多謝Monse分享給我的球根﹗

作者: cherrylwy 發表于 2009-10-14 09:37:30
12867 118

上年都有種幾款酢醬草, 不是每種都種得很好, 只有一兩種成功開花、爆盤兼收好多球, 今年又身痕, 買左十令款種下, 希望吸收經驗後會種得好一些。
SDC12516 (Small).JPG
SDC12517 (Small).JPG
SDC12518 (Small).JPG
SDC12519 (Small).JPG
SDC12520 (Small).JPG
SDC12521 (Small).JPG
SDC12522 (Small).JPG
SDC12523 (Small).JPG
cherrylwy 發表於 2009-10-18 23:49:38 |顯示全部樓層
SDC12541 (Small).JPG
回復

iluvuboyz 發表於 2009-10-21 14:40:04 |顯示全部樓層
我都系夏天訂左好幾款酢醬球球諗住秋播呢~~
我將佢地放左系雪柜先...
系10月初播種...一粒都冇發芽喔...
請問有沒有什麼方法可以令他發芽呢?
好希望可以像你的酢醬一樣發芽...
回復

cherrylwy 發表於 2009-10-22 22:19:58 |顯示全部樓層
我都系夏天訂左好幾款酢醬球球諗住秋播呢~~
我將佢地放左系雪柜先...
系10月初播種...一粒都冇發芽喔...
請問有沒有什麼方法可以令他發芽呢?
好希望可以像你的酢醬一樣發芽... ...
iluvuboyz 發表於 2009-10-21 14:40

我無放雪柜架喎, 見到佢地發晒芽, 我咪落泥囉﹗
回復

cherrylwy 發表於 2009-10-22 22:23:06 |顯示全部樓層
好迷你的葉子, 好可愛呢﹗
SDC12564 (Small).JPG
SDC12565 (Small).JPG

好似佛手, 好攪笑呀﹗
SDC12566 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-10-29 15:22:53 |顯示全部樓層
SDC12606 (Small).JPG
SDC12607 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-3 22:17:26 |顯示全部樓層
SDC12608 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-10 13:51:10 |顯示全部樓層
終於, 好多都有葉仔啦﹗
SDC12619 (Small).JPG
SDC12620 (Small).JPG
SDC12621 (Small).JPG
SDC12622 (Small).JPG
SDC12623 (Small).JPG
SDC12624 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-10 13:53:41 |顯示全部樓層
SDC12625 (Small).JPG
SDC12626 (Small).JPG
SDC12627 (Small).JPG

係咪有花苞呀?
SDC12628 (Small).JPG
回復

RIO 發表於 2009-11-10 14:20:38 |顯示全部樓層
應該係花苞啊~
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-23 01:51:38 |顯示全部樓層
不知為何最左邊的花苞變黃了, 之前試過2個花苞都係咁謝左, 請問有無花友知點解?
SDC12673 (Small).JPG
SDC12674 (Small).JPG
SDC12675 (Small).JPG
SDC12676 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-24 10:35:51 |顯示全部樓層
SDC12677 (Small).JPG
SDC12678 (Small).JPG
SDC12679 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-24 10:36:42 |顯示全部樓層
SDC12680 (Small).JPG
SDC12683 (Small).JPG
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-28 11:23:22 |顯示全部樓層
flava開花啦﹗
SDC12684 (Small).JPG

bowiei都就開啦﹗
SDC12685 (Small).JPG
回復

oneonewe 發表於 2009-11-28 12:09:15 |顯示全部樓層
flava開花啦﹗

bowiei都就開啦﹗
cherrylwy 發表於 2009-11-28 11:23

回復

cherrylwy 發表於 2009-11-28 23:28:17 |顯示全部樓層
唉~我都知道酢醬草鍾意太陽,不過我個露台冬天無咩直射太陽(夏天就有),所以種得唔係幾好,有花開都算係咁囉~
回復

maplejoe 發表於 2009-11-28 23:41:13 |顯示全部樓層
黃色既花好靚!add6icon
回復

cherrylwy 發表於 2009-11-29 23:45:53 |顯示全部樓層
謝謝賞花﹗
回復

新仔 發表於 2009-11-30 06:09:09 |顯示全部樓層
開花喇, 好靚呀!
回復

cherrylwy 發表於 2009-12-1 03:59:55 |顯示全部樓層
開花喇, 好靚呀!
新仔 發表於 2009-11-30 06:09

多謝你呀! 其實我影得唔係幾靚, 真花靚D得意D架!
回復