驚人發現羅勒種子既威力

作者: momoko1128 發表于 2009-10-6 18:05:02
4501 14
話說前幾日收到i4kai 分享俾我既九層塔種子, 於是我星期五就"啦啦淋"去種, 我之前都種過, 但係我第1次種上面係有在複土, 所以我睇唔到種子, 今次我就咁將D種子灑係泥面,跟住噴水, 跟住我發現種子發脹, 同我上次去美食展, 係某個泰國攤位買返來明X子一樣, 我起初以為i4kai, 係咪同我一樣都係係美食展買左明X子返來, 倒錯左種子俾我呢? 大家請睇圖

於是我左諗右諗, 走去拿起包明X子, 倒左1堆落去

星期一我返到公司見到, 我之前係美食展買返來既明X子, 出左成堆芽仔出來, i4kai 個D就出左幾個芽仔出來.
我依家終於知道, 所謂既屬唇形科草本植物種子就係羅勒種子, 估唔到香草種子有明目、護腎、利尿、消除便秘和強身保健的功能,並有明顯的美容減肥功效。 仲話佢富含各種礦物質、VB1、VB2、胡蘿蔔素,豐富的機酸、糖類及B族維生素等。 但係我就唔知買返來所謂屬唇形科草本植物種子有無加工過, 先賣俾我地食, 定係就咁採收完就食得, 所以大家唔好亂試.
orchids 發表於 2009-10-6 18:36:45 |顯示全部樓層
羅勒種子係會加落泰式甜品,不過早前聽講食得多好似有害,唔記得話係致癌定係乜.
回復

momoko1128 發表於 2009-10-6 19:18:12 |顯示全部樓層
羅勒種子係會加落泰式甜品,不過早前聽講食得多好似有害,唔記得話係致癌定係乜.
orchids 發表於 2009-10-6 18:36

@O@ 上次係美食展, d人講到好正, 我仲買左1大包返來..仲話係健康產品..乜食得多有害架 add5icon
回復

orchids 發表於 2009-10-7 18:42:09 |顯示全部樓層

我冇記錯,哩樣野真係多食有害,可參考以下.
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/mul ... _pub_fsf_08_04.html

我覺得哩樣野食落冇味,只係個樣得意.食少少無防,當健康食品多食就制唔過.
回復

viwabb 發表於 2009-10-7 20:39:50 |顯示全部樓層
咁係咪即係羅勒種子=明列子???
回復

kok69 發表於 2009-10-8 01:46:27 |顯示全部樓層
D種子發芽唔關明白色o個d事, 白色o個d係basil種子, 但已經係煮熟左的, 冇可能發芽.
回復

momoko1128 發表於 2009-10-8 12:35:07 |顯示全部樓層
D種子發芽唔關明白色o個d事, 白色o個d係basil種子, 但已經係煮熟左的, 冇可能發芽.
kok69 發表於 2009-10-8 01:46

唔好意思, 我想問你係咪真係種過 basil呢?
你知唔知點解會變白色呢? 你返屋企可以做個實驗, 再唔係去買d basil種子返屋企, 跟住將佢淋d水, 佢地就會發脹, 跟住就會變我圖中既白色.
如果你所講既d種子煮熟左, 咁麻煩你睇下, 我下面幅圖生出來既係咩?

呢堆係我係美食展度買返來既明x子種出來既

有幾棵芽子走緊出來, 呢邊呢d係花友分享既種子種出來既

我之前都有種過basil, 佢地正常1星期左右會發芽, 但係係美食展買返來個d唔夠2日就生左1堆出來, 所以我相信d種子應該有加過野..相反花友分享既種子, 到今日先開始生d芽仔出來..
回復

momoko1128 發表於 2009-10-8 12:40:00 |顯示全部樓層
我冇記錯,哩樣野真係多食有害,可參考以下.
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/mul ... _pub_fsf_08_04.html

我覺得哩樣野食落冇味,只係個樣得意.食少少無防,當健康食品多食就制唔過. ...
orchids 發表於 2009-10-7 18:42

add5icon 係啵..咁睇來我包野可以全部拿去種都得囉
唔該orchids 提供咁有用既資料. add6icon
回復

Jesation 發表於 2009-10-9 11:41:20 |顯示全部樓層
哈,我都有d basil種子未發,原來可以浸水食咗佢。
回復

momoko1128 發表於 2009-10-9 13:37:48 |顯示全部樓層
哈,我都有d basil種子未發,原來可以浸水食咗佢。
Jesation 發表於 2009-10-9 11:41

-口- 唔好亂食丫..
回復

Jesation 發表於 2009-10-9 13:47:38 |顯示全部樓層
哈,just kidding,學咗樣o野,thx。
回復

學種植 發表於 2009-10-18 16:09:00 |顯示全部樓層
明列子=羅勒既種子呀@@"
明列子會發漲=羅勒既種都會
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007032202771
回復

momoko1128 發表於 2009-10-22 18:23:58 |顯示全部樓層

明列子 係=羅勒既種子
但係大家睇到佢好處都參考下佢有咩害
orchids 提供既資料

我都認同orchids  "我覺得哩樣野食落冇味,只係個樣得意.食少少無防,當健康食品多食就制唔過."
回復

學種植 發表於 2009-10-22 22:32:28 |顯示全部樓層
係...
明列子比人當係減肥食品...
但係有傳聞話食得多會生癌
回復

chatte 發表於 2009-12-9 15:50:41 |顯示全部樓層
生到咁樣, 水太多,  曬得少日頭
回復