炎夏過後..........

作者: Lemon 發表于 2009-10-28 22:45:27
2460 14
好慘呀!!!..........已經熱死左十幾盆av啦,死剩得6盆炸..但係死唔去個d都唔係好掂,d葉捲曲,d根唔吸水,都唔知捱唔捱得過冬天...
雍正 發表於 2009-10-28 22:54:53 |顯示全部樓層
D枯葉快d拎走佢啦,如果唔係實死埋
回復

njchangjiang 發表於 2009-10-28 23:05:33 |顯示全部樓層
我想它們要重新插葉了.
回復

幻海 發表於 2009-10-28 23:10:06 |顯示全部樓層
睇見你D ,令我唸起暑假熱死哂個幾盆av
回復

Lemon 發表於 2009-10-28 23:16:25 |顯示全部樓層
係呀,要拎走d枯葉....不過因為d枯葉每日都增加,都無心機去拎走佢...
左下角個盆已經剪左根,浸水中,已經一個星期都無改善.....
回復

kelly 發表於 2009-10-29 22:01:08 |顯示全部樓層
d根爛晒所以吸唔到水~
剪晒d根(是唯一方法), cut枯葉, (如果塊葉無爛, 淨喺軟可以留番) 批乾淨條莖, 盡量批走d黑色, 風乾後直接插泥, 但一定要入温室, 封住要有水氣, 天氣涼不怕的~
此時植株無根, 只靠葉片吸水保命, 一個月後新嘅根長出就ok的了~可以用一盤試吓, 救到會開心過開花
回復

sisterpig 發表於 2009-10-29 22:07:16 |顯示全部樓層
快d救番佢地, 努力呀
回復

新仔 發表於 2009-10-30 02:56:47 |顯示全部樓層
點解會咁架, 炎夏已經過了喎?
回復

charles604498 發表於 2009-10-30 10:46:27 |顯示全部樓層
其他的情況好差!要救好難下!
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-30 18:32:57 |顯示全部樓層
lemon 唔駛喊,正如kelly 講,快d摘走枯葉…換下泥,入溫室。

之前有一盆,長到好大好大啦…點知葉子開始軟,睇黎都救唔番…但我就將佢剪到剩番兩圈葉,換了新泥…用膠杯座底,再上封保鮮紙,而家無再枯葉,應該救得番!!!

立即行動啦…否則想救都救唔到啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-30 18:39:36 |顯示全部樓層

或者我講下,我點樣比啲 av 過夏天。

因為我同朋友去了日本成個星期,係咁熱,有無人可以幫到淋水的情況下,我將家中所有av搬回公司,再在放假前將他們淋夠水,然後全用保鮮紙封頂 (2大膠盆,大大小小約二十多盆),回來後保鮮紙全是水滴,而且有d真係保唔住條命,但係就有八成存活,這算是不錯了……存活的而家仲越長越靚…好多當時係插緊葉0既,都長出了芽,仲分咗幾盆出來,可以送比人添……

所以,我覺得有乜冬瓜豆腐,最好換較淨泥,立即製造溫室環境,通常都過到關!!
回復

Lemon 發表於 2009-10-30 23:08:09 |顯示全部樓層
多謝各位幫忙呀  特別多謝kelly & alilovebyj提供的拯救方法 。我終於開始拯救行動啦....
(仲耍搵個家比佢......好累呀.....)

手術前大合照...

手術前大合照...

手術進行中....

手術進行中....

手術完成啦!!!

手術完成啦!!!
回復

keung 發表於 2009-10-31 09:12:21 |顯示全部樓層
希望佢哋救得番啦
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-31 15:34:45 |顯示全部樓層
嗯…希望在人間。

這就是我用來作溫室的東東,廢物再用,都幾好嫁!

麵杯加保鮮紙

金莎盒

回復

David 發表於 2009-11-5 17:09:36 |顯示全部樓層
Those in the green house are looking better already, but all of them are still looking very weak... Good luck with rescuing them
回復