囧... 重有冇得救 ? (笹之雪)

作者: Magic_Bill 發表于 2009-10-21 01:33:06
1872 16

會不會是盆子出現了問題 ? 還是不夠疏水 ?? 定係細菌感染 ?

我是用盆低石 (10%) + 粗沙 (50%) + 赤玉土 (40%), 盆子是用了 $10 蚊店的高身 5 吋高盆...
回來的時候放了一天才放進盆, 之後放在窗邊, 早上有散光, 下午有直射光, 長期有風扇通風...

回來時有 4-5 塊爛葉, 之後一直黑下去

正因為是中間位置, 不敢剪掉

很多也被撞崩角, 只好把發毛的剪掉了

很多也被撞崩角, 只好把發毛的剪掉了
因為很多也被撞崩角, 同時也有發毛了, 只好把發毛的剪掉了

放入盆後 3 天左右便開始變色了

葉子的白邊也掉下來 = =

是不是因為我入盆後噴了少少水做成問題 ? ( 只是用噴水器噴了 3 下左右, 想 D 泥貼服 D)
如題, 重有冇得救 ??  第一次種便完全失敗了, 很灰...\(T_T)/
不過我會吸收經驗, 等我下次再種時不再這麼快掛掉....
JenniferC 發表於 2009-10-21 10:16:14 |顯示全部樓層

我那株17號上了盆到現在,只有外圍原本有問題的葉子乾了之外(撞爛角的我預佢會乾掉),
其他葉都仍然健康,水只有在上盆時澆透一次,到現在都未澆過水。
我用的植料:翠筠靚土5-6份(我用了5L左右混好一袋慢慢用)+幼珍珠岩1份+3瓶蓋幼魔肥,植株上盆時傷口及根部塗抹了Hi-fresh,因為植料混入了上次用剩的av植料(10%左右),裡面有美能安…。
你上面的情況…,我應該會起返出來除掉黑掉的部份,浸泡百菌清開的水半小時,用廚房抹手紙稍微印乾傷口的水後,傷口上hi-fresh,放在窗外花槽暴曬+大風吹幾日(避雨),之後再用新植料上盆。
不過這做法…我唔能夠保正一定完全有用就是了。
回復

SirKen 發表於 2009-10-21 10:48:08 |顯示全部樓層
師兄. 小弟都係有話直說. 唔好見怪. 上盆太急啦. 睇來救番都要一段時間先生得番咁大. 我經驗係新株到手有爛地方都要切再上殺菌粉, 放蔭暗地方等傷口完全風乾先上盆. 呢個過程可以幾星期都冇問題. 就算冇爛冇病上盆後都要避開陽光直到發覺開始恢復, (例如漲番, 有新毛出等等呢d現象) 才慢慢加光.

而家可以做既係挖番出來, 檢查邊度爛就切邊度. 用具要用火酒燒毒, 呢點非常重要. 腐爛地方切多一點, 唔好唔忍心. 上殺菌粉放蔭暗地方風乾. 傷口收乾放微濕植料上等發根. 之後睇棵野做化. 希望幫到你.
回復

八王爺 發表於 2009-10-21 11:45:53 |顯示全部樓層
唔使咁驚。先從盆中取出來,看看根部如何。
回復

gege188 發表於 2009-10-21 13:26:36 |顯示全部樓層
加油~加油~加油~加油~加油~
回復

wong 發表於 2009-10-21 15:54:00 |顯示全部樓層
3# SirKen
+1

第四張已經睇到底層既葉受感染......d葉開始腐爛緊......
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-21 16:33:44 |顯示全部樓層
多謝大家的救援~~~! (感動)

To 八王爺:根部冇爛, 跟回來時差不多

To JenniferC:百菌清可以在那裡買, 因為我未用過不知道...

To Wong:係... 就係連最低層也開始感染了 = =
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-21 16:36:21 |顯示全部樓層
To SirKen: 殺菌粉可在繽紛買到嗎 ? 我已經把它那掉出來, 低層的葉子變了色...
是不是也要剪掉 ? 中間的位置及爛角的位置也是把它剪掉嗎 ?
btw, 是把殺菌粉直接洒在傷口處 ? 還是要將佢開水 ???
回復

irishuen 發表於 2009-10-21 17:40:06 |顯示全部樓層
我覺得係細菌感染, 因為我家的也有發黑, 而且...很臭
我把它全剪掉, 刮干刮淨, 用清水沖, 沖干淨, 再用乾紙巾吸水,
再噴上75%酒精於傷口, 風乾最少1日
(重病的那只, 我還在風乾(4日了), 打算乾到, 傷口乾為只, 最好干扁)
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-21 17:46:45 |顯示全部樓層
9# irishuen

嗯, 發臭的我o個個也有... 葉子之間也出了液體
我現在也把它拿了出來風乾中, 因為我怕用水沖佢會爛得更勁, 所以只用紙巾吸乾它的液體

我呢家去花墟睇下有冇殺菌粉先...
回復

JenniferC 發表於 2009-10-21 20:15:23 |顯示全部樓層

百菌清花墟有,賓賓、山x啦一定有。

臭爛的位置要清洗乾淨,百菌清依指示開水浸泡消毒殺菌。
回復

SirKen 發表於 2009-10-21 20:31:06 |顯示全部樓層
整幾幅相睇下根部先. 希望冇中間爛心. 爛出水一定要儘快切, 唔係你第日會切更多或者救唔番. 殺菌枌直接搵支膠匙或雪條棍卒落傷口就得. 唔駛開水. 等佢易d收水.
回復

irishuen 發表於 2009-10-21 21:05:35 |顯示全部樓層
12# SirKen

嘩, 直接灑上去!!
比我的還狠!
回復

八王爺 發表於 2009-10-21 21:15:26 |顯示全部樓層
汗.... 咁多人話有發黑! 供應商很無良,把病株賣給人。一不小心,家中的多肉都惹病埋。奸商!
回復

irishuen 發表於 2009-10-21 21:31:15 |顯示全部樓層
14# 八王爺

其實大部份都是撞爆了角的葉子發黑(可能咁樣入侵細菌), 至於底層的葉......就唔知啦, 其實會唔會係因為局親?
我底層的葉剪子, 風乾了...都暫時未有問題
回復

Magic_Bill 發表於 2009-10-22 01:05:29 |顯示全部樓層
15# irishuen

應該只有我o個個出現問題而已, 很大可能是因為我當中有 1-2 塊葉子有發毛了
同時我又只是把它剪掉, 又冇做殺菌處理, 所以搞到有細菌入左去~ (T_T)/

買了殺菌粉回來了... 不過, 好像已經爛到入中間第 2 環.... w(~"~)w
回復

gege188 發表於 2009-10-22 09:11:31 |顯示全部樓層

會唔會係因為賣家未風乾佢地就packing send出黎.所以焗壞左發黑呢??
未乾,全密封焗佢1,2日喎..add8icon
同理拎酒精茶佢地怕唔怕會整死佢地d細胞?
酒精,我多數拎洗消毒用具而已....
回復