唔知點解種薄荷小苗都屎

作者: chutou 發表于 2009-11-18 11:17:00
3916 24
早前軒軒分享給我的薄荷枝條最後都救唔返

前星期 ht333147也分享了盆萍果薄荷及朱古力薄荷給我
唔知點解最終佢地都枯死
取回來的時候 - 朱古力薄荷及萍果薄荷

過左兩天朱古力薄荷就屎

最後連萍果薄荷都升左天

都唔知點解枯屎左, 後尾禾換晒萍果薄荷d泥..佢都要屎, 唔通係因為起室內種既關係?
請各位花友指點~~謝謝
JicJicmom 發表於 2009-11-18 11:26:05 |顯示全部樓層
Chutou , 早晨呀~~
如果無信心令枝條入泥出根 , 可嘗試先用水浸出根才下泥~~ 我會用珍珠0岩加水, 放入枝條, 無乜事唔好攪佢 ( 因為有版友提醒, fing fing 共0既枝條, 會好難出根) 你可以試一下呀~~
我返去睇下有無枝條可以剪出黎分享比你, 你可以再試一下呀~
回復

chutou 發表於 2009-11-18 12:21:16 |顯示全部樓層
JicJicmom 多謝你先
ht333147 已經種到有根先比我
唔知係咪室內種既關係??
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-18 13:41:00 |顯示全部樓層
3# chutou

Chutou , 其實我覺得都唔一定係室內室外晌問題, 種野都係要幾方面去配合 : 泥土水份陽光空氣等等. 多水少陽光 / 少水多陽光都係唔得..... 泥土太肥 / 太實/ 太疏水又唔得..... 但當然空氣流通對任何植物都一定有幫助0既~~
你形容一下個種植環境等大家一齊研究下喇~~ ^^
回復

chutou 發表於 2009-11-20 10:58:15 |顯示全部樓層
禾在窗台種植咋,
屋企西斜.......空氣尚算流通啦
回復

ht333147 發表於 2009-11-20 11:22:03 |顯示全部樓層
這些苗是插出根上盆後一個月以上, 已出新芽新葉的, 看來是受不到西斜, 尤其是隔著玻璃, 下次有新苗回來可以試試遮蔭---將它們放在較高大的盆裁後面, 不要給西直接斜晒到, 約10 天後才續漸給點陽光
回復

JicJicmom 發表於 2009-11-20 11:30:41 |顯示全部樓層
唔少農友/花友都係對西斜陽光貶多於讚. 我想都可以跟下ht版友0既方法喎 ~~ 因為曾經響一個有機農場度, 農夫場主教我, 想有d植物安然渡夏, 可以響夏天時種響/ 放響大株植物之下, 可以擋下日晒雨淋, 係一個好方法來的~~
回復

chutou 發表於 2009-11-20 11:56:45 |顯示全部樓層
多謝意見, 可能格著玻璃窗更受熱
返屋企再影全景比你地睇吓^^
回復

gtrnismo 發表於 2009-11-21 11:28:20 |顯示全部樓層
唔少農友/花友都係對西斜陽光貶多於讚. 我想都可以跟下ht版友0既方法喎 ~~ 因為曾經響一個有機農場度, 農夫場主教我, 想有d植物安然渡夏, 可以響夏天時種響/ 放響大株植物之下, 可以擋下日晒雨淋, 係一個好方法來的~ ...
JicJicmom 發表於 2009-11-20 11:30

longtimenoseejicjicmama

我同我fd都係感做, 因為天然屏障最....天然

因為樹葉之間有"那", 用大植物擋小植物可讓小植物吸收更平均的日照光線, 又相對地比故意用物件但單陽光通風

又靚D呢, 順便又比個借口自己種多盆野
回復

CACACA 發表於 2009-11-21 18:20:30 |顯示全部樓層
i just use water only. water just cover the root. give sun light, they grow so fast.
回復

chudaicheung 發表於 2009-11-28 11:39:22 |顯示全部樓層
我都係買過幾次薄荷葉回家種, 每次結果一樣, 俾我種死咗.  我都有點唔明, 好多朋友話薄荷易種, 但我同你一樣種唔到呀 add8icon
回復

ok22ok 發表於 2009-11-28 13:12:58 |顯示全部樓層
我想可以用個透明膠袋包一下盆薄荷,
給小苗一個似小溫室環境試試吧.

應該不難種的.放心.
回復

chutou 發表於 2009-12-1 23:10:17 |顯示全部樓層
唉~~~救命呀
ht333147 在27號又分享了一些植物給禾
又係過左幾日....盆萍果薄荷及普通薄荷就屎屎地...其他就暫時都無問題
你地睇吓~~~~其實已不放在玻璃窗前...放在石斛蘭後面
唔知點解又變成咁

回復

ht333147 發表於 2009-12-1 23:52:04 |顯示全部樓層
看來陽光透過弧形玻璃窗射入來做成聚焦效果, 令局部位置非常高溫, , 如果證實, 可能要用反光紙將窗台上半部遮蓋才行. 若它們未完全死去, 將其遷離窗台, 如短期內無惡化, 便知原兇是陽光聚焦
回復

chutou 發表於 2009-12-2 00:17:40 |顯示全部樓層
已經移開了
屋企窗台全景係咁樣
回復

緲緲 發表於 2009-12-2 05:26:05 |顯示全部樓層
樓主屋企仲有冇其他位置喺中午前有陽光照射架?有就移去嗰啲位置。如果冇,下次你想再種薄荷時可做項實驗,改用燈照---自製「植物燈」---如家中有現有檯燈,就用個6500K嘅白光慳電膽(watt 數視乎支燈本身嘅負荷能力),淨係專門照射盆薄荷,每日近距離照佢8-10個鐘。慳電膽釋放熱量少,冇咁易「燒」親植物。
回復

LeFarman 發表於 2009-12-8 11:25:50 |顯示全部樓層

薄荷要好湿潤同小陽光的

回復

chutou 發表於 2009-12-8 22:26:50 |顯示全部樓層
你地個d種得姣靚~~
可能屋企不太適合吧

ht333147~~放了在浴室都係.......佢都枯屎了
另外一盆普通薄荷都唔掂呀
回復

chutou 發表於 2009-12-8 22:28:13 |顯示全部樓層
屋企亨亨唔比咁搞
所以都無計

樓主屋企仲有冇其他位置喺中午前有陽光照射架?有就移去嗰啲位置。如果冇,下次你想再種薄荷時可做項實驗, ...
緲緲 發表於 2009-12-2 05:26
回復

ht333147 發表於 2009-12-8 23:12:02 |顯示全部樓層
費解, 為何幾天便死?
只是兩種薄荷, 其他無事?
可能真有某些不明原因吧, 等春天, 溫度更底, 濕度再高, 再接再厲
回復

12下一頁