其他講法,就聽佢哋講啦。始終呢啲嘢係要浸出嚟嘅。
回復

B17 發表於 2018-11-27 14:53:14 |顯示全部樓層
Girl 發表於 2018-11-27 13:28
咁西利~ 即係15度既都要注意保溫~ 不過如果太乾要淋水點算?

16年寒流,屋外跌到5度,花貓凍到枯萎
Napoleon V-2015-007.jpg

毬蘭爛葉底
凹陷-Hoya Mindorensis Yellow Corona-2016-011.JPG

蘭花,葉基本冇事
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2016-001.jpg

可能未有冧,所以避過一劫

如果低見10度,為免凍傷,特別係已經見冧,都係收入屋幾日,避一避比較好

好多都種得好靚呀~  發表於 2018-11-27 21:24
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 20:33:56 來自手機 |顯示全部樓層
你棵係咪Bellina ? 之前師兄講過,呢隻蘭花比較怕凍!要小心保暖!

回復

Girl 發表於 2018-11-27 20:56:26 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 13:57
我的習慣是15度以上先會淋水,連續幾天寒冷天氣警告就會考慮搬入屋。

要睇住天氣報告,比如星期頭比較暖而 ...

哦哦~ 係呀~ 最近凍左之後,盆花既底盆d水乾得好慢呀~ 好似盆花唔吸水咁嫁~ 等我下次都留意下天氣報告先得~
回復

Girl 發表於 2018-11-27 20:58:10 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 14:24
畀埋呢個你參考一下

蘭花二三事36:蘭花冬季照護注意事項

感謝提供方法~  我會注意
回復