超新手問題~o~

作者: N妹 發表于 2009-10-16 10:48:49
1968 6
各位c兄,c姐請教路, 幫下我呢個超新手!
我準備10月尾下田,手頭上有種子:生菜/茼萵/波菜/娃娃菜/塌菜/蘿蔔/水果粟米/茄子/番茄... 請問那一些要先培苗,那一些要直接落田的, 又怎樣培苗呢?
namshanfung 發表於 2009-10-16 20:36:27 |顯示全部樓層
1# N妹

茄子好似未啱..
生菜可以遲少少..
其他可以直播,然後疏苗...

係呱..
回復

N妹 發表於 2009-10-16 21:46:04 |顯示全部樓層
唔該晒 我會努力d, 希望有d成績到時上載d相上黎啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-16 22:04:47 |顯示全部樓層
只供參考

十月        白菜類        介蘭、西蘭花、椰菜花、椰菜、大芥菜、小介菜、白菜、菜心、黃牙白、西芹、唐芹、番茜、塘蒿、菠菜、生菜、
        蔥蒜類        蔥、韭菜、大蒜、蒜頭
        茄果類        辣椒、甜椒、番茄、茄子
        瓜類       
        根菜類        紅蘿蔔、白蘿蔔、櫻桃蘿蔔、紅菜頭
        豆類        玉豆、荷蘭豆、蠶豆
        多年生蔬菜        露荀
        其他        粟米

十一月        白菜類        介蘭、西蘭花、椰菜花、椰菜、大芥菜、小介菜、白菜、菜心、黃牙白、西芹、唐芹、番茜、塘蒿、菠菜、生菜
        蔥蒜類        蔥、韭菜、大蒜、蒜頭
        瓜類       
        多年生蔬菜       

十二月        白菜類        介蘭、西蘭花、椰菜花、椰菜、大芥菜、小介菜、白菜、菜心、黃牙白、西芹、唐芹、番茜、塘蒿、菠菜、生菜
        蔥蒜類        蔥、韭菜、蒜頭
        瓜類       
        多年生蔬菜
回復

N妹 發表於 2009-10-16 22:20:45 |顯示全部樓層
thank you! thank you! 你地個個都好好人呀! 我想問如果種蘿蔔, d種子直播怕唔怕比太陽曬到呀?
回復

namshanfung 發表於 2009-10-16 22:25:46 |顯示全部樓層
蘿蔔一定要直播..
唔係既話啲根會生得唔好.
你怕咪放啲網係上面遮遮.
回復

N妹 發表於 2009-10-16 22:31:57 |顯示全部樓層
哦...明白啦!
回復