白鬱金香

作者: 小餘 發表于 2007-12-3 23:41:20
7918 42
CiCiKwok 發表於 2007-12-16 18:10:42 |顯示全部樓層
嘩!好嘔心呀!剛才手多掘出來睇下,四棵有兩棵黑黑地,細看有d白色蟲仔係度散步,另外兩個唔知有冇呢?我好唔好掉埋表面冇蟲蟲個兩棵呢?
回復

JenniferC 發表於 2007-12-16 21:47:38 |顯示全部樓層
你可以試試按一按球身,如果種球係實的話,就沒有問題。
如果你說的只是飛蚊仔的幼蟲,問題就唔大,飛蚊仔冇害的,係煩左d,我以前見有飛蚊仔,就噴d花寶紫色for總翅目蟲蟲用的殺蟲水落300~350ml水處(約2~3秒),之後澆灌盆土至盆底滴水,d蚊仔會死晒出黎死晒,之後過1個星期再黎多次,就冇了,不過唔通風就係有這個問題,而現在我是習慣會落滅蟲藥粒入泥(香草唔落),冇蟲了。
如果係一條條,好似蛆果d…我會因為嘔心的關係馬上丟左佢…
不過好似有得醫的,要問問其他大大了。

回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-16 22:11:30 |顯示全部樓層
我剛埋返表面冇蟲蟲個兩個入泥,等我問隔離屋借你講個支殺蟲劑先,因我前幾天本來問她借來用,後來見上面寫要小心寵物,所以冇用,用左另一支,噴好少好少!
回復

JenniferC 發表於 2007-12-17 13:22:00 |顯示全部樓層
的確是要小心寵物,溝淡都有毒o嫁﹗
果次我剪左d吸左這些殺蟲劑的花莖出來(枯了花的),有大蟑螂食左d…毒死左係紙籮邊。
回復

八王爺 發表於 2007-12-17 14:37:13 |顯示全部樓層
原帖由 leo 於 2007-12-4 11:13 發表

係乜藥粉呢?可否介紹一下。
之前買咗小牡丹種,可能就係無消毒,種花變咗孵烏蠅....
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=3676

蜉 烏 蠅   哩句 .... excellent ...
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-17 14:42:15 |顯示全部樓層
貓貓成日會添手,唔係直接咬,她摸下掂下後再洗下面就麻煩!
回復

JenniferC 發表於 2007-12-17 18:16:49 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-17 14:42 發表
貓貓成日會添手,唔係直接咬,她摸下掂下後再洗下面就麻煩!

所以你用之前一定要想好隔住貓貓的方法,我覺得這樣太危險了,而且就算你唔用藥,d蚊仔飛來飛去,貓貓就有野玩了,更增加"七國咁亂"的可能…
回復

小餘 發表於 2007-12-17 21:04:18 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2007-12-15 03:01 發表
Any update of the latest development
Would love to see how the tulips develop in HK

進展得幾慢
種咗四粒嘅呢盆出多一隻芽仔^^(原本得一隻發咗芽^^)

16-12-07兩隻發咗芽

16-12-07兩隻發咗芽
回復

小餘 發表於 2007-12-17 21:07:37 |顯示全部樓層
種咗五粒嘅呢盆出晒芽喇(原本三粒發咗芽^^)

回復

小餘 發表於 2007-12-17 21:26:44 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-16 11:02 發表
小餘你的鬱金香最近咩樣呀?JenniferC,小餘,我的鬱金香長到一隻手指長就停頓左啦!停頓前係在櫃頂養的,之後放左出露台,就發脾氣啦!這兩天還有蚊滋,我噴個好少許花用的殺蟲劑,但第二日又來,點算好? ...

舊年我就係種到差唔多一隻手指咁高就停咗,之後都係有蚊滋......!!!
貼返張舊年種到瓜咗嘅鬱金香......!!

舊年種嘅^^"

舊年種嘅^^"
回復

jade_a 發表於 2007-12-18 00:22:26 |顯示全部樓層
小餘:我見你種咗鬱金香後就跟着種了,啲葉長咗好高啦,遲啲影相 畀  你睇,我的球根雪咗3~4個禮拜呀!
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-18 13:22:31 |顯示全部樓層
小餘你係屋內定外種的?
回復

小餘 發表於 2007-12-18 20:56:19 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-12-18 00:22 發表
小餘:我見你種咗鬱金香後就跟着種了,啲葉長咗好高啦,遲啲影相 畀  你睇,我的球根雪咗3~4個禮拜呀!

生得咁快 恭喜
等睇相喇
回復

小餘 發表於 2007-12-18 20:57:11 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-18 13:22 發表
小餘你係屋內定外種的?

種喺室外架
回復

jade_a 發表於 2007-12-19 23:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-12-18 20:56 發表

生得咁快 恭喜
等睇相喇

小餘:我是12月4日種,18日巳經這樣高了
    不知能否開花呢
    去年我也有種鬱金香,因球根沒消毒,結果全部被白線蟲吃掉

盆內两個大球是風信子

盆內两個大球是風信子
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-19 23:53:15 |顯示全部樓層
我係2号下種呀~都係得咁大...
照片 380 (Medium).jpg
照片 383 (Medium).jpg
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-20 12:15:37 |顯示全部樓層
我剩餘兩棵都係掉埋啦!唔知明天再去買種唔種得切呢?
回復

Sophia 發表於 2007-12-23 02:10:11 |顯示全部樓層
我以前試過幾次都唔成功,今次就雪完用水浸到有根先落泥種。而家都有一隻手指咁高,希望佢會繼續大啦
回復

carlo 發表於 2008-1-10 01:13:52 |顯示全部樓層
雪係 FOR 咩 ?   點解要雪既 ? 果 D 消毒水係邊買架 ?
回復

夜魔 發表於 2008-1-11 04:28:18 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-1-10 01:13 發表
雪係 FOR 咩 ?   點解要雪既 ? 果 D 消毒水係邊買架 ?

冷凍處理
因為呢 d 係外國黎的
在自然環境下要經過一段寒冷的冬季, 打破冬眠期, 刺激花芽分化. 到春天先會順利開花
唔雪好難開花

post 埋呢邊~
買球根時揀些大個 d, 外表無嚴重傷痕, 外衣淺啡的 (不過依家買太遲了, 花墟賣嗰 d 唔多新鮮)
雪過 2-3 星期後落土
無滅菌液或唔識開的話建議先埋  1/2 至 2/3 落土, 土乾才淋水. 未標葉芽前係最易發霉. 如果種植一個禮拜後都無咩反應就要留意下. 發霉初期只要除去外圍發霉部份及撤底沖洗乾淨便有機會可以救回. 但一旦蔓延至球根內部或根的部份便很難救
一星期後, 確定無發霉(葉芽標長)時便可以用泥完全埋晒個球根

種植初期移至暗處, 半日照便可
等葉芽抽高, 約 2 星期左右便可移至較光亮處 (太光及太暖會加快開花)(太早俾太多光花莖會短少, 花苞會被包在葉裏, 影響觀感)
全程可以不俾肥. 盆不需很大.
一個月左右開花. (雪超過一個月會好快開花. 雪兩個禮拜就要個幾月先開花)
開花期間可以移番去半日照的地方, 減少澆水以延長花期
回復