新手想養牡丹

作者: Lance 發表于 2009-10-13 14:06:12
4317 20
大家好.
我對植物差不多毫無認識,
但看到牡丹很美,
所以也想嘗試一下,
小弟家中地方不大,只能放些小盆栽,
請各位師兄師姐教一下小弟,
牡丹,
1. 那一種會比較容易種,
2. 大約什麼月份會開花,
3. 可以在那裏買得到.

麻煩各位抽空教一教小弟
八王爺 發表於 2009-10-13 17:31:54 |顯示全部樓層
姬牡丹。
唔好係香港買。
上網搜一下,大陸訂購。
如果唔識,最好去美國買。
回復

wong 發表於 2009-10-13 18:15:25 |顯示全部樓層
對植物毫無認識就種d平d多肉.....
d岩牡丹咁貴
回復

走得慢 發表於 2009-10-13 21:51:10 |顯示全部樓層
3# wong
贊成。
回復

irishuen 發表於 2009-10-13 21:58:45 |顯示全部樓層
我想問一下, 香港的姬牡丹賣多少錢?
回復

走得慢 發表於 2009-10-13 23:33:02 |顯示全部樓層
5# irishuen
你有貨源嗎
回復

irishuen 發表於 2009-10-13 23:43:54 |顯示全部樓層
6# 走得慢

睇ing~
有個ok, $45以內姬牡丹小小苗, 他說是實生, 價錢合理嗎?
回復

八王爺 發表於 2009-10-13 23:51:24 |顯示全部樓層
邊豎咁平? 有無圖? 你見過實物?
回復

八王爺 發表於 2009-10-13 23:53:05 |顯示全部樓層
其實係 美國買,那邊一定唔會扼人。
而且係近原產地,會比係亞洲買平!不過,係唔出得口,你要走私先翻到香港。
只能講咁多。
回復

wong 發表於 2009-10-13 23:56:12 |顯示全部樓層
6# 走得慢

睇ing~
有個ok, $45以內姬牡丹小小苗, 他說是實生, 價錢合理嗎?
irishuen 發表於 2009-10-13 23:43

唔知你係唔係指呢個賣家....
http://item.taobao.com/auction/item_detail-0db1-6dff20b39e9ac37adb5ab490161e4e98.htm

睇相就係實生
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 00:09:35 |顯示全部樓層

10# wong

不是這個, 有2個seller 都ok, 都是這個價錢內
看相都ok健康, 當然啦~真的想買的時候還是要問seller 影實物給你看看, 咁請問香港是賣多少錢的呢

http://item.taobao.com/auction/i ... 175d84.htm?cm_cat=0
http://item.taobao.com/auction/i ... 0fc51a.htm?cm_cat=0
回復

wong 發表於 2009-10-14 00:22:35 |顯示全部樓層
10# wong

不是這個, 有2個seller 都ok, 都是這個價錢內
看相都ok健康, 當然啦~真的想買的時候還是要問seller 影實物給你看看, 咁請問香港是賣多少錢的呢http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(32 ...
irishuen 發表於 2009-10-14 00:09

又真係好平.....不過一定要係實生

如果咁既SIZE係花墟要過百.....其他花場就唔清楚......
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 00:32:57 |顯示全部樓層
12# wong

乜.....原來咁貴架.....
我都知一定要實生, 如果唔係買黎只會晒錢
回復

semi-alba 發表於 2009-10-14 06:12:35 |顯示全部樓層
12# wong

乜.....原來咁貴架.....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(5).gif
我都知一定要實生, 如果唔係買黎只會晒錢
irishuen 發表於 2009-10-14 00:32

點解咁講呢
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 09:43:09 |顯示全部樓層
14# semi-alba

感覺上嫁接就好似, 呀仔黏住呀媽, 冇左呀媽, 呀仔點生存呀?
即使生存到, 但又體弱多病, 咁不是很晒錢麼?
回復

SirKen 發表於 2009-10-14 10:06:01 |顯示全部樓層
其實個人建議, 有能力比多2,3百買6-7CM的比較好照顧. 太細你會好快悶. 因為真係大得好慢(幾乎唔大). 而且$45+運費都係比係香港慳幾十蚊. 香港賣比較大牡丹郁下都過千, 感覺慳多左.
牡丹好易照顧, 發好根基本可以放養. 由得佢日矖雨淋. 而家都係入貨好時間. 遲D凍左發根比較慢.
回復

八王爺 發表於 2009-10-14 14:24:36 |顯示全部樓層
唔記得咗講,不要買苗,要買開花株。
苗最少要5年以上才有機會開花。
牡丹就算養十年都係 好細,尤其姬牡丹,根本好似無大過咁。

淘寶上的東西,最好三思。很多時收到不是所見的一樣!
如有得罪,見諒。
回復

八王爺 發表於 2009-10-14 14:30:45 |顯示全部樓層
唔知你係唔係指呢個賣家....
http://item.taobao.com/auction/i ... b5ab490161e4e98.htm

睇相就係實生
wong 發表於 2009-10-13 16:56

福建哩個係三角牡丹,福建的花农比較老實可向他買。
但三角牡丹會生到比較大,而且花比岩牡丹,龟甲牡丹和姬牡丹無咁靚!

另外 杭州和上海的,上海的不要買。杭州可以考慮。問埋佢係多少年生,運費多少,一般會貨品價格平,會在運費劏你!
見圖中的姬牡丹,你最少種番3-5年先開到花。
養牡丹,當放左件石頭係花園咁先得,唔好冧佢成日好快大,天天唔同樣。開花一般在初春。
回復

走得慢 發表於 2009-10-14 19:29:50 |顯示全部樓層
9# 八王爺
外國有哪些網站賣仙肉呢?
回復

irishuen 發表於 2009-10-14 21:51:26 |顯示全部樓層
17# 八王爺

我都係八掛問下0者, 我是多肉超新手~
講真姬牡丹...不是我杯茶, 唔靚既, 我唔會"候", 所以應該係我唔識欣賞
回復

12下一頁