中文知多少 - 2

作者: 比得大帝 發表于 2009-11-23 21:48:02
3360 21
廣府音,  有那個音最多字

例: 音(成) : 成, 城, 誠, 繩, 承, 乘

但這個不算最多同音字, 你認識比這個還多的同音不同字嗎
Tony 發表於 2009-11-23 21:50:03 |顯示全部樓層
姊,只,紙,紫,子,仔(''仔''細咁算唔算?),指
回復

孖吉 發表於 2009-11-23 22:02:24 |顯示全部樓層
同, 童, 銅, 筒, 瞳, 酮, 桐, 峒, 彤, 僮, 仝, 潼, 佟, 侗, 烔, 茼, 衕, 筩, 赨, 獞, 曈, 朣, 橦, 氃, 犝, 穜, 罿, 艟, 疼, 鼕, 鮦, 膧, 洞, 垌, 浵, 哃, 餇, 粡, 絧, 詷, 痋, 鉖
回復

jack872184 發表於 2009-11-23 22:04:08 |顯示全部樓層
wa~
You find them from the Internet?
回復

sammy 發表於 2009-11-23 22:05:49 |顯示全部樓層
同, 童, 銅, 筒, 瞳, 酮, 桐, 峒, 彤, 僮, 仝, 潼, 佟, 侗, 烔, 茼, 衕, 筩, 赨, 獞, 曈, 朣, 橦, 氃, 犝, 穜, 罿, 艟, 疼, 鼕, 鮦, 膧, 洞, 垌, 浵, 哃, 餇, 粡, 絧, 詷, 痋, 鉖 ...
marcuslee 發表於 2009-11-23 22:02

疼讀騰, 鼕讀冬喎
回復

孖吉 發表於 2009-11-23 22:09:01 |顯示全部樓層
疼讀騰, 鼕讀冬喎
sammy 發表於 2009-11-23 22:05

疼, 鼕兩字 何文匯 讀 tung4
回復

sammy 發表於 2009-11-23 22:11:49 |顯示全部樓層
疼, 鼕兩字 何文匯 讀 tung4
marcuslee 發表於 2009-11-23 22:09

明白晒
回復

孖吉 發表於 2009-11-23 22:38:38 |顯示全部樓層

回復

Claraslm 發表於 2009-11-23 23:36:20 |顯示全部樓層
marcuslee 中文好勁add14icon
回復

孖吉 發表於 2009-11-23 23:45:18 |顯示全部樓層
我中文唔勁架,係上網做 research 做得多,熟能生巧咋~
回復

比得大帝 發表於 2009-11-24 11:52:26 |顯示全部樓層
ok 嘞, 算你這個音最多字, 咁你又懂得所 有的字嗎?

試吓每個字做個詞語來看看, 讓我們多識點字嘛
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 11:57:30 |顯示全部樓層
ok 嘞, 算你這個音最多字, 咁你又懂得所 有的字嗎?

試吓每個字做個詞語來看看, 讓我們多識點字嘛
Peter 發表於 2009-11-24 11:52

咁大工程 ... 今晚先 ...
回復

比得大帝 發表於 2009-11-24 12:25:16 |顯示全部樓層
同, 童, 銅, 筒, 瞳, 酮, 桐, 峒, 彤, 僮, 仝, 潼, 佟, 侗, 烔, 茼, 衕, 筩, 赨, 獞, 曈, 朣, 橦, 氃, 犝, 穜, 罿, 艟, 疼, 鼕, 鮦, 膧, 洞, 垌, 浵, 哃, 餇, 粡, 絧, 詷, 痋, 鉖 ...
marcuslee 發表於 2009-11-23 22:02

你找到的這個音真的好多字, 多過我想像的, 不過好多都唔係日常用的字, 同意嗎?

有一個音都有好多字, (十個以上) 而且大部份字都是日常用得到的, 你又試吓諗吓
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 12:27:16 |顯示全部樓層
你找到的這個音真的好多字, 多過我想像的, 不過好多都唔係日常用的字, 同意嗎?

有一個音都有好多字, (十個以上) 而且大部份字都是日常用得到的, 你又試吓諗吓 ...
Peter 發表於 2009-11-24 12:25

點估呀,你出個字頭,我出後尾啦~
回復

比得大帝 發表於 2009-11-24 14:17:10 |顯示全部樓層
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 14:35:35 |顯示全部樓層
真係好多喎:
形, 仍, 營, 型, 迎, 凝, 冰(=凝), 刑, 贏, 扔, 蠅, 盈, 夃, 謍, 瀅, 螢, 瑩, 縈, 熒, 嶸, 陘, 塋, 楹, 嬴, 邢, 硎, 瀛, 艿, 礽, 侀, 娙, 陾, 滎, 鉶, 濴, 鎣, 瀠, 瀯, 籯, 巆, 攍, 藀, 覮, 鈃, 鋞

四十一個,老實講,後面果幾個真係唔多識 (Sammy 應該識得多過我)
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 14:50:24 |顯示全部樓層
咁個易字多少少喇~

易, 亦, 液, 射(無射), 役, 譯, 翼, 逆, 疫, 奕, 翌, 繹, 驛, 蜴, 睪, 掖, 腋, 埸, 弋, 帟, 弈, 杙, 芅, 垼, 翊, 黓, 圛, 嶧, 懌, 燚, 艗, 嶷, 斁, 燡, 鶂, 瀷, 醳, 譺, 鷁, 鷊, 廙, 薿, 馹, 墿, 隿, 焲, 熤, 熼, 晹, 縌, 釴, 霬

48字,不過我唔識O既字重多
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 15:02:39 |顯示全部樓層
子字:

子, 籽, 仔, 耔, 吇, 杍, 矷, 芓, 釨,
止, 芷, 沚, 阯, 呰, 茈, 祉, 址, 旨, 趾, 淽,
徵, 藢,
姊, 泲, 秭, 笫, 胏,
紫, 砥, 訿, 訾,
指, 鮨, 酯, 恉, 栺,
只, 咫, 枳, 疻, 軹,
紙, 祇, 衹, 秖, 坻, 抵, 祗, 厎, 坁, 扺, 汦,
寺, 畤,
滓, 梓,
茞,
黹   

54 個
回復

比得大帝 發表於 2009-11-24 15:48:11 |顯示全部樓層
你邊度搵咁多字番嚟嫁
回復

孖吉 發表於 2009-11-24 17:42:50 |顯示全部樓層
19# Peter

如果你要教人 "正音" o既話,呢個係唔錯o既工具網黎架!

http://arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
回復

12下一頁