幼苗至開花時間要多久

作者: 綠葉 發表于 2007-12-4 15:01:38
2578 20
我是新手種AV,在花虛買了多株幼苗, 想知約多久才可開花呢, 現在每株有6-10塊葉,
有C24,C89,128,151,267,381....請各位賜教
keithlcs 發表於 2007-12-4 15:25:00 |顯示全部樓層
嘩...一野買左咁多ge =.=
回復

堇色 發表於 2007-12-4 15:26:24 |顯示全部樓層
我最快那棵只需2.5-3個月左右,不過第一次開的花好細朵及走色嚴重。2007年6月份購入的小苗,到現在才見到有花 lum呵!
回復

markc 發表於 2007-12-4 16:47:41 |顯示全部樓層
原帖由 綠葉 於 2007-12-4 15:01 發表
我是新手種AV,在花虛買了多株幼苗, 想知約多久才可開花呢, 現在每株有6-10塊葉,
有C24,C89,128,151,267,381....請各位賜教   

我想請教。。。這些號碼代表什么啊?
回復

mimilka 發表於 2007-12-4 17:03:59 |顯示全部樓層
可以一直…都唔開…(我d係咁 )
回復

綠葉 發表於 2007-12-4 17:05:17 |顯示全部樓層
花名代號, 置頂精華版有對照, 有些會有照片的
回復

綠葉 發表於 2007-12-4 17:09:24 |顯示全部樓層
原帖由 堇色 於 2007-12-4 15:26 發表
我最快那棵只需2.5-3個月左右,不過第一次開的花好細朵及走色嚴重。2007年6月份購入的小苗,到現在才見到有花 lum呵!

如果是2-3個月又不算太久, 6月到現在的差不多6個月呵, 等到頸都長呵,
我重有排等.
見到咁多品種, 買下又一株, 買下又一株, 一屋都係.
回復

orchids 發表於 2007-12-4 18:37:32 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我哋買av苗仔的店舖,有一套av圖,在圖中有每款av的花樣及有自己的號碼,因小苗沒有花,所以在這些店舖選購小苗,就要看圖選花再用圖中號碼找小苗.
回復

lala 發表於 2007-12-4 20:14:40 |顯示全部樓層
我估小苗幾時開花,同佢嘅品種同而家嘅生活環境係咪關係?? 我喺大概十月買咗5盆苗仔,個個都有起碼十塊葉。其中,Thunder Surprise 同 Gleeful Elf 同 Lyon's Shooting Star 都分別已經有 2、3、4 個花蕾仔,Rain Man 同 Peppermint Girl就未有。聽講 Peppermint Girl 生長速度好慢,會唔會係未有花嘅其中一個原因??
回復

花花公子 發表於 2007-12-4 21:52:16 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-12-4 20:14 發表
我估小苗幾時開花,同佢嘅品種同而家嘅生活環境係咪關係?? 我喺大概十月買咗5盆苗仔,個個都有起碼十塊葉。其中,Thunder Surprise 同 Gleeful Elf 同 Lyon's Shooting Star 都分別已經有 2、3、4 個花蕾仔,Rain Man 同 Pep ...

Lala, 你說得對peppermint girl生長速度很慢,但開出來的花卻可以last勁耐!
回復

nickyhk 發表於 2007-12-4 21:57:48 |顯示全部樓層
唔係話 d 根如果抓實成個盆, 就容易開花咩 ?? 如果係, 可以用細盆試試
回復

lala 發表於 2007-12-4 22:04:32 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2007-12-4 21:57 發表
唔係話 d 根如果抓實成個盆, 就容易開花咩 ?? 如果係, 可以用細盆試試

唔知係咪會易開啲。不過,用一個啱 size 嘅盆,起碼棵 AV 都會精神啲,開心啲~!! 但我諗太細都唔 work,所有嘢都係啱啱好最 fit!!
回復

mcyan 發表於 2007-12-5 00:02:31 |顯示全部樓層
我都買咗151的花苗呀。
回復

markc 發表於 2007-12-5 12:28:08 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-12-4 22:04 發表

唔知係咪會易開啲。不過,用一個啱 size 嘅盆,起碼棵 AV 都會精神啲,開心啲~!! 但我諗太細都唔 work,所有嘢都係啱啱好最 fit!!

看過本書話。用手指彈下個盤。給它小小地震可以嚇到它開花給你看。當然要根碰到盤。這樣地震才夠震撼。
回復

lala 發表於 2007-12-5 12:47:41 |顯示全部樓層
咁有趣??!! 等我即刻搵盆唻震吓先!!
回復

noel 發表於 2007-12-5 13:04:14 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2007-12-5 12:28 發表

看過本書話。用手指彈下個盤。給它小小地震可以嚇到它開花給你看。當然要根碰到盤。這樣地震才夠震撼。
好似刮醒佢咁?
回復

Oskar 發表於 2007-12-5 13:21:36 |顯示全部樓層
係呀~高生本書都有教~比d突如其來的驚嚇佢~可以刺激佢開花~
我想原理同浸泡泡浴原理差唔多掛~
回復

lala 發表於 2007-12-5 14:22:07 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2007-12-5 13:21 發表
係呀~高生本書都有教~比d突如其來的驚嚇佢~可以刺激佢開花~
我想原理同浸泡泡浴原理差唔多掛~

『突如其來的驚嚇』?? 播鬼片佢哋睇得唔得??
回復

markc 發表於 2007-12-5 15:05:29 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-12-5 13:04 發表
好似刮醒佢咁?

係喇。係喇。一講就知道。一定係你只QQ貓成日幫你谷拒開花喇?
回復

markc 發表於 2007-12-5 15:07:44 |顯示全部樓層
原帖由 lala 於 2007-12-5 14:22 發表

『突如其來的驚嚇』?? 播鬼片佢哋睇得唔得??

得架,但係盤花要放在低音喇叭上。扭大個音響ji得。因為拒隴攏地架。
回復

12下一頁