求助~~ 請問邊度有捕蠅草賣?

作者: szebaka 發表于 2009-11-30 13:22:43
2048 4
想買盤捕蠅草比男友做聖誕禮物
但係又唔知邊度有得買add3icon ...請好心人告知一下

如果可以也請提供一下其他器材的購買地點 (如太陽燈&魚缸), 感謝add2icon
DJ999SAI 發表於 2009-11-30 14:57:28 |顯示全部樓層
夾夾可以去花墟買 "心"記園藝[海天堂隔離]或賓賓28號店
去花墟花bo 買冇肥泥炭土

想靚d燈就去魚街買 同魚缸一套果d 不過貴d
要6500k色溫

平d就去買光管自己裝
回復

szebaka 發表於 2009-11-30 16:44:12 |顯示全部樓層
夾夾可以去花墟買 "心"記園藝[海天堂隔離]或賓賓28號店
去花墟花bo 買冇肥泥炭土

想靚d燈就去魚街買 同魚缸一套果d 不過貴d
要6500k色溫

平d就去買光管自己裝 ...
DJ999SAI 發表於 2009-11-30 14:57

謝謝你的回答~add6icon
再想請問一下 一套果d 魚缸+燈 (最細size來說) 通常要幾錢?  
& 選捕蠅草時通常要注意d咩? (目標想買紅色的夾夾, 希望遇到有鋪頭賣啦add8icon  )
回復

DJ999SAI 發表於 2009-11-30 17:00:40 |顯示全部樓層
花墟一般都冇咩全棵紅色既夾 一般都係綠色
個夾入面紅色 種得唔好會變返綠色
最細size我就唔知
我之前係魚街買左個12吋既魚缸燈[有2支8w6700k既光管]要$15x
7吋x12吋魚缸就$60
如果再細就要用夾燈 平d 不過最記住要6500k
細缸仔加個夾燈+埋棵夾仔可以係$200內
回復

szebaka 發表於 2009-12-1 10:32:54 |顯示全部樓層
4# DJ999SAI

原來d用具都唔係好貴~~ 可能我會去訂造一個魚缸了
係台灣網址看到以下這個 (好像不錯耶add14icon )

(轉載自http://tw.myblog.yahoo.com/jw!F8 ... jA--/article?mid=23)
回復