返回列表 發新帖

微攝影的精彩 (昆蟲篇)

作者: winniethepoon 發表于 2009-11-22 23:57:08
3109 28
winniethepoon 發表於 2009-11-29 01:02:05 |顯示全部樓層
應該唔係=.=
應該係好似大陸果D人係公園同蝴蝶影相咁.捉住曬.唔比佢地飛
其實影完之後放番走都飛唔起或傷曬
cross 發表於 2009-11-29 00:00

有機會係咁,其實你影到係你o既緣份add6icon
你都可以係佢地停低o既時候影架~唔一定要捉住都ok啦
不過係大陸就好難講啦!!add5icon
回復

winniethepoon 發表於 2009-11-29 01:03:38 |顯示全部樓層
嚇得我!好在唔係影阿強!
虛宿寶瓶 發表於 2009-11-24 11:34

好提議~不過影左之後會唔會............add12icon
回復

走得慢 發表於 2009-11-29 11:31:07 |顯示全部樓層
22# winniethepoon

雖然我沒有拍過這類的相,但我從我的朋友那裏得知,有些人為拍一些難得一見的照片,用了不少手法,例如低溫、電擊、搬離他的原生地等等,手法殘忍。
不但內地有人用這些手法,外國亦有。
回復

走得慢 發表於 2009-11-29 11:33:57 |顯示全部樓層
18# Monse
攝影界裏有些人走火入魔,為拍相片,甚麼都能做得出來。
回復

走得慢 發表於 2009-11-29 11:35:48 |顯示全部樓層
19# cross
你明白我的意思。
回復

winniethepoon 發表於 2009-11-29 16:33:55 |顯示全部樓層
22# winniethepoon

雖然我沒有拍過這類的相,但我從我的朋友那裏得知,有些人為拍一些難得一見的照片,用了不少手法,例如低溫、電擊、搬離他的原生地等等,手法殘忍。
不但內地有人用這些手法,外國亦有。 ...
走得慢 發表於 2009-11-29 11:31

咁我都明白你嘅意思~
但我唔明白,有些人為拍一些難得一見的照片,為o既都係想觀賞這些小動物
但用一些殘忍手法,最終大家都不能觀賞 add8icon
點解仲要咁做呢? add2icon
回復

走得慢 發表於 2009-11-29 21:47:56 |顯示全部樓層

這可能是因為我們的反應鼓勵了他們的行為。
當我們看見這些相時,第一個反應是驚訝、欣賞、配服等等,拍攝者從中得到成功感及榮耀,為了得到更多,他們會做更多事來。
所以當我們看到這些相時,應要想想這是相是如何拍到的。
其實同樣問題不但在攝影界有,園藝界亦有,有些人太過入迷、太過執著,把一些野生植物從原生地偷運到自己的地方來養……
回復

winniethepoon 發表於 2009-11-30 00:04:53 |顯示全部樓層
這可能是因為我們的反應鼓勵了他們的行為。
當我們看見這些相時,第一個反應是驚訝、欣賞、配服等等,拍攝者從中得到成功感及榮耀,為了得到更多,他們會做更多事來。
所以當我們看到這些相時,應要想想這是相是如何 ...
走得慢 發表於 2009-11-29 21:47

這些相片拍攝o既用途係比大家欣賞,
難道真的是用來 post 上網給自己一個小小的成功感及榮耀??
我之前都講過,拍攝到係你o既緣份,拍攝唔到都可以影其實動物呢~無需要用一些手法去拍攝
至於園藝界,無論動物定係植物,都係屬於大自然,
把一些野生植物從原生地偷運到自己的地方來養,是否一定保證會養得好,唔會養死?
野生植物可以係原生地繼續繁殖落去,如果你偷運到自己的地方還會嗎??
如果你係其中一個,希望你現在想一想~
只要大家盡力保護大自然的一花一草,可能大自然能比現在更美好~add6icon
回復

carlo 發表於 2009-12-1 14:13:41 |顯示全部樓層
好 SHAPE 呀 !  正 !
回復