哈囉﹗我是JJ 呀(出浴圖24/6)

作者: claudiatang 發表于 2009-11-17 14:52:33
5716 50
jellyfishy 發表於 2009-11-18 17:09:05 |顯示全部樓層
幾時慣? 慣左要同jj 找個伴啊~
寶珠對jj 好有興趣, 可能jj 個樣唔似普通麻雀仔.
回復

claudiatang 發表於 2009-11-18 17:22:46 |顯示全部樓層
幾時慣? 慣左要同jj 找個伴啊~
寶珠對jj 好有興趣, 可能jj 個樣唔似普通麻雀仔.
jellyfishy 發表於 2009-11-18 17:09

牠識貨呀﹗知道不是普通貨色﹗..... 第一次見肥貓對其它東西感興趣﹗因為牠一向除了周小姐外對什麼都不感興趣的﹗
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-18 17:24:48 |顯示全部樓層
牠識貨呀﹗知道不是普通貨色﹗..... 第一次見肥貓對其它東西感興趣﹗因為牠一向除了周小姐外對什麼都不感興趣的﹗
claudiatang 發表於 2009-11-18 17:22

阿寶珠姐真識食. 佢可能以為jj 係松露~~add12icon
回復

Ulrica 發表於 2009-11-18 18:36:37 |顯示全部樓層
真係愈睇愈替jj擔心 ~~
回復

amyfung 發表於 2009-11-19 00:13:14 |顯示全部樓層
Hi,claudiatang
                  JJ都好淡定呀!!!
回復

claudiatang 發表於 2009-11-19 21:05:02 |顯示全部樓層
Hi,claudiatang
                  JJ都好淡定呀!!!
amyfung 發表於 2009-11-19 00:13

係呀﹗有大將之風﹗呵呵
回復

hellokitty_971 發表於 2009-11-19 23:25:02 |顯示全部樓層
阿寶珠姐真識食. 佢可能以為jj 係松露~~add12icon
jellyfishy 發表於 2009-11-18 17:24

嘻嘻, 咁寶珠姐同啊汪要分工合作了,
因為啊蛇成日叫啊汪, 去搵黑松露返來
因為係日本, 搵黑松露既工作, 係豬仔上山搵~
回復

claudiatang 發表於 2009-11-20 10:31:15 |顯示全部樓層
嘻嘻, 咁寶珠姐同啊汪要分工合作了,
因為啊蛇成日叫啊汪, 去搵黑松露返來
因為係日本, 搵黑松露既工作, 係豬仔上山搵~
hellokitty_971 發表於 2009-11-19 23:25

肥汪咁肥,叫牠去找黑松露......就算找到給牠吃牠都懶啋你﹗
回復

gege188 發表於 2009-11-21 12:28:52 |顯示全部樓層

哎呀~~千其唔好咁比貓貓接近鸚鵡呀!!!!!!!!!!!!!!

鸚鵡唔會好似貓狗咁話比你驚架~當你發現個陣問題已經好serious..
所以你上網見點解鸚鵡既人要日日磅住佢地..一發現佢地體重跌30%就要留意..
因為好多時..你見到鸚鵡唔舒服..佢地可能就屎...
鸚鵡長期受壓..都會屎...咬毛.自殘都係因為不安引起的.細種鸚鵡好易咬毛..主人要更留意..
咬毛咬屎..好陰公ga..

唔知jj幾大.不過見佢唔小壓力紋(簡單黎講即係黑色),新養鸚鵡/bb鸚鵡都有呢d情況..要提供一個比佢地覺得安全環境比佢地呀...

總之..鸚鵡無可能會同貓貓混熟(如果有,我都相信係主人強迫or極小數)..而且貓貓口水有d細菌,會令鸚鵡致命ga..所以.對我黎講..千其唔好放佢地一齊呀..(安全.衛生問題)

even係gege同波波.波波咁屎大隻,有時都會驚ge仔ga..何況你隻lb咁細隻..

有時主人可能唔明點解鸚鵡受咩壓..做咩咬毛..自殘...做咩會有壓力紋..
其實..你要用鸚鵡個角度睇..而唔係拎你自己覺得既角度睇...
而且,發生左問題...短時間內問題係唔會改善到..
呢d...我覺得係養狗同養鸚鵡最唔同既地方

佢地唔嘈.唔叫..唔=佢地乖..佢地只會係放心先會大叫..唱歌..講野ga...情況就好似野生鸚鵡咁..佢地係會安心環境之下利用大叫黎溝通...如果佢地對住敵人/驚..會唔會大叫呢??除非佢地真係驚到傻左啦..

其實呢到有好多人有養鸚鵡~希望你唔好介意我咁直啦...>"<
回復

hellokitty_971 發表於 2009-11-21 15:32:43 |顯示全部樓層
哎呀~~千其唔好咁比貓貓接近鸚鵡呀!!!!!!!!!!!!!!

鸚鵡唔會好似貓狗咁話比你驚架~當你發現個陣問題已經好serious..
所以你上網見點解鸚鵡既人要日日磅住佢地..一發現佢地體重跌30%就要留意..
因為好多時..你見到鸚 ...
gege188 發表於 2009-11-21 12:28

咁麻煩既~ 我記得你都有養雀仔,
你叫GE仔去搵黑松露返來啦
回復

jellyfishy 發表於 2009-11-22 07:30:13 |顯示全部樓層
嘩~ 學到野, 唔該晒gege, claudia快d 俾番d安全感阿jj 啦~~
回復

oneonewe 發表於 2009-11-22 10:36:47 |顯示全部樓層

因為好多時..你見到鸚 ...
gege188 發表於 2009-11-21 12:28

好似仲未見過你波波喎
幾時有相睇呀?
回復

gege188 發表於 2009-11-22 22:31:18 |顯示全部樓層
傻啦,學咩呀~
立即有~GOGOGOGOGO
回復

肥仔文 發表於 2009-11-24 12:22:03 |顯示全部樓層
危危危.

貓口水..有對雀致命的細菌.
雀在呢個環境會壓力大.

唉.

鄙人都有養雀..多口兩句
回復

claudiatang 發表於 2009-12-10 16:39:50 |顯示全部樓層
IMG_0951 (Medium).JPG IMG_0938 (Medium).JPG IMG_0952 (Medium).JPG
回復

claudiatang 發表於 2009-12-10 16:43:12 |顯示全部樓層
多謝GEGE和肥仔文的提點呀﹗白天JJ都是自己在房間。只有晚上我回來時才出客廳待一會兒。晚上也是在房間的。我覺得JJ都OK喎﹗
回復

chungs 發表於 2009-12-15 11:43:32 |顯示全部樓層
claudiatang,我見到D相..真係嚇到個心都跳左出來,我地養雀又養貓的雀友,係會分地盤比佢地,
例如,雀係房時,貓兒絶不能比佢進入,因為佢地天生係不相處架~呢點,我地養開雀的朋友,一定要提醒你,因為我地盡量唔會比人為既意外發生.一次都唔得~
GEGE和肥仔文<---佢地絶對講得無錯,貓爪同貓口水,萬一入左雀D血到,必死無疑~
因為點解我地咁長氣話過比各位知呢,原因係,呢類意外,我地見過N咁多次,有時D野真係後悔遲架,小小生命.要好好保護呀,祝福JJ~
回復

吉祥 發表於 2009-12-15 12:13:33 |顯示全部樓層
唔會怕生活在恐慌之中?
哈, 先前我有個朋友又係咁, 不過家中有2只貓...之後可能頂唔順...有日個龍關得唔好 ...
biru 發表於 2009-11-18 17:01

講得啱架…無論你養咩寵物, 都要由寵物既角度去睇每一件事。要將心比己呀....
千萬唔好心存僥倖, 係一次都唔可以。就算每晚得一秒鐘跟貓貓相處,對雀而言,都係一種無形既壓力,何必要令雀雀受此痛苦呢!
希望唔好介意我咁直言,大家愛動物都係想佢地生活得開心快樂。
回復

claudiatang 發表於 2009-12-31 17:02:39 |顯示全部樓層
IMG_1077 (Medium).JPG
各位好﹗新年快樂。JJ都好好呀。
回復

claudiatang 發表於 2010-4-23 11:03:29 |顯示全部樓層
DSC_0221 (Small).JPG
DSC_0223 (Small).JPG
DSC_0224 (Small).JPG
DSC_0267 (Small).JPG
DSC_0270 (Small).JPG
JJ 打呵欠。因為老伴要為牠個籠做清潔。放在外面。等到牠不耐煩。
回復