小小建議

作者: gtrnismo 發表于 2009-9-28 12:47:50
2976 17
碰巧見到其他版有建立資料給初學者, 但在香草這邊我找不到
我有個建議不知道對大家有無用:

我建議大家一起建立一個清單, 包含所有香草, 然後頂置或放到公共欄給大家分享
提供圖片, 基本資料如名稱, 學名, 英文名, 什麼時候播種, 什麼溫度適合生長, 開花期, 所需日照時間, 水, 泥土要求, 營養等等。
目的是給初學者一個初步了解, 亦可避免太多同類的FAQ, 最起碼避免買錯香草甚至被騙(因鋪頭經常亂改名)此資料庫版主之前製作過, 但題目就不是這個, 看看大家意見如何。
eg:

圖片:
名稱:
別名:
學名:
科目:
種類:
common name (eng):
other name (eng):
botanical name (eng):
外表形態:
原生地:
歷史:
特殊用途: (例如bay leaves可以驅螞蟻)
所需日照時間:
所需水:
繁殖方法: (tutorial with pics)
花盆尺寸要求:
照顧注意事項:
常見疾病: (with pics)
有機醫療方法:
無機醫療方法:
常見問題:
餐用: (with recipes)
醫用:
等等......

是個data base吧, 我電腦唔得架, 大概個意見就係度喇不過好rough, 睇下版主或者熟電腦既朋友有咩技術支持既建議。

之前我介紹朋友上園藝館, 但朋友就批評話園藝館吹水多過種野, 我當然覺得吹水無問題, 但如果可以加強學術性感就更靚仔, 因為呢度氣氛比其他forum都較良好。

評分

查看全部評分

擔泥 發表於 2009-9-28 13:30:46 |顯示全部樓層
對於我什麼都不懂的,這真是一個十分好的主意!
回復

ILoveFlower 發表於 2009-9-28 13:43:13 |顯示全部樓層
對於我什麼都不懂的,這真是一個十分好的主意!
擔泥 發表於 2009-9-28 13:30

x 2add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-28 13:43:17 |顯示全部樓層
其實吹水同學術之間, 大家都要拎個平衡囉我覺得~~
想搵資料但又睇成十幾廿頁吹水野........ 又真係好氣餒的說~~~
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-28 16:13:29 |顯示全部樓層
其實吹水同學術之間, 大家都要拎個平衡囉我覺得~~
想搵資料但又睇成十幾廿頁吹水野........ 又真係好氣餒的說~~~
JicJicmom 發表於 2009-9-28 13:43

其實我係一個好鐘意吹水既人
或者同我工作有關

或者感講, 叫得論壇根本就係吹架喇

不過我見我fd感講我先唸起不如劃一忽出尼靜係read only
我見其他版好似有類似東西

btw, 好耐無見jic 媽媽
回復

緲緲 發表於 2009-9-29 04:04:35 |顯示全部樓層

要建立一條有規格/規範性嘅專題,若冇專門睇住呢個帖嘅會員甚至版主負責處理&打掃,係唔會成事。
而大部份網民喺討論區發言習慣自由講、不喜受規範,就算有人睇住一條專題,
但如果其他人繼續自由講,吹水吹到水浸、或將專題「kidnap」變成小圈子私聊樂園嘅話,
你唔畀佢地吹水佢地又嬲......成唔成事,除咗有冇專人打理,都好睇該版常客嘅作風。
回復

KUNO 發表於 2009-9-29 04:47:10 |顯示全部樓層
我比100個支持!
不過會好花心機同時間,我之前都有咁樣做過.
但係當你發現花咗好多心機之後,又冇乜回應瀏覽量又偏低,之後就唔想再嘥太多心機寫.

另外,其實講真我覺得喺題目裡面傾幾句題外話冇乜問題,一句起兩句止.
不過有時見到傾到離晒大題,唔夠半日就傾咗十幾頁出嚟,真係覺得好無聊.

仲有,希望啲標題名改好少少,一睇到標題就可以知道係講邊一樣嘢同講乜.
好似有啲主題淨係寫(開花喇,出葉喇,發芽喇,粉紅花,爛咗)咁樣!
真係睇到O嘴,睇個主題都完全唔知道噏乜!
跟住入去睇鬼死噤耐先知搞乜!
但係如果好似跟依家提議咁做就好得多,起碼只要輸入想搵嗰樣嘢嘅學名就即刻可以準確咁搵到需要嘅主題.因為拉丁文學名只有一個,唔會好似英文名咁樣有幾個,而中文名仲可以亂改都得.
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-30 14:18:41 |顯示全部樓層
要建立一條有規格/規範性嘅專題,若冇專門睇住呢個帖嘅會員甚至版主負責處理&打掃,係唔會成事。
而大部份網民喺討論區發言習慣自由講、不喜受規範,就算有人睇住一條專題,
但如果其他人繼續自由講,吹水吹到水浸 ...
緲緲 發表於 2009-9-29 04:04

謝謝你的提醒
um um, 如你所說, 真係好容易"吹水吹到水浸"甚至kidnap
先睇下版主點睇, 如果okay的話我會盡點微力試試
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-30 14:30:45 |顯示全部樓層
我比100個支持!
不過會好花心機同時間,我之前都有咁樣做過.
但係當你發現花咗好多心機之後,又冇乜回應瀏覽量又偏低,之後就唔想再嘥太多心機寫.

另外,其實講真我覺得喺題目裡面傾幾句題外話冇乜問題,一句起兩句止.
...
KUNO 發表於 2009-9-29 04:47

先多謝你既支持,
其實我之前都做過類似既野, 不過就唔系統化
瀏覽量偏低應該唔係問題, 反正都係想幫下人, 而且自己都想學下野
當自己逼自己做一個感既research, 就會好努力
而且一日唔開始一日都懶

傾咗十幾頁出嚟都唔係問題, 最大鍋傾傾下互插先囉命
"爛咗", 出葉! 發芽! 開花, 都算係有料到喇
最頂引就係問:
"點解我買翻尼好靚, 之後就死左"
無圖無剩, 無資料, 點死又唔知....

對, 我就係想大家入個學名或其他別名, common name都可以尋找倒自己想要既野
如果係一個group work就更加好
因為呢度age group闊得很, 各行各業人材都有, 如果有心果幾個一齊做個date base就正到爆喇

anyway多謝支持
回復

牙鈴 發表於 2009-9-30 20:50:29 |顯示全部樓層
咁樣都唔錯呀...可以快d搵到想要的資料嗎...add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-10-2 09:56:29 |顯示全部樓層
GTR, 我想講下自己少少睇法~
其實大家種開野0既都知, 好多時係根據自己個人不同0既種植環境去種好自己0既作物. 我地如果真係設立呢類0既資料庫時, 係唔係都係以"實戰" 經驗為主呢? 因為好多時唔同環境就有唔同0既做法, 當然首要就係版友們"自己知自己事"啦~ 人人做法都會有唔同~有D版友會pro D (如試泥土酸鹼 , 乾濕度計等等) , 有D版友就中意用古法 ( 同眼睇用手摸 , 好似以前D農夫咁~)
實戰經驗 , 同書本上教學, 有可能會係2碼子0既事來 .  
我覺得, 實戰同書本教學2者都係重要0既 , 響香草版呢度可以每一科出一專區 ( 講明先, 我唔知咩咩科乜乜拉丁名呢D  我中意叫薄荷唔中意叫乜乜科 , 但響教學上呢D又好似係必需要知咁, 我至提出來. ) :
1. 將書本上資料註明出處之後置頂 ( 如學名, 生長條件, 用途等等)
2. 各版友可以將其實戰經驗響下面分享 ( 如發芽,移苗等等)
此舉可以令各版友集中知道某類香草的種植方法, 條件及要留意的事項. 當自己去種0既時候, 又要根據各自不同條件而有所調節 , 唔可以一本通書睇到老.
當然, 其他如 : 唔知點解死左/ 謝左 , 請問用乜泥呢D問題/ 帖子, 可以即KILL 而唔需要問點解.

如果真係想行呢一條路, 響一開始 , 就要先申明呢類專題 / database 0既風格. 日後就要靠版友們自律喇 ~
積媽組織力唔太好, 只係識得想到一樣講一樣, 請各位見諒~
回復

gtrnismo 發表於 2009-10-2 11:46:10 |顯示全部樓層
GTR, 我想講下自己少少睇法~
其實大家種開野0既都知, 好多時係根據自己個人不同0既種植環境去種好自己0既作物. 我地如果真係設立呢類0既資料庫時, 係唔係都係以"實戰" 經驗為主呢? 因為好多時唔同環境就有唔同0既做 ...
JicJicmom 發表於 2009-10-2 09:56

唔該晒jic媽

如果公司開會個個好似你感囉個心出尼對事唔對人就唔洗禁煩, 話禁快就達成共識

我唸如果做所謂既data base, 唔會擺個人意見。 會係一D好general既資料

我明白係各施各法有pro友有古法友(我就係無技術果咋), 但我初初唸法係"唔預備人回應", 因為一回好難避免話唔吹水: 呢D admin既野我真係唔熟, 要版主比意見, 但就希望係好read only既野, 要問下面可以開post問就最好, 之後高人就可以出口回答了。

um, 因為我同另外一位網友同一條村都有D野我種倒佢種唔倒又有D野我永遠種唔倒但佢不知幾禁容易種, 我深深體會環境影響好大, 就算同一個方法得出尼效果都可以強差人意。
所以如果寫得, 只可以儘量, 因為我之前睇過幾本書都話rosemary同thyme盆底一定唔可以有積水, 但我發覺係"錯"。 跟住就唸下係唔係同環境有關, 最後發覺作者都唔係係亞洲, 所以變數一定有。

寫得就預左有壓力, 只可以我所謂既儘量; 儘量general。

至於你話薄荷咩family咩類你唔care, 其實我都唔多大興趣。 但因為做生意既成日改到D名有禁型格得禁型格, 有時候包裝上寫既common name都可以錯得厲害, 最慘就係寫左第2樣。 所以有個學名就多樣野對下感囉。
既然都係做, 不如好似wikipedia類似格式再加加減減, 務求盡多資料...

多謝大家既意見, 其實我係米應該做翻個sample比大家睇下有咩加加減減更為實際呢? (用sweet basil﹖ )
回復

jack872184 發表於 2009-10-3 10:03:07 |顯示全部樓層
支持x103~!
回復

don3131 發表於 2010-6-29 20:38:50 |顯示全部樓層
回復 1# gtrnismo

不知以下網站所列資料能否滿足要求?
    http://book.tndais.gov.tw/Brochure/tech109.htm
回復

jeffiau 發表於 2010-7-1 02:56:49 |顯示全部樓層

回復 4# JicJicmom

非常認同, 所以我建議:

1樓 - XX花
2樓 - YY草
10樓 - ZZ草
1234樓 - AA
.
.
.
.
.

那大家可跟據自己需要索引, 跳過吹水野
但就要麻煩post主了
回復

gunbuster363 發表於 2010-8-2 09:04:42 |顯示全部樓層
我覺得個架就易整
但係D資料就唔多
回復

jack872184 發表於 2010-8-2 14:36:29 |顯示全部樓層
O~
I nearly forget about this@@
Shall we vote to choose if we make a data清單or not?(I think most of us will agree@@)
Then we can discuss the 格"sick"of the data.
回復

sam261 發表於 2010-8-5 21:44:49 |顯示全部樓層
回復 1# gtrnismo

Good~~
回復