求救!迷岩開花後變黃或凋謝

作者: PINK 發表于 2009-12-3 11:49:16
1962 10
求救!我的迷岩開花完後便變黃或凋謝,
好一點的是開幾朵花後d葉變黃及卷曲,
更差的是開完一朵之後就整棵凋謝, 只剩根球要重頭種過!
想問下開完花是否要立即進補? 有什麼方法可改善?
DJ999SAI 發表於 2009-12-14 17:26:16 |顯示全部樓層
"雖然我冇種
但我估係要係開花期間進補
等開完花後已來不及了"←信不過

推上去等高人解答
回復

maplejoe 發表於 2009-12-14 18:42:07 |顯示全部樓層
我唔係高人,但自己鍾的迷岩,開完花後就會好似退化咁生得很醜同葉變黑,我會剪去枯葉,但唔好剪得太貼球根,要剩番一兩塊葉仔,如果唔係就會變左呆球,之後佢會生出側芽重新再變靚d咁囉!超迷有時更會無喇喇謝晒,一塊葉都冇剩,瞓左一陣覺,又會突然生好多葉仔出黎。我唸佢地既生理週期就係咁掛。唔知岩唔岩架?
回復

sammy 發表於 2009-12-14 21:32:35 |顯示全部樓層
我D都係咁喎, 可能係前排凍親?
回復

candyafr 發表於 2009-12-14 21:55:51 |顯示全部樓層
真實迷岩開完花之後,植株是會變得虛弱是正常的,所以我如果見有側芽出,就會剪下開花的那枝再插...........否則開花的那枝,也會變黄,甚至枯死
回復

+:栗子:+ 發表於 2009-12-14 23:29:36 |顯示全部樓層
咁有冇方法可以預防呀?
我棵超級橙谷緊花...睇到好驚
回復

Tony 發表於 2009-12-14 23:33:03 |顯示全部樓層
我D冇事ge...仲愈開愈壯喎,我開緊花又落,開之前都有落,冇停過開花
回復

candyafr 發表於 2009-12-15 22:50:35 |顯示全部樓層
我D冇事ge...仲愈開愈壯喎,我開緊花又落,開之前都有落,冇停過開花
Tony 發表於 2009-12-14 23:33

其實,唔係隻隻都係咁,好似淺色葉和薄葉較易發生枯黄
回復

strawberry 發表於 2009-12-16 09:28:04 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2009-12-14 23:33

我見你種得好大棵好健康, 請問你用邊隻肥料架?
回復

Tony 發表於 2009-12-16 17:32:06 |顯示全部樓層
我見你種得好大棵好健康, 請問你用邊隻肥料架?
strawberry 發表於 2009-12-16 09:28

魔肥咋~
回復

PINK 發表於 2009-12-17 14:08:52 |顯示全部樓層
原來好多人都有呢個問題! 我仲以為我種得差至係咁tim!
tony, 想問下你每隔幾耐落一次魔肥呀? 因為我只用佢作基肥,
之後就每星期用2號及5號間住落, 但係都唔多妥!add5icon
回復