佢有咩病呢?----病有改善, 仲開花添!

作者: peggykyw 發表于 2009-10-5 17:04:53
1992 10

17-4-2009 還好好的

17-6-2009 開始發病

31-7-2009 越來越嚴重

31-7-2009 病入膏肓

29-9-2009

29-9-2009
lammanfung 發表於 2009-10-5 20:56:23 |顯示全部樓層
我相信這並不一定是病來的。你的種植環境如何?你可參考下面這個網址:
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
回復

sammy 發表於 2009-10-5 21:22:29 |顯示全部樓層
太曬了, Green Dragon?
回復

maggielawkm 發表於 2009-10-5 21:29:30 |顯示全部樓層
birthmark ~ 冇問題
回復

peggykyw 發表於 2009-10-5 21:51:31 |顯示全部樓層
多謝林先生的有用資料, 原來av可以有咁多問題出現, 我只是其中一棵有問題, 真是小兒科!
回復

peggykyw 發表於 2009-10-5 21:56:27 |顯示全部樓層

太曬了,Green Dragon?
----------------------------------------------------------
我初初都以為係太晒, 後期是沒見陽光, 都係冇改善

Not Green Dragon, 係 Moon Gold
回復

peggykyw 發表於 2009-10-5 21:58:58 |顯示全部樓層
birthmark ~ 冇問題
------------------------------------------------------
我都希望佢冇問題, e+谷佢開花, 如果開到花就應該冇問題
回復

nwss54510 發表於 2009-10-5 23:49:11 |顯示全部樓層

咁既情況重谷佢開花@@" 好似唔係咁好呢~"~
現在我覺得應該是等佢靜養好d丫^^"
過左夏天應該就唔會有事的吧~
回復

sammy 發表於 2009-10-5 23:54:34 |顯示全部樓層
我棵Nancy Leigh 曬過就會咁一笪笪
夏天真係應該少肥, 因吸收力弱. D花都唔會靚, 有乜好谷丫
回復

peggykyw 發表於 2009-10-6 13:14:19 |顯示全部樓層
多謝nwss54510 & sammy 嘅寶貴意見。
回復

peggykyw 發表於 2010-2-28 16:23:30 |顯示全部樓層

舊年底開始起冧,  終於有花睇啦!
開花後新出的葉病情有明顯的改善, 葉仲有斑紋, 真係好開心呀!

2009底有冧

2009底有冧

含苞待放

含苞待放
20100118 (2).JPG
20100121 (2).JPG

新出的新葉有改善, 仲起斑添.

新出的新葉有改善, 仲起斑添.
20100127 (70) (Small).JPG
20100127 (71) (Small).JPG
20100202 (2).JPG
回復