爆茄 3 兄弟

作者: 小白 發表于 2009-10-5 01:29:02
1535 15
我去工聯會上堂, 之後就有了 6 棵蕃茄, 都叫做有收成.. ... 但係就爆了, 請問農友們, 我做錯了咩事, 同埋有冇農友都有種到工聯會老師所派發的蕃茄苗, 我的蕃茄是否細了一點

IMG_3092 (Large).jpg
新仔 發表於 2009-10-5 02:46:00 |顯示全部樓層
小白, 小番茄種得好靚呀, 不過可能太熟, 所以爆開啦, 我通常開始變紅就摘下架!
回復

llaus 發表於 2009-10-5 05:02:04 |顯示全部樓層

太熟都好!
內面d銀一定好熟啦
可以種正一輪啵

是乜品種來"
得個五毫咁細 ??
回復

alilovebyj 發表於 2009-10-5 08:55:48 |顯示全部樓層
可能因為之前下了好幾場大雨,水太多,好像也會出現這個情況。

所以說要控制水份。

回復

新仔 發表於 2009-10-5 10:36:33 |顯示全部樓層
太熟都好!
內面d銀一定好熟啦
可以種正一輪啵

是乜品種來"
得個五毫咁細 ??
llaus 發表於 2009-10-5 05:02

呀蛙, 咪鬼笑人咁衰啦, 迷你品種咪有咁細囉!
回復

muitau 發表於 2009-10-5 13:32:39 |顯示全部樓層
可能因為之前下了好幾場大雨,水太多,好像也會出現這個情況。

所以說要控制水份。   
alilovebyj 發表於 2009-10-5 08:55

對對對,所以結果後要小心供水!
回復

小白 發表於 2009-10-5 22:55:27 |顯示全部樓層
綜合各位的提點是要控制水份, 但水少又會卷葉, 都好難把握 add3icon

唔知道個 size 可去到幾大, 只知是夏茄 add5icon
回復

mono 發表於 2009-10-7 13:50:32 |顯示全部樓層
制水係當你預備收成時做㗎!如果想呢幾日收,咪比少啲水囉。
要大啲種 Roman Tomato 要唔要?SIZE 好似街市買細個隻煲湯蕃茄,但橢圓形。我有種子。要就 PM 我。
回復

小白 發表於 2009-10-8 00:51:14 |顯示全部樓層
要大啲種 Roman Tomato 要唔要?SIZE 好似街市買細個隻煲湯蕃茄,但橢圓形。我有種子。要就 PM 我。 ...
mono 發表於 2009-10-7 13:50

多謝哂...  我仲有其他種子都未發 add9icon
回復

llaus 發表於 2009-10-8 06:43:36 |顯示全部樓層
要大啲種 Roman Tomato 要唔要?SIZE 好似街市買細個隻煲湯蕃茄,但橢圓形。我有種子。要就 PM 我。 ...
mono 發表於 2009-10-7 13:50

應叫 Roma Tomato wow!
http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_tomato
回復

mono 發表於 2009-10-8 09:26:24 |顯示全部樓層
應叫 Roma Tomato wow!
http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_tomato
llaus 發表於 2009-10-8 06:43

係蛙哥!手多打多咗。
回復

小雲 發表於 2009-10-10 12:29:53 |顯示全部樓層
以前聽過導師教種茄類要加些少'硼'微量原素,咁個茄就無咁易爆開,你可去藥房買少少硼砂,放一茶匙落泥度就可以了,無需落太多.
另外放一些蝦殼(當然是白灼)令植物多些鈣都會好d架!
回復

小白 發表於 2009-10-13 23:14:26 |顯示全部樓層
以前聽過導師教種茄類要加些少'硼'微量原素,咁個茄就無咁易爆開,你可去藥房買少少硼砂,放一茶匙落泥度就可以了,無需落太多.
另外放一些蝦殼(當然是白灼)令植物多些鈣都會好d架! ...
小雲 發表於 2009-10-10 12:29

明白... 雞蛋壳有冇用呢add3icon
回復

小雲 發表於 2009-10-13 23:35:40 |顯示全部樓層
蛋殼最好就燒一燒佢,唔好就咁放落泥度,因為生雞蛋可能會有菌,所以要進行消毒....
而蝦殼因為已烚熟,所以可即放落泥...
回復

小白 發表於 2009-10-14 21:39:34 |顯示全部樓層
蛋殼最好就燒一燒佢,唔好就咁放落泥度,因為生雞蛋可能會有菌,所以要進行消毒....
小雲 發表於 2009-10-13 23:35

我 d 係 烚熟咗嘅蛋売 add14icon
回復

lagu 發表於 2009-10-14 21:58:37 |顯示全部樓層
小雲 發表於 2009-10-13 23:35

生雞蛋殼曬一曬ok?
回復