又來多肉

作者: ccl3949 發表于 2009-10-11 16:08:27
2586 16
香港肉价太貴,只有到國內買,10元人仔1頭,在香港怎能買到
大型少將
紅耳少將
phantom 發表於 2009-10-12 17:52:02 |顯示全部樓層
見樓主都好注重要版友知道花左幾錢買d肉肉同純唔純種,香港有冇得賣咁
想問下係唔係貴d同個種純d,香港冇得賣既肉肉好d
"擁有者"都會自覺優越,高人一等
從而可以睇出版友們都"大有問題"既問題所在呢
謝謝
回復

cindyyiu 發表於 2009-10-12 17:55:52 |顯示全部樓層
回復

ccl3949 發表於 2009-10-12 22:08:53 |顯示全部樓層
見樓主都好注重要版友知道花左幾錢買d肉肉同純唔純種,香港有冇得賣咁
想問下係唔係貴d同個種純d,香港冇得賣既肉肉好d
"擁有者"都會自覺優越,高人一等
從而可以睇出版友們都"大有問題"既問題所在呢
謝謝 ...
phantom 發表於 2009-10-12 17:52

主要是等版友知道香港的肉肉多貴和品种都甘少
同純唔純種都是很重要,眼見很多人受骗
回復

alanlam 發表於 2009-10-12 23:07:54 |顯示全部樓層
如果中毒、就有要求,花了錢但還買到一些不知名的東東就慘了!!特別是一些嫁接的東西。實生、實根、自根、嫁接要分清楚。否則回家后就掛了!!!
回復

manman929 發表於 2009-10-14 15:41:31 |顯示全部樓層
3# cindyyiu

啊~~我想知邊有得買呢種啊?
回復

manman929 發表於 2009-10-14 15:42:48 |顯示全部樓層
5# alanlam

我試過一次~買返來時好靚的~第2日起身散曬~
回復

SirKen 發表於 2009-10-14 19:00:00 |顯示全部樓層
5# alanlam

我試過一次~買返來時好靚的~第2日起身散曬~
manman929 發表於 2009-10-14 15:42

呢d咪販賣者不專業. 剩係識得賣野. 唔會理d 植物生長特性. 師兄9成買既時候已經爛心. 好似最近幾間番d 石頭, 其中有一間見到時已經淋大水, 已可發現幾棵已經爛到出面, 其他諗都九死一生. 問佢點解澆到咁濕, 仲好唔順超咁答你乾咪淋濕d囉. 呢d咪惡性循環囉, 買左瀨野下次唔幫襯, 賣唔去既幾日爛晒下次唔敢入貨.
回復

alanlam 發表於 2009-10-14 22:17:08 |顯示全部樓層

贊同!!要清楚買的是什么品种、同种類需要同植料、光線、水份;新買的多肉最好換盆換植料;檢查根部、去除壞根、放一兩天才种、種后也要加水、噴點水就好,光照也要太大;最少一個月才正常管理;個人意見;如有錯誤請指導!!!!
回復

phantom 發表於 2009-10-15 00:41:12 |顯示全部樓層
主要是等版友知道香港的肉肉多貴和品种都甘少
同純唔純種都是很重要,眼見很多人受骗
ccl3949 發表於 2009-10-12 22:08

贊同,而且話比人知自己d植物純種都好重要
但點先知道同確定到純唔純種,賣家話你知純就純定還是攞去驗下DNA做比對
回復

phantom 發表於 2009-10-15 00:59:06 |顯示全部樓層

樓主d番杏全都在淘寶買的嗎?
聽聞淘寶好多流野,希望樓主唔係被騙既其中一位
不過就算雜既貼個牌上去當純既賣,買家都可能無從稭考
真係好得人驚,剛剛先從朋友得知一單淘寶騙案
仲話賣家係咩幾千好評添
回復

irishuen 發表於 2009-10-15 01:01:22 |顯示全部樓層
8# SirKen

贊成, 我今日見到花墟某店賣食蟲, 竟然將佢放係完全乾爽既地方, 我心想, 不出一星期, 籠全lun掉都似(而且不是便宜貨)
眼見那堆已經lun左幾個了

仲有間賣明顯爛心的多肉
回復

走得慢 發表於 2009-10-15 23:45:35 |顯示全部樓層
11# phantom
欲知詳情
回復

ccl3949 發表於 2009-10-17 02:26:40 |顯示全部樓層
樓主在淘寶買的嗎?
聽聞淘寶好多流野,希望樓主唔係被騙既其中一位
不過就算雜既貼個牌上去當純既賣,買家都可能無從稭考
真係好得人驚,剛剛先從朋友得知一單淘寶騙案
仲話賣家係咩幾千好評添 ...
phantom 發表於 2009-10-15 00:59

你玩針對#@#&
回復

phantom 發表於 2009-10-17 08:46:55 |顯示全部樓層
你玩針對#@#&
ccl3949 發表於 2009-10-17 02:26

呢度係得你先咁pro,仲成日不吝賜教於其他版友
咁唔問你問邊個?
我真係好想知點簡單確定買返黎既石頭純唔純種,因這社會太多騙子
你做好心教下我啦
謝謝
回復

alanlam 發表於 2009-10-18 02:47:07 |顯示全部樓層
网上有很多生石花的种植方法及圖片、要清楚買的石頭可參照圖片、賣家可在陶寶或國外找、要付出才有收獲。特別是生石花、我種了不少也死了不少、種植環境要配合植料及澆水控制才能獲得健康植株。http://www.cacties.com/sshbz.htmlhttp://www.cacties.com/drzw2-3.html可以參考、最重要是自家的環境要配合。
回復

gege188 發表於 2009-10-19 10:55:39 |顯示全部樓層
對我呢D新手黎講..純唔純種都無所謂啦..鐘意未得囉..HEHE

雖然學多D野無壞,我都想知純種生石花係點架 ?? add4icon
回復