在XXX的後山的小溪發現大量毛氈苔

作者: nipchi 發表于 2007-12-3 16:52:52
6924 41
cross 發表於 2007-12-3 22:49:09 |顯示全部樓層

原帖由 dryfish 於 2007-12-3 21:47 發表
其實香港有野生食蟲植物係一件好幸福GE事,
人地好多地方都冇架
所以大家唔該珍惜下佢地啦.
如果我講D野傷到你的話,我係呢到講聲對唔住,
唔好再野採喇. ...

所言什是
回復

heiheimama 發表於 2007-12-3 23:04:11 |顯示全部樓層

我不是食蟲fans,但我知道只有空氣好,清潔的自然環境,才會長出地衣和食蟲植物.香港如今還見得到,很難得.少年時行山,常常見到野生百合和蘭花,為郊遊增添無窮樂趣.如今此情景已不復再(只因不負責的遊人一時之快).愛花愛自然的花友應該好好珍惜僅餘的野生生態,不要傷害他們,也不要有據為己有的自私心態.
回復

ayclui 發表於 2007-12-3 23:40:32 |顯示全部樓層

原帖由 heiheimama 於 2007-12-3 23:04 發表
我不是食蟲fans,但我知道只有空氣好,清潔的自然環境,才會長出地衣和食蟲植物.香港如今還見得到,很難得.少年時行山,常常見到野生百合和蘭花,為郊遊增添無窮樂趣.如今此情景已不復再(只因不負責的遊人一時之快).愛花愛自然的花友應 ...

希媽說得好, 希望大家保留一點公德心, 漂亮的野生植物用相機拍照留念便好, 不應據為己有, 若自私地帶它回家, 種得不好更會間接"害死"它...罪過, 罪過!
回復

tata 發表於 2007-12-3 23:52:16 |顯示全部樓層

原帖由 dryfish 於 2007-12-3 21:47 發表
其實香港有野生食蟲植物係一件好幸福GE事,
人地好多地方都冇架
所以大家唔該珍惜下佢地啦.
如果我講D野傷到你的話,我係呢到講聲對唔住,
唔好再野採喇. ...

回復

kkayz 發表於 2007-12-4 00:25:49 |顯示全部樓層

有時行山見到一些自己真係好鐘意既植物~
我只會用照相機拍下來留念~
或到花墟逛一逛, 睇下有冇得買~
又或上網搵, 希望有些大大們可以分享出來~
絕不會做出一些野採的行為~
要知道, 大自然是屬於大家的, 不是個人的~
望大大回頭是岸~
回復

Exodus 發表於 2007-12-4 03:49:06 |顯示全部樓層

有病呀?
賤格, 咁同deforestation有咩分別?
回復

heiheimama 發表於 2007-12-4 10:03:53 |顯示全部樓層

原帖由 Jumpluff 於 2007-12-4 03:49 發表
有病呀?
賤格, 咁同deforestation有咩分別?

咁又唔好咁重語氣,我諗佢都係貪得意無心之失者,總之大家都知道要愛惜大自然就ok啦!
回復

八王爺 發表於 2007-12-4 14:33:30 |顯示全部樓層

我冧唔係咯! 有 d 人 行山,見到靚就 乜都 摘咗先,
根本唔冧嘢。

香港人 有好多都 好無公德心, 哩d 係学校都教唔到,人格 哩样嘢 ,真係好 複杂。

有时唔係有冇 錢,同出身,係病态!
回復

wincy0326 發表於 2007-12-4 18:23:45 |顯示全部樓層

我想講既係:
我覺得野生既一定會好令~~
我覺得野生始終係最好~  也許身邊有雜草
但佢地最大既好就係會好生氣勃勃咁既樣
真係好想去睇下~

ps:
可能上次我講真唔清唔楚  搞到要畀"阿行"del左d字去  ><"    要講番聲sorry
回復

charles604498 發表於 2007-12-4 18:25:15 |顯示全部樓層

本港野生毛氈苔、豬籠草、蘭花等如果行山都好常見,無需大驚小怪,採摘係唔,如果你採一棵話作研究都可以接受,但你大量採摘,趕盡殺絕,真係好錯,仲嚴唔夠死,公開埋地點,更加錯,一錯再錯,你道德觀實在要不得!
回復

charles604498 發表於 2007-12-4 18:31:17 |顯示全部樓層

原帖由 wincy0326 於 2007-12-4 18:23 發表
我想講既係:
我覺得野生既一定會好令~~
我覺得野生始終係最好~  也許身邊有雜草
但佢地最大既好就係會好生氣勃勃咁既樣
真係好想去睇下~

ps:
可能上次我講真唔清唔楚  搞到要畀"阿行"del左d字去  > ...

你講既地方,如果真係,毛毛會好危險,阿行Delete係架!
回復

nipchi 發表於 2007-12-4 18:33:43 |顯示全部樓層

其實我說的是假只搏多人回復再用的勁賤格的回復刺激大家、是我有歷以來回復最多、多謝回復。和第二增是我來的 用戶名 QWERTYUIOP
                                  密碼 QWERTYUIOP
回復

orchids 發表於 2007-12-4 18:51:45 |顯示全部樓層

其實你最初介紹人哋摘野花已經係唔啱,但現在重話係作故仔嚟玩人,似乎你個人品都唔會好得去邊呀!
回復

ahhong 發表於 2007-12-4 20:00:16 |顯示全部樓層

原帖由 nipchi 於 2007-12-4 06:33 PM 發表
其實我說的是假搏多人回復再用的勁賤格的回復刺激大家、是我有歷以來回復最多、多謝回復。和第二增是我來的 用戶名 QWERTYUIOP
                                  密碼 QWERTYUIOP ...

我呸!

禁佢言~

唔可以俾D無道德良知的低下鼠輩系園藝館擾亂

秩序,目中無人~

回復

wong 發表於 2007-12-4 20:32:32 |顯示全部樓層

原帖由 nipchi 於 2007-12-4 18:33 發表
其實我說的是假只搏多人回復再用的勁賤格的回復刺激大家、是我有歷以來回復最多、多謝回復。和第二增是我來的 用戶名 QWERTYUIOP
                                  密碼 QWERTYUIOP ...

做錯就認啦.....一句對唔住咪算囉....講咁多廢話....幼稚
回復

KUNO 發表於 2007-12-4 22:51:04 |顯示全部樓層

錯就要認,打要企定.
無論是講真還是作故仔,一開始就錯得好離譜!
若您會真心知錯及改過,大家都會接納您.
但您選擇一錯再錯的話,就算您怎樣變身到別處都只會變成過街老鼠.
仲有,我唔係閙您,亦唔係教您.
只係希望您知道就算在網絡上所說所做的一切都是要負責任的,如果是犯法的就更加要負上法律責任.
回復

sundewrex 發表於 2007-12-4 23:38:09 |顯示全部樓層

他們應該知錯了,就請各位給他們一個番身機會吧
回復

kkayz 發表於 2007-12-5 01:53:13 |顯示全部樓層

番身機會?
就罰每個星期日都要到郊外幫手執垃圾~
咁樣一來可以欣賞大自然既美態~
二來幫忙清理環境, 好回饋返大自然~
不然, 幫一些社區機構做一些植樹活動都不錯~
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-5 10:14:48 |顯示全部樓層

原帖由 kkayz 於 2007-12-5 01:53 發表
番身機會?
就罰每個星期日都要到郊外幫手執垃圾~
咁樣一來可以欣賞大自然既美態~
二來幫忙清理環境, 好回饋返大自然~
不然, 幫一些社區機構做一些植樹活動都不錯~ ...

佢個人做乜大家睇唔到,可以要求(但係都要佢自願)在網內寫作一篇愛護大自然及有關良好的品德行為應從小做起的文章,既可訓練寫作技巧,亦可認識甚麼是公德,又可平息眾憤,一舉三得
回復

ahhong 發表於 2007-12-5 21:14:46 |顯示全部樓層

原帖由 prodorothyhkg 於 2007-12-5 10:14 AM 發表

佢個人做乜大家睇唔到,可以要求(但係都要佢自願)在網內寫作一篇愛護大自然及有關良好的品德行為應從小做起的文章,既可訓練寫作技巧,亦可認識甚麼是公德,又可平息眾憤,一舉三得 ...

Good idea~
回復