犯罪軍團大本營 (前名: 今晚真熱鬧)

作者: oneonewe 發表于 2009-12-1 23:40:16
417356 20005
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:26:15 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

可憐的水母...................你現在除了傷口之外還有其它不適嗎?
總不能每餐都食白粥。煮肉碎銀針粉食丫。用少少乾葱爆香肉碎做湯,銀針粉用滾水稍為過一過去油。再放住湯內煮一煮,食時加些芫茜葱。香茅炒五花腩配米粉。五花腩炒乾身些出晒的油,如果你怕多油的話。
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 16:28:24 |顯示全部樓層

你都得啦,肚餓才煲粥。幾點有米落肚呀﹗是但食餅乾吧
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 16:29:33 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-1-18 15:45
喔  原來腐竹是蛋白質

腐竹 是 煮豆漿時上面的浮起物,其實都係黃豆油和一些很幼的豆渣,而且一煲就融,我唔明點解會難消化啵
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 16:30:10 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我早上八時多用真空煲煲,中午都可以食了。當然前、後都會用大火滾兩滾。
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 16:31:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:30
回復 孖吉 的帖子

我早上八時多用真空煲煲,中午都可以食了。當然前、後都會用大火滾兩滾。 ...

用真空煲煲粥如果唔再滾咪好似潮洲粥咁囉
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-18 16:35:47 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-18 16:24
牛奶唔煲得啵,係加都係煲好先加,但係小心拉肚子 (我唔知會唔會咖,因人而異啦) ...

唔係呀~~係個d 豆腐店賣的咸牛乳~~ 一片片好好食架~
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 16:40:40 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-18 16:35
唔係呀~~係個d 豆腐店賣的咸牛乳~~ 一片片好好食架~

哈哈哈~ 我見你咁時髦,以為你講維記牛奶o添
回復

vivi 發表於 2011-1-18 16:41:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-18 16:31
用真空煲煲粥如果唔再滾咪好似潮洲粥咁囉

係?? 我唔識煲潮洲粥, 又好想食
回復

vivi 發表於 2011-1-18 16:43:20 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:26

可憐的水母...................你現在除了傷口之外還有其它不適嗎?

哎呀, 對我呢從來唔戒口嘅人, 整親重要戒口咩都唔食得,直情囉我命好過
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 16:52:07 |顯示全部樓層
回復 vivi 的帖子

潮州粥好易煲。三滾兩滾就食得。跟上海人的泡飯差不多。你試下用冷飯加滾水,滾兩下,d飯再開花就ok啦,然後放涼了才食。反正不似廣東粥那樣綿就是了。
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 16:55:14 |顯示全部樓層

我買牛乳都是去順德酒家(樓)買。未試過在醬油鋪買。味道一樣嗎?聽說牛乳是用水牛的乳。
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 16:57:17 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:52
回復 vivi 的帖子

潮州粥好易煲。三滾兩滾就食得。跟上海人的泡飯差不多。你試下用冷飯加滾水,滾兩下,d ...

用冷飯煲的潮洲粥會冇咗啲米膠,一食就知,潮洲人係用米煲粥,唔同味咖:

http://www.singtailung.com/orgmenu1.php?idx=20&r1=jim
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 16:59:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:55

我買牛乳都是去順德酒家(樓)買。未試過在醬油鋪買。味道一樣嗎?聽說牛乳是用水牛 ...

順德 當然係以水牛乳入饌啦
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 17:07:57 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

我這次去順德一口氣食了一碗雙皮奶、兩碗薑汁撞奶............................
還有什麼硼砂,蛋散、龍耳等等等﹗
回復

貓后 發表於 2011-1-18 17:11:53 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 17:07
回復 孖吉 的帖子

我這次去順德一口氣食了一碗雙皮奶、兩碗薑汁撞奶............................

嘩,食咗咁多好嘢丫
回復

vivi 發表於 2011-1-18 17:14:31 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 16:52
回復 vivi 的帖子

潮州粥好易煲。三滾兩滾就食得。跟上海人的泡飯差不多。你試下用冷飯加滾水,滾兩下,d ...

用飯去煲?
回復

孖吉 發表於 2011-1-18 17:16:34 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-18 17:07
回復 孖吉 的帖子

已經去咗嗱?(嗚嗚嗚~ 我的 shopping list 揼得 lu ~     T.T )

好唔好玩呀?
回復

八王爺 發表於 2011-1-18 17:18:09 |顯示全部樓層
大良牛乳,是用鹽醃干的牛奶,用來給小孩子 送粥食的。不是喝的牛奶!
想不到現代的中國人連傳統食物都不知道了。
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 17:26:42 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

沒什麼玩。以為去長隆會看野生動物。誰知道原來只是晚上看馬戲。都算精彩。但看見動物表演都會眼眶發熱.....想到牠們在受訓時一定吃了不少苦頭。
這次是美食團。一天到晚都是食。最差是xx一家的自助餐。食物種類是花多眼亂,郤不精。其它的都可以。雞最好味。
有雞味
回復

claudiatang 發表於 2011-1-18 17:28:45 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

中國芝士........................指口感。
回復