薰衣草可唔可以宜家播呢?等三四月驚開始熱了,自己又心急 ;]

作者: nonsonouncolore 發表于 2009-10-21 04:16:30
2428 8
薰衣草可唔可以宜家播呢,等三四月驚開始熱了。同埋自己又心急add6icon
緲緲 發表於 2009-10-21 08:53:08 |顯示全部樓層
1# nonsonouncolore
你揀幾粒大粒啲嘅試播咪知得唔得囉。
回復

黃太 發表於 2009-10-21 14:05:31 |顯示全部樓層
1# nonsonouncolore
你揀幾粒大粒啲嘅試播咪知得唔得囉。
緲緲 發表於 2009-10-21 08:53

薰衣草是春天播種的。但插枝就一定生長、如插枝可在1月至4月的時間大的20日就會發根!
回復

緲緲 發表於 2009-10-21 14:32:29 |顯示全部樓層
世事無絕對......
http://www.hkplants.com/thread-40507-1-1.html

薰衣草是春天播種的。但插枝就一定生長、如插枝可在1月至4月的時間大的20日就會發根!
黃太 發表於 2009-10-21 14:05
回復

gunbuster363 發表於 2009-10-21 17:09:43 |顯示全部樓層
播lor,一包種子都差唔多幾百粒
點用得晒,咪可以試下
回復

nonsonouncolore 發表於 2009-10-23 23:23:11 |顯示全部樓層
嗯,真係好想試add9icon不過種子係用錫袋密封既,開左會唔會影響四月時既發芽率呢?
回復

gunbuster363 發表於 2009-10-24 01:59:20 |顯示全部樓層
冇所謂啦
回復

緲緲 發表於 2009-10-24 09:23:34 |顯示全部樓層
6# nonsonouncolore
密封啫又未必係真空。
開咗入落個拉鍊膠袋咪得囉,再唔係放多包防潮珠咯。
就算你唔開包種子住都冇得保証發芽率幾高,
就算同一批種子都唔會粒粒生得一樣咁好,
佢地未必係產自同一朵花或同一棵母株。

種嘢啫唔駛咁驚青,一包種子駛得幾多$?
真係壞咗嘅咪買過包囉。
回復

monsmw 發表於 2010-8-20 19:48:32 |顯示全部樓層
係咪秋後播種會好d,因天氣無咁熱;我今年就係3月播種,可能太熱同多雨水(已經種响向陽露台),但長出第2對真葉無耐就死晒;所以今年1 棵都種唔到!!
回復