楊桃樹葉變黃,救救它!

作者: dorcas910 發表于 2009-10-14 10:37:53
1608 7
1) 買了棵楊桃樹回來只不過幾天,葉子開始逐d逐變黃,是唔夠水定太多水定唔夠肥,定係秋天d葉變黃,我係新手,有無人可以救救我!
2) 係咪茶渣、咖啡渣可以做肥,使唔使要加工先,只可幾耐落一次。
3) 係花墟買了四方粒塘泥加落去,老闆話唔使弄碎去,不過我見果d粒粒塘泥都唔吸水的。
biru 發表於 2009-10-14 21:38:33 |顯示全部樓層
d根壯唔壯?
回復

dorcas910 發表於 2009-10-14 23:55:14 |顯示全部樓層
唔知喎! 買返黎成盆看唔到根喎!
回復

dorcas910 發表於 2009-10-15 16:44:34 |顯示全部樓層
快來救救我的楊桃樹,今日再看,比昨天嚴重,直頭搖一搖的葉好似落雨咁。
回復

namshanfung 發表於 2009-10-16 20:40:00 |顯示全部樓層
冇LU.....
係花墟買返嚟啲嘢成日都係咁...
都唔知佢地噴咗咩....棵植物個樣唔會變...
返到嚟....
OH....

maybe可以睇吓啲泥...係唔係太實..
肥就千祈唔好加住..唔係死得..
再者,幫佢折折枝...減少損耗..或許,有機既..
回復

dorcas910 發表於 2009-10-17 11:55:55 |顯示全部樓層
我再問間舖話我地唔夠水,無可能唔夠水架喎,買回來第二日已經落太雨。唉....不到一星期已差不多得返枯枝。
咁其實係咪去元朗果d買會保障d呀!
回復

Jesation 發表於 2009-10-17 13:11:20 |顯示全部樓層
都好難講,唔知點解人o地用盤種好地地。我棵荔枝又係咁,可能太曬,太乾,大風、etc,我索性剪鬼晒佢d枯枝,然後淋透所有仲未係木質o既枝,我唔知楊桃係咪同荔枝一樣咁淺根,如果類似,你試吓好似我咁早晚各淋一次,總之唔好俾佢太乾,正路佢會慢慢出返d新葉。如無意外,荔枝同楊桃都係d放响山頭都會自己生o既樹,應該唔難。除非爛咗根o既o者,如果有地,地種俾佢多d發展空間我諗會好d。
回復

大隻講 發表於 2009-10-17 23:21:29 |顯示全部樓層

塘泥要浸水嫁,要用一隻叫[活力液],在日o城有得買.
回復