Cat Cat花園(3/29/2011 update-又係茄茄)

作者: Cat@.@ 發表于 2009-11-15 19:07:48
47947 530
miku 發表於 2010-8-1 14:45:00 |顯示全部樓層
CAT

我終於明白沖繩苦瓜同翠妃有咩分別啦
沖繩個樣係比較短同埋肥, D釘係大D無翠妃咁密KA
我覺得沖繩苦瓜個樣得意D.但係我只係種倒2隻咋,

唔知點解我覺得D天氣開始唔岩種苦瓜
就算落左肥, D苦瓜都無之前6月時出果D咁大隻同咁靚
仲好快黃添呀, 我尋晚打開D袋睇, 發覺有五隻由底爛左, 好慘add2icon
回復

吉祥 發表於 2010-8-1 22:23:32 |顯示全部樓層
回復 378# Cat@.@
多謝catcat~~~我pm左地址比你啦...
回復

Nancy 發表於 2010-8-1 22:40:41 |顯示全部樓層
有朋友嚟食飯,所以就一次過收晒食得嘅嘢:
莧菜,苦瓜,茄子:

見苦瓜下面有啲位,放幾粒蔥頭落去種
...
Cat@.@ 發表於 2010-8-1 14:17

用自家菜招呼朋友真好呀....我d多數只可以招呼兩個囡囡....
回復

Nancy 發表於 2010-8-1 22:45:03 |顯示全部樓層
CAT

我覺得沖繩苦瓜 ...
miku 發表於 2010-8-1 14:45

catcat,你幾耐到發現佢地變黃...我個一千零一隻,好似長肥唔長高咁,但係又無變黃喎...
回復

Nancy 發表於 2010-8-1 22:52:21 |顯示全部樓層
不過成棵先結到一絛,之後2隻B囡都受粉唔成功...., 而且啲未聞花嘅B囡都好似發育不良咁....唔知洗唔 ...
Cat@.@ 發表於 2010-8-1 14:07

唔緊要,食住一個先啦...琴日收左個靚d既第四條青瓜,攞返屋企放在枱面,想同佢影相留念,點知屋企個姐姐二話不說已經劏左佢煑比兩囡囡食...
我都係唔知呀,我都係亂來的..不如試下問花老師啦...
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-2 22:13:25 |顯示全部樓層
CAT

我覺得沖繩苦瓜 ...
miku 發表於 2010-8-1 14:45

唔係呀!唔係呀!
星期六嗰啲係雷公
呢啲先係沖繩
我念真係天氣太熱,所以我尋日都KO三棵苦瓜,留返二棵留種.....
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-2 22:20:02 |顯示全部樓層
catcat,你幾耐到發現佢地變黃...我個一千零一隻,好似長肥唔長高咁,但係又無變黃喎... ...
Nancy 發表於 2010-8-1 22:45

大慨3 至4個禮拜,不過苦瓜黃咗就唔好食架啦,留種先要等到黃,同埋苦瓜由青變黃只係一晚嘅事,尋日仲青BB,今日就黃咗喇...
回復

miku 發表於 2010-8-2 22:28:59 |顯示全部樓層
我覺得沖繩個樣又真係幾似老鼠
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-2 22:59:15 |顯示全部樓層
我覺得沖繩個樣又真係幾似老鼠
miku 發表於 2010-8-2 22:28

係呀係呀~~
呢隻就係黃咗嘅老鼠,留起種子
可能老咗,啲茄子越來越"啞"色,我估係時候要修枝....
回復

農夫 發表於 2010-8-2 23:05:30 |顯示全部樓層
好多老鼠呀
回復

may.sun 發表於 2010-8-3 11:41:02 |顯示全部樓層
回復 389# Cat@.@

我四隻白苦瓜都有3隻變黃左,,,激c我 最衰係唔捨得剪 .....激氣
回復

小寶 發表於 2010-8-3 13:16:47 |顯示全部樓層
回復 391# may.sun

唔洗"luut", 仲有我果行
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-3 22:52:32 |顯示全部樓層
回復  Cat@.@

我四隻白苦瓜都有3隻變黃左,,,激c我 最衰係唔捨得剪 .....激氣 ...
may.sun 發表於 2010-8-3 11:41

~~~蔭公囉,比我實心痛死.....不過你都仲有一隻呀,我棵種咗4個月,囝囡都冇,最後KO咗lu....
回復

ht333147 發表於 2010-8-3 22:56:32 |顯示全部樓層
回復  Cat@.@

我四隻白苦瓜都有3隻變黃左,,,激c我 最衰係唔捨得剪 .....激氣 ...
may.sun 發表於 2010-8-3 11:41

苦瓜變黃有咩問題?
再留多一兩天, 可以作為生果食及留種子, 不過這些種子未必可以種返這些苦瓜出來.
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:09:19 |顯示全部樓層
開始為秋播準備,今次目標係蕃茄同豆,剛剛响T&M訂咗幾款蕃茄,希望快啲到啦
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:11:08 |顯示全部樓層
苦瓜變黃有咩問題?
再留多一兩天, 可以作為生果食及留種子, 不過這些種子未必可以種返這些苦瓜出來. ...
ht333147 發表於 2010-8-3 22:56

吓~~~"不過這些種子未必可以種返這些苦瓜出來"------原來唔得架???????
回復

ht333147 發表於 2010-8-3 23:14:21 |顯示全部樓層
吓~~~"不過這些種子未必可以種返這些苦瓜出來"------原來唔得架???????
Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:11

本地苦瓜種子就種得返.
但是外來品種, 尤其是由種子商生產的, 都幾難了, 咁容易種得返, 他們只能賣一次?
不過試試都好呀, 大家得個之字
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:30:18 |顯示全部樓層
本地苦瓜種子就種得返.
但是外來品種, 尤其是由種子商生產的, 都幾難了, 咁容易種得返, 他們只能賣一次?
...
ht333147 發表於 2010-8-3 23:14

我其實都好想上網買過啲種子架.....點知.....買晒.....
回復

花果山 發表於 2010-8-3 23:40:58 |顯示全部樓層
開始為秋播準備,今次目標係蕃茄同豆,剛剛响T&M訂咗幾款蕃茄,希望快啲到啦
...
Cat@.@ 發表於 2010-8-3 23:09

hi,Cat你好!
請問可唔可以俾T&M既網址我...add3icon
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-4 10:47:24 |顯示全部樓層
hi,Cat你好!
請問可唔可以俾T&M既網址我...
花果山 發表於 2010-8-3 23:40

冇問題,T&M網址:
http://www.tandmworldwide.com/
回復