請問佢有冇事呀?

作者: rosekarming 發表于 2009-11-28 02:32:54
1599 5

最近天氣凍有放它曬太陽及用透明膠袋裝住它作保温, 由於曬太陽關係, 中心點被曬到變深紅.

由於凍左咁耐都冇淋過水, 星期日見有太陽出及温度暖番d(約21度), 下午2時淋水喉水, 淋完放在窗台下曬它(葉片有被淋濕), 到晚上回家發現最底的兩塊葉又黃又軟,想脫下來似的(因枯了,現已被我除走了), 而最頂曾的(由頂數下來)第二塊葉有小許軟及有一點點黑色點, 葉尖還變乾了及灰白了), 那些斑今日再睇下又好似是深紅色的斑/點.

10月中到現在, 唔知點解它其中一邊有一兩塊葉模上手覺得軟軟地

1) 黑班/深色紅斑點是否表示凍傷左定有菌? 定還是曬太陽形成的?

2) 係咪淋完水如果濕到葉唔可以即刻曬太陽? 如果唔係就會好似呢棵咁d葉變左黃色枯葉?

最底的葉晚上回家發現變黃, 圖中的黃葉現已被除走了

最底的葉晚上回家發現變黃, 圖中的黃葉現已被除走了

最頂層其中一塊葉的葉尖變成咁樣既? 這塊葉出現得最多一點點的斑在上面, 見到嗎? ... ... ...

最頂層其中一塊葉的葉尖變成咁樣既? 這塊葉出現得最多一點點的斑在上面, 見到嗎? ... ... ...
Samtang 發表於 2009-11-28 13:21:39 |顯示全部樓層
棵花種都幾好呀,無你之前所講的壞。
最底那片黃葉剪去唔要。就無問題了。
最頂的葉尖沒什麼問題。不用在意。
又不是大黑點,如果是大黑點就即是凍傷。

大致看你這棵花種得幾好,無問題呀。
回復

rosekarming 發表於 2009-11-28 16:20:41 |顯示全部樓層
2# Samtang

謝謝前輩指點
回復

ae86hkplants 發表於 2009-11-30 15:28:47 |顯示全部樓層
好多時新生既葉都係帶點紅紅紫紫咁
回復

rosekarming 發表於 2009-11-30 16:29:59 |顯示全部樓層
回覆Mr Samtang

之前話曬傷的那片葉是(圖1)右手面最頂的那塊(葉小被剪去小小的那塊葉), 葉的中間帶黃色, 現黃的的部份已淢退左小小
回復

Exodus 發表於 2009-12-11 05:30:24 |顯示全部樓層
Rhrds. Bangkok Sunset?

如果係
佢唔算怕凍的蘭花可以隨便淋水
而紅點係親本的血統問題, 無關係
回復