犯罪軍團大本營 (前名: 今晚真熱鬧)

作者: oneonewe 發表于 2009-12-1 23:40:16
416502 20005
vivi 發表於 2010-4-19 10:11:17 |顯示全部樓層
早晨呀, 咁多位add6icon
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 10:11:27 |顯示全部樓層
11哥部傻瓜機死o左想買過
佢之前用開呢部

覺得好好用
所以想買番部差唔多o既 ...
oneonewe 發表於 2010-4-19 10:00

呢部 prosumer 又點算傻瓜呀 add1icon

即係佢要 zoom 得遠,唔要好 wide 影風景,唔介意機身大/機身重,要有自動/手動/平自動 模式 ....

重有乜野要求呢? (FUJI 一向價錢相宜,佢有乜野 BUDGET 呀?)
回復

claudiatang 發表於 2010-4-19 10:39:51 |顯示全部樓層
早晨 claudia!
我想買部傻瓜機啊
有冇好介紹?
oneonewe 發表於 2010-4-19 09:35

你問我呀?我自己都是傻瓜一名喎﹗
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 10:45:50 |顯示全部樓層
呢部 prosumer 又點算傻瓜呀  

即係佢要 zoom 得遠,唔要好 wide 影風景,唔介意機身大/機身重 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 10:11

3-4000都ok
尋日睇o左呢部
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=1330
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 10:47:08 |顯示全部樓層
你問我呀?我自己都是傻瓜一名喎﹗
claudiatang 發表於 2010-4-19 10:39

你唔係o岩o岩買o左相機咩?
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 11:13:39 |顯示全部樓層
3-4000都ok
尋日睇o左呢部
oneonewe 發表於 2010-4-19 10:45

FUJI 的相機冇也研究 add12icon

不過 30x 的變焦倍數係非常之大,係佢賣點之餘亦係佢的短處,上年賣的高倍數 prosumer 機,很多成像唔靚 (色水 & 變形) 另外某些 距離/zoom 對焦困難。

如果 11 哥想買呢類型相機,一定要了解自己的影相習慣 (通常會用什麼陪數 zoom + 通常拍攝距離) 買之前試清楚 (對焦速度/顏色/變形) 是否滿意
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 11:26:37 |顯示全部樓層
FUJI 的相機冇也研究  

不過 30x 的變焦倍數係非常之大,係佢賣點之餘亦係佢的短處,上年賣 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 11:13

尋日試機
我覺得部機o既缺點係
1. 手動Zoom, 無自動Zoom
2. 1cm Marco影出o黎色差勁(可能係個Mon較得太光)
3. 最大光圈得 f2.8
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 11:57:26 |顯示全部樓層
尋日試機
我覺得部機o既缺點係
2. 1cm Marco影出o黎色差勁(可能係個Mon較得太光)
3. 最大光圈得 f2.8
oneonewe 發表於 2010-4-19 11:26

你可能要調節一吓你的期望喇:
(1) 大機都係 手動 zoom,通常只有 pocket 機先會電 zoom,電 zoom 得唯一一個好處係可以單手,但係你呢部唔會係單手機啵。**手動 zoom 反應快,而且 zoom 倍數越大,電 zoom 越唔精確,**手動 zoom 舊電襟 1/3 啵~
(2) 個鏡頭咁大,你埋到 1cm,環境光俾佢遮咗 9 成,啲色點會靚?!專業大機 的 macro "鏡王" 都唔會 "哄" 咁埋 (起碼都有 6"-8"),因為係會連閃燈都遮住。Pocket 機就唔同,因為鏡頭細,冇遮得咁利害,有 d 可以貼到 <1cm 添。但係要咁埋做乜?你都係要放大 d 啫,Pocket 的 macro 鏡頭放大倍數未必大過大機。建議你再試清楚。
(3) 最大光圈得 f2.8 - 你重想點呀?好多鏡頭只得 4.5 咋~ 2.8 己經係公認的大光圈。你係要光啲定要超淺景深呀?要光 d 有高 iso 6400。要超淺景深會容易失焦,吓吓要用腳架先用到。

唔好將 pocket 機的要求放响呢部機啦,大家唔同用法咖~add1icon
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 12:18:22 |顯示全部樓層
尋日試機
我覺得部機o既缺點係
2. 1cm Marco影出o黎色差勁(可能係個Mon較得太光) ...
oneonewe 發表於 2010-4-19 11:26

有二手啵 http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=860997
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 12:32:47 |顯示全部樓層
有二手啵
marcuslee 發表於 2010-4-19 12:18

部機仲有一個好大o既缺點
就係用筆芯電
超食電
尋日試機個sales 拆o左排新電
影唔夠10張就已經話冇電o勒!
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 12:43:38 |顯示全部樓層
老細閃了
陣間落去試下機先 add6icon
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 12:47:42 |顯示全部樓層
部機仲有一個好大o既缺點
就係用筆芯電
超食電
尋日試機個sales 拆o左排新電
影唔夠10張就已經話冇電o勒! ...
oneonewe 發表於 2010-4-19 12:32

點解你同我o既要求係完全相反o既?
AA 電的好處係你永遠都唔會冇電用,去 7仔 買 $20 電就可以去行山影相,唔使下下去义電。

佢個 Spec 都唔差咖:
鹼電 300 幅
NiMH 400 幅
鋰電 700 幅
(當然唔計閃燈啦)

如果你一次影得多又想用义電,買多兩排AA义電肯定平過買 士啤專用义電,計落有着數咖~
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 13:28:15 |顯示全部樓層
AA 電的好處係你永遠都唔會冇電用,去 7仔 買 $20 電就可以去行山影相 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 12:47

咁o岩o架o勒
我o既要求同11哥完全唔同
呢部機應該o岩佢用
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 13:50:14 |顯示全部樓層
咁o岩o架o勒
我o既要求同11哥完全唔同
呢部機應該o岩佢用
oneonewe 發表於 2010-4-19 13:28

add4icon add4icon add4icon
回復

claudiatang 發表於 2010-4-19 14:37:58 |顯示全部樓層
你唔係o岩o岩買o左相機咩?
oneonewe 發表於 2010-4-19 10:47

老伴買的,我對這玩意一竅不通。只會看到景物就按......
回復

claudiatang 發表於 2010-4-19 14:39:00 |顯示全部樓層
AA 電的好處係你永遠都唔會冇電用,去 7仔 買 $20 電就可以去行山影相 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 12:47

大俠.....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-4-19 14:39:32 |顯示全部樓層
老伴買的,我對這玩意一竅不通。只會看到景物就按......
claudiatang 發表於 2010-4-19 14:37

x 2
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 15:34:41 |顯示全部樓層
add4icon add4icon add4icon
marcuslee 發表於 2010-4-19 13:50

大俠咁你話呢部2手機買唔買得過呀?
回復

孖吉 發表於 2010-4-19 15:46:00 |顯示全部樓層
大俠咁你話呢部2手機買唔買得過呀?
oneonewe 發表於 2010-4-19 15:34

街價係咪 $3,500 呀?平 $400 不過要冒壞的風險。

要問吓佢點解咁新唔要,有冇單 (係咪老鼠貨),同埋要影過相先好收貨
回復

oneonewe 發表於 2010-4-19 16:08:38 |顯示全部樓層
街價係咪 $3,500 呀?平 $400 不過要冒壞的風險。

要問吓佢點解咁新唔要,有冇單 (係咪老鼠貨),同埋要 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 15:46

百佬會好似賣3880
dcfever 約 3700 (唔肯報實價)
我都係買新機o勒

大俠你都覺得呢部機買得過呀呵?
回復