不堪童黨欺凌英母女自焚

作者: KUNO 發表于 2009-10-1 01:41:48
1521 6
(網絡新聞轉貼)

英國李斯特郡一名單親媽媽,不堪 10年來與一對子女常被童黨騷擾和威嚇,多次報警卻不受理,最終選擇用最痛苦的方式解決──跟身體殘障的女兒在私家車內自焚了結生命。

38 歲媽媽皮金頓( Fiona Pilkington)與 18歲殘障女兒弗朗西卡( Francecca Hardwick)和 10多歲有誦讀障礙的兒子安東尼同住。因常被一批共 16名男女的童黨騷擾,包括向她的寓所擲石、雞蛋,甚至在牆上撒尿,他們 10年來不敢外出,形同軟禁。皮金頓 7年內報警逾 20次,指兒女性命受威脅,寓所受襲,但警方只叫她拉窗簾,別理那些孩子。

2007年 10月一個晚上,深感絕望的皮金頓,駕車帶女兒到一處偏僻地方,將 10公升汽油倒在車內引火自焚,兩人被燒成焦炭。慘劇發生後兩年,死因聆訊周四展開。

英國《泰晤士報》

KUNO 發表於 2009-10-1 01:56:41 |顯示全部樓層
今日喺火車有線新聞睇到哩段報導,睇到我眼火爆!
點解一定要有人死咗警察先肯出嚟做嘢?
點解要受害者以死控訴先會有人理?
警方喺死咗人之後先識醒,到咗兩年後嘅今日先走出嚟做show公開道歉認錯.
喺英國哩個階級觀念噤誇張嘅地方,係唔係真係只有皇室貴族同有錢人先有人權?
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-1 02:02:05 |顯示全部樓層
... 我想起早排天水圍童黨毒打和性侵犯同窗的新聞~
唉.... 呢d 係社會問題, 但d 社工已經做到唔停手, 警察又唔alert, 唉... 希望政府d 政策做好d啦~
回復

八王爺 發表於 2009-10-1 08:22:19 |顯示全部樓層
唔覺得有咩問題喎!
啲童黨係無家教,咁佢地唔識搬走咩?
回復

vivi 發表於 2009-10-1 11:05:31 |顯示全部樓層
... 我想起早排天水圍童黨毒打和性侵犯同窗的新聞~
唉.... 呢d 係社會問題, 但d 社工已經做到唔停手, 警察又唔alert, 唉... 希望政府d 政策做好d啦~
jellyfishy 發表於 2009-10-1 02:02

同意!!!
唉........每次聽到呢D新聞, 好心痛
如果大家對人都好似對自己咁, 世界都會美好D......唉
回復

Kiann 發表於 2009-10-1 22:29:29 |顯示全部樓層

有好多辦法解決,搬走係其一,但自焚絕對唔係解決辦法.我覺得個媽媽唔啱,佢無權操控佢兒女的生死.某程度上佢要照顧兩個比較特殊的兒女,係會有壓力,佢會唔會係過敏左少少?主觀地放大左童黨的問題.佢自己照顧唔到對兒女,佢自責,愧疚,為左令自己冇咁難受,所以認為問題係班童黨.

香港的社工,我對佢地的工作表現有保留.我有朋友本身係國內移民,但佢好發奮,憑自己的努力學好英文,去外國留學.佢有好多親戚朋友都係國內落左黎.佢地問我朋友有冇攞綜緩,我朋友話佢一家有手有腳,點解要攞,佢d親戚答佢點解咁傻唔攞,仲話一入香港邊境就有社工問佢地,可以幫佢地申請,既然有人服務周全,不拿白不拿.我覺得有d(注意係有d,唔好鬧我)社工選擇性地去幫人,攞綜緩的個案,比較容易完成,寜願花時間去羅湖等,搵對像去幫,但嗰d精神病復康的個案,就話人手唔夠.
回復

vkzone2002 發表於 2009-10-2 00:52:36 |顯示全部樓層
人手唔係無, 只係正苦唔肯請咁多人同埋引人太多"有需要家庭". 年年都有咁多社工畢業. 又有咁多人失學失業............
警察喎, 只係處理事後既事, 事前只係備案...... 備案=免處理件.
回復