交吓功課先!再次感謝雙魚座師姐及小雷子的分享!

作者: Myee 發表于 2018-11-17 16:27:00
4514 85
Myee 發表於 2019-1-8 18:14:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 18:02
每次換水都有加肥?

樽內放了2-3粒魔肥,每次換水也會加2滴水肥。
回復

B17 發表於 2019-1-8 18:32:10 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 18:14

光,水,肥,都有,溫度,濕度,難控制,睇黎冇乜野可做
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 18:46:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 18:32

B大大你家光管區,用咩光管,係咩係全光譜?
小雷子打算買枝燈補光,睇下有冇改善植物長頸問題!
回復

Myee 發表於 2019-1-8 18:49:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 18:32

多謝B大賜教!有可能之前天氣時冷時熱時乾時濕,連人都好難適應,何況佢哋,我都已經好小心保溫保濕(又怕太濕),一日睇佢地無數次,真係眠乾睡濕湊仔咁湊 希望過幾日會有好轉啦,如果唔係真係要入紙同屋企最高話事人(米飯班主)申請泥種試吓得唔得,到時又係一番舌戰
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 18:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 18:14

最近天氣太凍,可能水温過低,令到葉黃,你留意下,小雷子今次分享的頂芽,已浸水一段時間的,之前葉片仍然綠的,但最近先開始黃葉,因為未有根,所以冇提早做分享!
回復

B17 發表於 2019-1-8 18:56:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 18:46
小雷子打算買枝燈補光,睇下有冇改善植物長頸問題! ...

普通T5光管
用植物燈,紅光更有效
回復

Myee 發表於 2019-1-8 19:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 18:51
最近天氣太凍,可能水温過低,令到葉黃,你留意下,小雷子今次分享的頂芽,已浸水一段時間的,之前葉片仍 ...

多謝小雷子提醒可能下次天氣再凍時要加多張䁔墊比佢地先得。我見最凍都仲有13度室內應該高過15度,所以只係放入盒加蓋留條罅,再用保溫袋蓋住。下次真係要再加䁔墊試吓先得,但又怕佢地熱過頭
回復

Myee 發表於 2019-1-8 19:24:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 18:46
小雷子打算買枝燈補光,睇下有冇改善植物長頸問題! ...

多口搭訕 我都有留意植物燈,選擇多睇到頭暈眼花而且價錢貴加上屋內開紅燈感覺有點奇怪,普通T5、T8、led 價錢平加上屋內長開都易接受d,而魚缸燈都係一個唔錯嘅選擇,因為屋企有養魚所以有得對比,價錢同普通T5、T8、led差唔多,最平淘寶20人仔左右有交易,而且有藍白或全白燈選擇,性價比高 小雷子可以多個選擇
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 19:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 19:24
多口搭訕<span class="emoji emoji1f605"></span> 我都有留意植物燈,選擇多睇到頭暈眼花而且價錢貴加上屋內開紅燈感覺有點 ...

琴晚睇到暈,款式超多,通常用家都係種多肉為主,我都怕太艷麗嘅燈光,感覺有D似XX架部!
所以問下大家有冇好介紹!
回復

Myee 發表於 2019-1-8 20:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 19:37
琴晚睇到暈,款式超多,通常用家都係種多肉為主,我都怕太艷麗嘅燈光,感覺有D似XX架部!
回復

B17 發表於 2019-1-8 20:37:28 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 20:03
我之前都諗過買植物燈,所以都試過睇到眼花撩亂,揀到暈暈地。最後不斷爬文,又睇吓屋企d燈(led燈,射燈 ...

植物燈d色真係好難頂,雖然有效,我都唔會用。依家用緊兩支白色T5,1支黃色LED,夏天到會試下全LED,冇咁熱,希望迷岩生生性性
回復

Myee 發表於 2019-1-8 21:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 20:37
植物燈d色真係好難頂,雖然有效,我都唔會用。依家用緊兩支白色T5,1支黃色LED,夏天到會試下全LED,冇咁 ...

B大英明! Led真係唔錯,之前都諗過用led燈,但又貪心想有植物燈效果,仲異想天開打算自己改裝一吓led燈換1紅2藍4粉紅4白間住間住噤裝,以為換燈粒好易(其實應該真係唔難),可惜又比屋企最高話事人band咗,不過唔緊要,屋企魚缸燈都係藍白色間格led燈,所以都還可以用住先,用用吓又發覺真係唔錯wo,最重要係唔礙眼,真係錯有錯著
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 21:15:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 20:37
植物燈d色真係好難頂,雖然有效,我都唔會用。依家用緊兩支白色T5,1支黃色LED,夏天到會試下全LED,冇咁 ...

我都覺得白光舒服好多,LED即係普通白灯?定係其他嘢?

回復

小雷子 發表於 2019-1-8 21:27:36 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 21:10
B大英明!<span class="emoji emoji1f44d"></span> Led真係唔錯,之前都諗過用led燈,但又貪心想有植物燈效果,仲異想天開打算自 ...

你啲植物放係邊度曬灯?
莫非放魚缸裹面?
回復

Myee 發表於 2019-1-8 21:52:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 21:15

通常有得揀白光或暖光的,暖光偏黃柔和啲。20cm左右大約十幾人仔,30cm左右都係二十人仔左右。越長越平
回復

Myee 發表於 2019-1-8 21:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 21:27
你啲植物放係邊度曬灯?
莫非放魚缸裹面?

大魚缸有魚唔放得,細魚缸太細又放唔曬d植物,而且白天曬唔到太陽,所以我放曬佢地喺窗邊,搵個盒比佢地入住,晚上加蓋留條罅比佢地抖氣,早上起來幫佢哋開蓋曬日光浴,天黑開魚缸燈比佢地照直至我上床瞓覺
回復

B17 發表於 2019-1-8 22:01:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 21:15

乜野係白灯??

我講緊既係LED管,外形,光線顏色,同光管大至相同

google "LED管"會有相睇
回復

B17 發表於 2019-1-8 22:04:37 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 21:10
B大英明! Led真係唔錯,之前都諗過用led燈,但又貪心想有植物燈效果,仲異想天開打算自 ...

高手話植物需要紅光多過藍光,所以植物燈係偏紅,"藍+白"植物會唔夠光合作用
回復

Myee 發表於 2019-1-8 23:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 22:04
高手話植物需要紅光多過藍光,所以植物燈係偏紅,"藍+白"植物會唔夠光合作用 ...

之前揀燈嘅時候爬了很多前輩分享文,總結各前輩經驗,其實想要普通補光及防止徙長,一般普通光管,燈泡或led 燈已經有效。至於顏色光譜太過複雜,各種植物對色譜的要求都唔同,一般家庭用會有點奇特而且會令眼睛不舒服,效果亦未必比普通燈光明顯很多,而魚缸內有種植物的話通常都揀藍白光的,所以我諗藍光應該有少少幫助,最重要係開着左都唔會覺得唔舒服,感覺上同普通led燈冇太大分別,而且自己又非專業,所以最終我都係決定用佢。太長氣啦 希望B大唔好介意
回復

B17 發表於 2019-1-8 23:35:45 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 23:04
之前揀燈嘅時候爬了很多前輩分享文,總結各前輩經驗,其實想要普通補光及防止徙長,一般普通光管,燈泡或 ...

又係我屋企,點會介意嗟

回復