自製 洛神花 果醬 - 有食譜

作者: carlo 發表于 2009-12-1 16:17:28
5926 8
上星期 6  ,  肥貓 送左一大袋洛神花比我

跟住去買海鹽 ....

返到屋企 , 沖洗一輪先 !   因為無農藥既關係 , 有 D 係有蟲 , 就算有手套都驚 ..... 咁有蟲果 D 就無要到 - SORRY ! 真係唔好意思 肥貓 !

洗完就浸鹽水 , 浸完又洗 , 洗完又浸 .......直至無晒蟲蟲為止 ....

切開一半 , D 核唔要 ....

一大袋 , 比我左攪右攪 , 真係一半都無 , 得番 617 G  係用得既 !

呢度買唔到有機糖 , 只好用呢 2 隻原糖

好快就煮好 , 初初大仔仲話買 4 個樽都驚唔夠 , 但係我咁流法 .....

煮埋得 2 樽 !  每樽得一半添 !

呢樽係 肥貓 既 !   不過唔夠甜 , 酸酸地呀 !

食譜在此 : http://www.climatechange.hk/uplo ... sellejam_trachi.pdf

洛神花萼 ----- 617 G

蔗      糖  ----- 160 G

做 法 :

洗乾淨 , 去除所有種子 , 吹乾 , 用易潔煲慢慢火煮至糊狀 ,  過程好快 , 唔好行開 !

跟住可以加糖 , 焗煮溶就可以啦 !  

係味好易呢 !
http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=55198

評分

查看全部評分

新仔 發表於 2009-12-2 12:19:44 |顯示全部樓層
一定好好味!
回復

carlo 發表於 2009-12-2 12:23:43 |顯示全部樓層
一定好好味!
新仔 發表於 2009-12-2 12:19

真係唔錯 , 甜甜酸酸 ~
回復

Ulrica 發表於 2009-12-2 12:27:48 |顯示全部樓層
咁點樣會好似啫喱狀呢?
回復

carlo 發表於 2009-12-2 12:31:08 |顯示全部樓層
咁點樣會好似啫喱狀呢?
Ulrica 發表於 2009-12-2 12:27

因為酸 , 所以自己會傑架 !
回復

Ulrica 發表於 2009-12-2 12:38:23 |顯示全部樓層
因為酸 , 所以自己會傑架 !
carlo 發表於 2009-12-2 12:31

原來會咁神奇
回復

carlo 發表於 2009-12-2 13:21:36 |顯示全部樓層
妳都試吓
回復

Ulrica 發表於 2009-12-2 13:49:33 |顯示全部樓層
妳都試吓
carlo 發表於 2009-12-2 13:21

廚藝我完全唔得架, 我好男仔頭, 無這個女性優點
回復

carlo 發表於 2009-12-2 14:05:38 |顯示全部樓層
我未生大仔果陣唔識煮野 , 唔識煲水添呀 !   HAHA ~

煮果醬好易 , 唔燶就 OK !
回復