新手要從何開始?

作者: tracyL 發表于 2009-10-31 00:09:05
2102 8
我嘅新屋旁邊有一塊細土地可以種植,上手種咗棵芒果樹同埋米仔蘭, 不過佢無打理, 所以我要從頭做過,以前無種過嘢,都唔知點開始..
想請教吓大家。謝謝
cococat 發表於 2009-11-4 03:12:10 |顯示全部樓層
選D自己鍾意O既,
然後睇下書上網搵下資料,
該品種要點種,
再選擇比較容易栽種O既,
買齊所需O既,就可以落手啦.
回復

Jesation 發表於 2009-11-4 10:00:15 |顯示全部樓層

視乎你塊土地有幾「細」,如果有返10呎 x 10呎8呎,我諗你都會需要一把起碼3呎長,好實淨o既,最好地盤果庭剷,同埋一把好實淨o既泥扒連鋤頭。因為我試過10蚊店買,兩吓就luen或斷或甩柄,結果都係去返花墟俾貴少少買。同埋一張矮凳,如果唔係會腰斷。

乜種子乜植物都可以唔買住,如果你塊地本身係普通果d黃泥 (通常即係近似黃花沙, amend it),就去苗舖買袋泥炭土又好,科學泥又好,深啡色或黑色o既,買幾多視乎你塊地幾大啦吓。再買d 肥料,種o野食的話都係有機啦,好似有古早肥、油渣 etc,我有用魔肥又有用油渣都未知邊d好,求其叫做有d咁啦。請各網友賜教。

跟住去你塊地,將所有泥土翻鬆一次,將石頭拎走,雜草連根拔起,確定d泥ok 喇,加肥料 (叫基肥o卦)再加泥炭土撈埋,幾多可能要問其他網友,我係求其覺得d泥唔死死實實,疏倒水又某程度上保倒水就算。其本上你玩完呢步都仲咁有mood,你就可以開始你o既農民生活喇。我就係懶做呢d,種咗少少o野之後而家要逐忽起返個地嚟鬆土。唉

以上係我估新手都主要係種d睇得或食得o野o既做法,如果你要種d難度好高o既,就唔係我果範lu。

評分

查看全部評分

回復

tracyL 發表於 2009-11-4 22:28:35 |顯示全部樓層
謝謝各位。塊地有3X11 呎,我想種啲簡單嘅嘢試吓, 好似香草、番薯咁。依家塊地有啲沙石仔, 係咪要全部剷走?有無邊隻泥介紹呢?
回復

cococat 發表於 2009-11-5 00:39:54 |顯示全部樓層
如果香草果D, 通常都喜歡乾爽D, 所以D 沙石仔其實係有用架,
如果你覺得沙石真係太多, 可以溝番D泥.
至於泥,通常種花那些我會用黑泥.
農作物那些我會用翠筠有機靚土.
兩種我都會再隨意溝D沙,珍珠岩,蛭石等.
我都唔係好識, 所以通常我會睇下書,
比如ROSEMARY,書話佢中意乾爽D,沙質D咁我咪溝多D.
所以睇O岩自己想種O既,再比番個適合佢O既環境LAW.

評分

查看全部評分

回復

Jesation 發表於 2009-11-5 09:08:53 |顯示全部樓層
沙石仔,睇吓幾大粒啦,你覺得唔妨礙生長或對生長有用o既咪留lor。
回復

屠子步 發表於 2009-11-5 13:41:13 |顯示全部樓層
我覺得要先留意塊地向咩方向、日照有幾長,有咩會遮到陽光。

主人喜好緊要,但亦要配合環境。
回復

tracyL 發表於 2009-11-5 23:50:08 |顯示全部樓層
等我做開荒牛翻好塊地先, 再請教各位
回復

Jesation 發表於 2009-11-6 10:29:07 |顯示全部樓層
加油,種好塊田啦, btw, 係咪全日照呢?通常聽倒人話有塊地我都諗係冇遮擋tim。^^
回復