犯罪軍團大本營 (前名: 今晚真熱鬧)

作者: oneonewe 發表于 2009-12-1 23:40:16
417340 20005
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:06:11 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-17 09:04
回復 jellyfishy 的帖子

無諗過呀, 我怕等. 或者問下人手續如何先.
回復

vivi 發表於 2011-1-17 09:09:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:00
多謝大家關心啊~ 我好少咁懞... 昨日真係好笨....
塊面有2個大傷口, 一個圓型位, 已經用紗布蓋住, 仲有條5 ...

用紗布保護傷口, 唔好有咁多塵 & 細菌
不過要透氣呀, 唔係up係, 傷口好難好咖
回復

vivi 發表於 2011-1-17 09:11:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:06
無諗過呀, 我怕等. 或者問下人手續如何先.

我情願去私家診所
上次手術後, 醫院姑娘都叫我冇咩唔好去政府診所洗
回復

孖吉 發表於 2011-1-17 09:13:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:00
多謝大家關心啊~ 我好少咁懞... 昨日真係好笨....
塊面有2個大傷口, 一個圓型位, 已經用紗布蓋住, 仲有條5 ...

用 "夫料" 要小心,唔好緊貼,要俾佢透氣,會快d服原。

你擦傷 5cm 好長喎!但如果只是擦傷表皮,已經結痂,應該唔使冚埋。外出打伞,可以防 UV,室內只要小心光管太接近便可。
回復

claudiatang 發表於 2011-1-17 09:14:11 |顯示全部樓層

早晨﹗
晨早追post知道水母花容受損,感同身受.....冷天受傷特別痛。我前年十一月放狗pk,擦損了面和手,所以知道那種痛。而且特別難痊癒。
小心護理傷口.....
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:17:39 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-1-17 09:09
用紗布保護傷口, 唔好有咁多塵 & 細菌
不過要透氣呀, 唔係up係, 傷口好難好咖 ...

昨日去私家診所, 個e生幫我用紗布蓋住大的那個傷口, 佢話女仔面, 都係安全d 好. 和你教的一樣, 叫我自己換紗布時, 不要貼得太實, 主要是蓋住個傷口等佢無咁易受感染和晒到.
但另一個擦損位, 佢就無攪, 洗完就算, 今早起床, 終於無咁腫喇, 但原來呢個擦傷位置有成5cmx2cm, 所以諗緊係咪都蓋紗布呢?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:18:48 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-17 09:14

早晨﹗

特別難痊癒...

唔好啦.... 水魚生魚淡水魚蛋蝦蟹仲有乜唔可以食呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:20:17 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-17 09:13
用 "夫料" 要小心,唔好緊貼,要俾佢透氣,會快d服原。

你擦傷 5cm 好長喎!但如果只是擦傷表皮,已經結 ...

唔記得帶傘添....
個個同事見到我都嚇到嘩嘩聲, 唔敢問, 我諗我真係好恐怖~~
回復

vivi 發表於 2011-1-17 09:32:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:17
昨日去私家診所, 個e生幫我用紗布蓋住大的那個傷口, 佢話女仔面, 都係安全d 好. 和你教的一樣, 叫我自己 ...

出外至用紗布啦
係watson / manning買一包包果d紗布喎
醫生有冇俾洗傷口d藥水你呀
watson 都有隻藥水好好 唔拿 , 粉紅色, 一pack好似有8-10包
but要有藥劑師果d watson至有得賣,
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:37:56 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-1-17 09:32
出外至用紗布啦
係watson / manning買一包包果d紗布喎
醫生有冇俾洗傷口d藥水你呀

我在葯房買左, 係呀, 粉紅色藥水用來洗傷口, 還有紗布.
我覺得家下個樣好似叉燒包~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:38:58 |顯示全部樓層
疤痕敵有無用架? 應該幾時貼呀?
回復

vivi 發表於 2011-1-17 09:43:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:38

傷口好返至用咖
回復

孖吉 發表於 2011-1-17 09:45:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:38

From 佢地啲宣傳:

> 疤痕敵適用於新舊疤痕:包括外科 / 美容手術,分娩開刀或意外受傷(割傷或燒傷)所導致的疤痕。在使用疤痕敵時,確保傷口必須完全癒合。切勿使用於未癒合、感染、結痂或未拆除縫針的傷口處

> 有些傷口會留下扁平的白色疤痕,它會隨著時間而逐漸消失。疤痕敵對於這類疤痕不會產生效用。疤痕敵治療紅色凸起的疤痕最為有效,這些疤痕通常是割傷或燒傷所引致。

http://www.baby-kingdom.com/ad_article.php?storyid=679
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:52:55 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-1-17 09:45
From 佢地啲宣傳:

> 疤痕敵適用於新舊疤痕:包括外科 / 美容手術,分娩開刀或意外受傷(割傷或燒傷)所 ...

啊... 明晒~~ 若果真係用, 都係幾個星期後的事了~~
唔該晒双哥~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:53:39 |顯示全部樓層
thank you vivi~~ 我都係唔好諗咁多, 一心保住個傷口唔好俾佢發炎為重~
回復

vivi 發表於 2011-1-17 10:03:40 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:53
thank you vivi~~ 我都係唔好諗咁多, 一心保住個傷口唔好俾佢發炎為重~

茅錯呀
休息多d, 唔好四維去啦
回復

小白 發表於 2011-1-17 13:20:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 09:53

如發炎, 就 bar bar 聲去急症室.... 怕細菌感染
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-17 13:27:09 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-1-17 13:20
如發炎, 就 bar bar 聲去急症室.... 怕細菌感染

用緊念力抗菌中!
唔理得唔得,總之乜都試下。
回復

vivi 發表於 2011-1-17 13:31:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 13:27
用緊念力抗菌中!

不如放鬆d個人啦
冇事嘅
回復

小白 發表於 2011-1-17 13:31:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-17 13:27
用緊念力抗菌中!

家下d 菌好勁嫁.......
回復