石花苗

作者: ccl3949 發表于 2009-10-11 15:55:52
1762 6

1年苗
patrickn 發表於 2009-10-11 19:49:52 |顯示全部樓層
一年還是這麼小, 還有多久才開花? 3-4 年?
回復

phantom 發表於 2009-10-12 09:50:02 |顯示全部樓層
想問下係唔係"盆太大,會爛,問題大"
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=1#pid439682
"祝你好運"
回復

ccl3949 發表於 2009-10-16 08:27:20 |顯示全部樓層
想問下係唔係"盆太大,會爛,問題大"
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=1#pid439682
"祝你好運"
phantom 發表於 2009-10-12 09:50

你5色,我話你知,石头原生地,非州南部,納米比亞1年降雨量得2英寸,所以种石花要水少
盆大植料多水白然多,石花死亡大都是水多,g冇,
回復

phantom 發表於 2009-10-16 14:56:19 |顯示全部樓層
你5色,我話你知,石头原生地,非州南部,納米比亞1年降雨量得2英寸,所以种石花要水少
盆大植料多水白然多,石花死亡大都是水多,g冇,
ccl3949 發表於 2009-10-16 08:27

咁急拋書包,不如學好d中文先啦,又別字又錯字,大俠
係問你點解人地版友個盆大少少就話會爛問題大,你用洗面盆咁大個盆種就冇問題
版友講得冇錯,你理解能力真係"大有問題"
回復

ccl3949 發表於 2009-10-17 01:51:10 |顯示全部樓層
咁急拋書包,不如學好d中文先啦,又別字又錯字,大俠
係問你點解人地版友個盆大少少就話會爛問題大,你用洗面盆咁大個盆種就冇問題
版友講得冇錯,你理解能力真係"大有問題" ...
phantom 發表於 2009-10-16 14:56

你都是這樣寫法,我怎寫都没有用,你玩針對@#%^
回復

phantom 發表於 2009-10-17 08:37:34 |顯示全部樓層
你都是這樣寫法,我怎寫都没有用,你玩針對@#%^
ccl3949 發表於 2009-10-17 01:51

如果你要學人地原生地,人地係地植架喎
咁植料咪超多照你理論水咪自然超多?
一年降雨量得2英寸,唔知係一日一日少少咁落定還是集中係幾日一盆水照頭淋咁呢?
都同你既理論息息相關架喎,你有冇查清楚架?
回復