犯罪軍團大本營 (前名: 今晚真熱鬧)

作者: oneonewe 發表于 2009-12-1 23:40:16
416729 20005
oneonewe 發表於 2010-6-10 10:52:50 |顯示全部樓層
咁呀,你唔好出喇! 反而你同你 agent 講返件事,重要同佢講你想出封信,問佢會唔會令佢難做。間公司事小 ...
marcuslee 發表於 2010-6-10 10:48

得啦
但我唔知今日走唔走得
因為7日 annual leave要計埋星期六日同公眾假期!
回復

孖吉 發表於 2010-6-10 10:55:24 |顯示全部樓層
得啦
但我唔知今日走唔走得
因為7日 annual leave要計埋星期六日同公眾假期! ...
oneonewe 發表於 2010-6-10 10:52

唔係吓話,好少公司咁計法果啵,係咪公司一向做法先?
回復

claudiatang 發表於 2010-6-10 10:58:24 |顯示全部樓層
11 這掌門人當之無愧。快 & 勁過打風..............
回復

oneonewe 發表於 2010-6-10 11:00:36 |顯示全部樓層
唔係吓話,好少公司咁計法果啵,係咪公司一向做法先?
marcuslee 發表於 2010-6-10 10:55

唔係公司話咁計
係agent話o架!
一般都係計你平時working day o架嘛!
例如working day係 星期一至五
就扣5日
星期六、日唔計埋落AL度嘛!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:05:13 |顯示全部樓層
唔係公司話咁計
係agent話o架!
一般都係計你平時working day o架嘛!
例如working day係 星期一至五
就扣5 ...
oneonewe 發表於 2010-6-10 11:00

o岩呀, AL淨係計向 working day 咋
回復

KandT 發表於 2010-6-10 11:05:32 |顯示全部樓層
得啦
但我唔知今日走唔走得
因為7日 annual leave要計埋星期六日同公眾假期! ...

唔多合理啵.  根據labour ordinance, rest day (sundays and public hoiday) 唔可以當係 annual leave.  係有另一條列明每年要俾僱員放不少於7日block leave, '7日'可以計埋星期六日同公眾假期, 但唔等於要將rest day扣埋annaul leave喎.
回復

KandT 發表於 2010-6-10 11:08:38 |顯示全部樓層
得啦
但我唔知今日走唔走得

其實都冇乜關係, 計返payment in-lieu囉, 好少因為仲有AL未放唔走得
回復

孖吉 發表於 2010-6-10 11:09:23 |顯示全部樓層
唔多合理啵.  根據labour ordinance, rest day (sundays and public hoiday) 唔可以當係 annual leave.   ...
KandT 發表於 2010-6-10 11:05

但係 work 5 日 earn 2 日 rest day, 冇 work = 冇 earn。
(不過你可以打上去労工處問,因為我未做過公司咁 mean)
回復

孖吉 發表於 2010-6-10 11:10:41 |顯示全部樓層
其實都冇乜關係, 計返payment in-lieu囉, 好少因為仲有AL未放唔走得
KandT 發表於 2010-6-10 11:08

payment in lieu? 即係要幫自己 贖身?而家 11 又唔係妹仔!
回復

claudiatang 發表於 2010-6-10 11:26:09 |顯示全部樓層
好複雜呀............d離職規矩。
11做夠一年未?
回復

oneonewe 發表於 2010-6-10 11:27:11 |顯示全部樓層
好複雜呀............d離職規矩。
11做夠一年未?
claudiatang 發表於 2010-6-10 11:26

o岩o岩一年
份contract 到今個月21號
回復

oneonewe 發表於 2010-6-10 11:27:44 |顯示全部樓層
我想去旅行
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:27:46 |顯示全部樓層

拿,我清楚d講
做一年有7日AL,每星期返5日工,合約到呢個月底完,咁樣有3種計法:
1.合約完左補7日人工比你,按一星期返5日計
2.返工返到21號(22,23,24,25,28,29,30 AL)
3.如果佢即時叫你走,人工計到30號,另外補AL錢
問過勞工處,因為合約定明工作期數,所以你可以做到LAST個日先走,然後再比AL
如果自己想早D走,選#2
你呢個情況可以選#3,睇你想唔想同佢死過~
回復

oneonewe 發表於 2010-6-10 11:30:00 |顯示全部樓層
拿,我清楚d講
做一年有7日AL,每星期返5日工,合約到呢個月底完,咁樣有3種計法:
1.合約完左補7日人工比你, ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:27

最主要係我唔想對住我個阿head!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:31:06 |顯示全部樓層
o岩o岩一年
份contract 到今個月21號
oneonewe 發表於 2010-6-10 11:27

21號完,如果你自己想走,今日可以唔洗返,如果佢叫你走,補人工到21號再加7個 working days人工
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:32:12 |顯示全部樓層
最主要係我唔想對住我個阿head!
oneonewe 發表於 2010-6-10 11:30

咁即係你想走啦,咁可以隨時閃啦~
回復

oneonewe 發表於 2010-6-10 11:37:44 |顯示全部樓層
咁即係你想走啦,咁可以隨時閃啦~
prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:32

咁我咪蝕o左半日!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:39:20 |顯示全部樓層
不過你今日走要打定封信,計比佢睇d日子點扣法,要佢地確認,費事佢玩野,要去勞工處就煩啦~
回復

KandT 發表於 2010-6-10 11:40:26 |顯示全部樓層
payment in lieu? 即係要幫自己 贖身?而家 11 又唔係妹仔!
marcuslee 發表於 2010-6-10 11:10

唔即贖身, 係公司要俾返AL $補償至真!

正如菲媽所說, 21號完約, 如果自己想走, 扣除7日AL, 今日隨時可以閃了.   如果佢叫你走, 公司要補人工到21號再加7日人工.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-10 11:46:01 |顯示全部樓層
唔即贖身, 係公司要俾返AL $補償至真!

正如菲媽所說, 21號完約, 如果自己想走, 扣除7日AL, 今日隨時可以 ...
KandT 發表於 2010-6-10 11:40

熟手技工
回復