Cat Cat花園(3/29/2011 update-又係茄茄)

作者: Cat@.@ 發表于 2009-11-15 19:07:48
47974 530
適少少 發表於 2010-5-20 11:40:51 |顯示全部樓層
第一次聽咋!
吸濕大笨象,係咪有機嫁。
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-20 12:53:17 |顯示全部樓層
回復 200# chayote

比著我就寧願改善泥土管理好過加大笨象喇......
種黎食架喎...... 有乜事就真係唔慌唔大笨象囉~~
回復

小寶 發表於 2010-5-20 13:01:44 |顯示全部樓層
回復 200# chayote

科學化bor, 可唔可以再講得清楚d? 對於我呢個n年前"文科人"係唔明的.
回復

小寶 發表於 2010-5-20 13:05:14 |顯示全部樓層
回復 197# Cat@.@

catcat,你棵番茄d支條咁幼,要俾多d高支架建設先得,即係棟多幾支長竹佢歎囉~
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 13:23:58 |顯示全部樓層
第一次聽咋!
吸濕大笨象,係咪有機嫁。
適少少 發表於 2010-5-20 11:40

如果施放得好(唔過量、先稀釋),基本上唔會對 植物、動物、微生物 有害。
http://www.ehow.com/about_6520031_calcium-chloride-plants.html

至於有機種植 ... 我覺得唔係一個非黑即白的問題!
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 13:38:38 |顯示全部樓層
回復  chayote

比著我就寧願改善泥土管理好過加大笨象喇......
種黎食架喎...... 有乜事就真係唔慌唔大笨 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-20 12:53

簡單 d 講,Calcium chloride 係可以响 電解質運動飲品 搵到的成份。
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 13:42:24 |顯示全部樓層
回復  chayote

科學化bor, 可唔可以再講得清楚d? 對於我呢個n年前"文科人"係唔明的.  ...
小寶 發表於 2010-5-20 13:01

即係用 Calcium chloride 的 鈣 容易俾植物吸收,好似我地阿媽話 "食魚好呀,魚容易吸收呀"
回復

小寶 發表於 2010-5-20 14:09:11 |顯示全部樓層
回復 207# marcuslee

哦, 明白哂!
回復

chayote 發表於 2010-5-20 15:44:24 |顯示全部樓層
即係用 Calcium chloride 的 鈣 容易俾植物吸收,好似我地阿媽話 "食魚好呀,魚容易吸收呀" ...
marcuslee 發表於 2010-5-20 13:42

一句講曬,快吸收,立即見效
5該marcuslee
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-20 16:28:53 |顯示全部樓層
chayote / marcuslee
咁海帶水的鈣得唔得呀?
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 16:47:37 |顯示全部樓層
chayote / marcuslee
咁海帶水的鈣得唔得呀?
Cat@.@ 發表於 2010-5-20 16:28

每100克乾海帶中含鉀4.36克,鈣2.25克,磷0.21克,鐵0.15克,碘0.34克。

視乎你用了幾多乾海帶、有幾多鈣溶了在水中、有幾多鈣留在渣裏
回復

chayote 發表於 2010-5-20 18:24:01 |顯示全部樓層
CatCat:
好似marcuslee甘講,因為乾海帶中的的鈣有的是可溶鹽,有些是不溶鹽,從上面的數據得知,每100克乾海帶中含的鈣鹽含量算小,再加上有些是不溶鹽,在水中能移動的鈣離子(Calcium ion)更小,要用較多海帶才能夠份量
相反,吸濕大笨象所含的鈣鹽是可溶鹽,不含其他雜質,能容易調整所需份量,所以吸濕大笨象會比較好些
海帶不如整湯仲好la!
回復

chayote 發表於 2010-5-20 19:06:31 |顯示全部樓層
CATCAT,不如你下次直接加少少吸濕大笨象落d泥度,因為吸濕大笨象主要成份是氯化鈣(Calcium chloride,CaCl2), ...
chayote 發表於 2010-5-20 10:55

Sorry!攪錯左!是加完吸濕大笨象(氯化鈣(Calcium chloride,CaCl2))落杯水後,等d水泠卻後才澆植物,因為氯化鈣溶落水是一種產熱反應(Exothermic reaction),直接加吸濕大笨象立刻澆水時產生熱,會燒根!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-21 00:19:32 |顯示全部樓層
公主,積媽,小寶,適少少,chayote,marcuslee,

好多謝大家嘅支持,鼓勵,同寶貴的意見!!!!!我會再努力,做好呢工!!!!

積媽,
其實我唔敢落骨粉,因為我見好多人都話用咗骨粉後生蟲,所以我就用蛋殼,其實定植到而家都有兩個月,我以為兩個足夠佢分解,原來係唔得....您有冇試過用骨粉後生蟲呀?我基肥就落咗豐收一号,紅牛,花寶有機肥再加蛋殼粉!!!

公主,
好彩三棵青瓜苗苗冇事!
回復

JicJicmom 發表於 2010-5-21 00:30:02 |顯示全部樓層

catcat ,
要比心機呀~~~你已經種得好好架喇~ 我地一齊努力 ~~
我一直都有用骨粉做基肥的~ 我係用骨粉+紅牛鉀(瓜果類/塊根類)+花生麩 (瓜類)/ 雞屎肥(蕃茄/椒)  / 豆渣(菜類) , 一直都唔發現有生虫情況.
我響衫兄買左一隻"甲殼素" , 最近開左黎用. 佢話係有防虫殺菌功效的.
http://hkplants.com/viewthread.p ... mp;extra=#pid830066
我都係第一次用, 未知效果. 若以佢所列0既功效黎睇, 如果佢同骨粉+花生麩呢d一齊放 , 又有殺虫功效0既, 咁你咪唔怕會生虫囉 ?
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-21 09:03:34 |顯示全部樓層
公主,
好彩三棵青瓜苗苗冇事!
Cat@.@ 發表於 2010-5-21 00:19

Cat@.@~

咁我下星期去你度拎吖~
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-22 01:04:13 |顯示全部樓層
catcat ,
要比心機呀~~~你已經種得好好架喇~ 我地一齊努力 ~~
我一直都有用骨粉做基肥的~ 我係用骨粉+紅牛 ...
JicJicmom 發表於 2010-5-21 00:30

積媽,

我今日買咗甲殼素啦!!!放咗啲响仲生還嘅茄茄度,希望OK啦!!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-22 01:06:42 |顯示全部樓層
Cat@.@~

咁我下星期去你度拎吖~
BanbieChan 發表於 2010-5-21 09:03

好呀公主, 您方便嘅時候就過黎拎啦!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2010-5-22 01:14:47 |顯示全部樓層

青瓜斷咗,剩返呢隻青瓜仔,就剪多一隻苦瓜一齊做芝麻醬涼拌青瓜,苦瓜.

評分

查看全部評分

回復

學種植 發表於 2010-5-23 14:22:56 |顯示全部樓層
青瓜斷咗,剩返呢隻青瓜仔,就剪多一隻苦瓜一齊做芝麻醬涼拌青瓜,苦瓜.Cat@.@ 發表於 2010-5-22 01:14
貓貓~~你果隻係咪叫做"珍珠苦瓜"?
回復