外國的中秋月亮

作者: Ulrica 發表于 2009-10-3 19:25:01
1983 6
發生在2004年的奧地利維也納, 一班來自香港的團友, 吃過晚餐之後無節目, 太無聊了, 便在維也納的街頭找月亮, 難得當晚正正是農曆中秋節八月十五, 大家都想看清楚’外國的月亮是否特別圓特別亮’。可惜當晚的天空太多雲了, 找不到月亮哦 !

在大家差不多失望的時候, 終於在對面幾層樓高的建築物上空見到了又圓又大的月亮, 一班人便站在街頭仰望天空指指點點的欣賞月亮了。有些老外也好奇的跟著望上天, 有的不明所以便走了, 有的便問那些中國人在看什麼, 知道是農曆中秋節之後, 也站了一會兒一起欣賞月亮。

那班中國人中一個非常八掛的 (是我也)忽然發現了第二個月亮, 就在那建築物的一個單位, 窗戶完全的開大了, 吊燈剛巧用了一個又圓又大的白色燈罩, 跟上空的月亮很相像, 其他團友知道有第二個月亮之後, 又向那個單位指指點點起來了。

噢! 忽然那個單位有個背對燈光的人影出現, 以頭髮/身形的輪廓估計是一位男仕, 他可能給街上的一班中國人同時向他的單位觀望及指指點點而受驚了, 他立即站到窗旁, 只見到他的頭部, 之後, 那盞月亮燈便關掉了。

真對不起了, 令那位男仕錯覺那一班中國人都是偷窺狂, 希望他那晚不會因此而失眠吧! 哈哈哈。
在回酒店的途中, 我拍了下面的一張照片, 每逢中秋節或每次見到這張照片, 我便會想起這段維也以納街頭過中秋節的有趣事件 (可能只我一個覺得有趣)。

無論如何, 請賞圖 ~~
新仔 發表於 2009-10-4 01:20:55 |顯示全部樓層
ULRICA, 我都覺得妳嘅經歷好有趣呀! 個月亮影得好大好圓丫!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-4 01:28:28 |顯示全部樓層
ULRICA, 我都覺得妳嘅經歷好有趣呀! 個月亮影得好大好圓丫!
新仔 發表於 2009-10-4 01:20

多謝你, 我特登影到朦朦地又唔清, 好似會多D氣氛咁囉, 中秋節快樂, 你在英國賞的月光有無不同呢?
回復

lameric 發表於 2009-10-4 01:44:59 |顯示全部樓層
Good Experience!!
回復

新仔 發表於 2009-10-4 01:56:33 |顯示全部樓層
多謝你, 我特登影到朦朦地又唔清, 好似會多D氣氛咁囉, 中秋節快樂, 你在英國賞的月光有無不同呢?
Ulrica 發表於 2009-10-4 01:28

我宜家在米國呀, 今晚先至係中秋, 但今晚應該會落雨, 所以可能無得賞月嚕!

其實 "月" 梗係故鄉圓啦! 最緊要係氣氛不同, 香港會好熱鬧, 我呢邊只有唐人街有氣氛咋!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-4 17:55:23 |顯示全部樓層
Good Experience!!
lameric 發表於 2009-10-4 01:44

thank you.
回復

Ulrica 發表於 2009-10-4 18:03:20 |顯示全部樓層
我宜家在米國呀, 今晚先至係中秋, 但今晚應該會落雨, 所以可能無得賞月嚕!

其實 "月" 梗係故鄉圓啦! 最緊要係氣氛不同, 香港會好熱鬧, 我呢邊只有唐人街有氣氛咋! ...
新仔 發表於 2009-10-4 01:56

有咩氣氛呀? 咪得個嘈字. 昨晚樓下火海咁, 球場仔那邊攪節目, 有個好似好勁的男人猛唱唔識的好雄偉的國語歌, 好似返左大陸咁. 嘈到我關晒所有窗, 開風扇. 好慘.
零晨三點仲有人坐係樓下講野大大聲, 唉....., 節日好煩的.
回復