多肉殺手今次連種子都唔放過.

作者: 肥仔文 發表于 2009-9-26 15:27:50
5176 48
鄙人真衰格.

種死咁多多肉. 唉.因見花友入開野..忍唔到手..又造孽了..喃嘸.

喂..撒左種子在蓋面沙上..你地見唔見到?

胡亂setup

過左4日..有d野睇.

嗚..唔好問我種左乜..如佢地唔俾我玩死..一兩星期後就知係乜..阿門
GOODluck20x 發表於 2009-9-26 18:20:20 |顯示全部樓層
師兄好野wor ... 標哂芽la~!!!!
我e然好想g 乜東東...heheeee
有緊乜介質呀? 介紹o下
Yadd6icon
回復

variable 發表於 2009-9-26 18:29:22 |顯示全部樓層
我都想知,
會唔會係近排大熱,肉友們都爭相去花墟搵既"時東"
回復

肥仔文 發表於 2009-9-26 18:57:10 |顯示全部樓層
我都想知,
會唔會係近排大熱,肉友們都爭相去花墟搵既"時東"
variable 發表於 2009-9-26 18:29

眼利. 雜錦來..幾年茂發過種子.希望安然渡過..
回復

肥仔文 發表於 2009-9-26 19:01:35 |顯示全部樓層
師兄好野wor ... 標哂芽la~!!!!
我e然好想g 乜東東...heheeee
有緊乜介質呀? 介紹o下Yadd6icon
GOODluck20x 發表於 2009-9-26 18:20

介質..都係現成多肉土為底..面加一層極薄白沙(免種子下沉).

以前我會用密實袋..但係覺個底會積水..現我用果汁杯套住個盆. 用保鮮紙包實開口.
咁樣土就唔會長時間浸住水..但又夠濕. 我都係試下..試左再話俾你地知咁得唔得.

水..我就用蒸餾水. 盆用新的..土..用包裝的(包裝話消毒過)..

安全d. 可以叮d泥先..不過我無咁做.
回復

GOODluck20x 發表於 2009-9-26 21:00:14 |顯示全部樓層
介質..都係現成多肉土為底..面加一層極薄白沙(免種子下沉).

以前我會用密實袋..但係覺個底會積水..現我用果汁杯套住個盆. 用保鮮紙包實開口.
咁樣土就唔會長時間浸住水..但又夠濕. 我都係試下..試左再話俾你地知 ...
肥仔文 發表於 2009-9-26 19:01

cc~~  我又冇諗過種子下沉~ ヌ学野!!

我用c 普通膠兜再套上保鮮紙 . 等大d 再移盆 .
蒸餾水好d ? 我只g 食虫系用蒸餾水, 原來多肉都 work !!

我冇叮d泥先用...因為冇微波爐 ...
add8icon
回復

肥仔文 發表於 2009-9-26 22:51:28 |顯示全部樓層
cc~~  我又冇諗過種子下沉~ ヌ学野!!

我用c 普通膠兜再套上保鮮紙 . 等大d 再移盆 .
蒸餾水好d ? 我只g 食虫系用蒸餾水, 原來多肉都 work !!

我冇叮d泥先用...因為冇微波爐 ...add8icon ...
GOODluck20x 發表於 2009-9-26 21:00

學乜鬼野.我分享下死野心得.

因生石花種子好細..接近粉咁.如土粒大.有機跌落泥隙中.
無蒸餾水..用白開水都可以..殺菌同水中生物..

有d大粒連肉種子..一定要清好種子皮..唔係好易惹菌..出左芽都會被菌絲整死.
當然..有人會用殺菌劑個d野..

剛有d心機..用我部錢七相機的Manual Macro影左2張.
因隔住保鮮紙..都要影幾張先okay.

回復

gege188 發表於 2009-9-27 14:11:50 |顯示全部樓層
我想問,係未出左芽都要焗住佢GA?
屎啦..我開左個盒啦已經!
回復

肥仔文 發表於 2009-9-27 22:42:30 |顯示全部樓層
我想問,係未出左芽都要焗住佢GA?
屎啦..我開左個盒啦已經!
gege188 發表於 2009-9-27 14:11

要睇情況..如無霉菌或其他感染. 還可以蓋多陣.
當然..焗住.放在太大陽光下不可..驚水份蒸熟佢地.

太早開晒蓋.如保唔到水..苗仔好快拉柴.
回復

lameric 發表於 2009-9-27 23:05:24 |顯示全部樓層
嘩!果然係人氣爆燈,唔怪得"明恰"個姑姐問我做乜呢排咁多人搵生石花...
回復

variable 發表於 2009-9-27 23:27:07 |顯示全部樓層
眼利. 雜錦來..幾年茂發過種子.希望安然渡過..
肥仔文 發表於 2009-9-26 18:57

有苗有希望,祝健康成長
回復

gege188 發表於 2009-9-28 12:05:16 |顯示全部樓層
嘩!果然係人氣爆燈,唔怪得"明恰"個姑姐問我做乜呢排咁多人搵生石花...
lameric 發表於 2009-9-27 23:05

因為有人放毒囉~~~~hehe
回復

肥仔文 發表於 2009-9-28 17:30:22 |顯示全部樓層
因為有人放毒囉~~~~hehe
gege188 發表於 2009-9-28 12:05

冰個放毒..拉出去..打....
回復

肥仔文 發表於 2009-9-28 23:47:12 |顯示全部樓層
其實仲有2盆發的.

呢盆..唉..大左睇到乜先開估.其實我茂乜信心.

出了幾苗.

另一盆..大路野..
回復

momoko1128 發表於 2009-10-1 22:54:19 |顯示全部樓層
好彩我無中多肉毒, 我一直以為佢地好易種, 依家先知, 仲難種過d av, 迷岩..add5icon
回復

肥仔文 發表於 2009-10-1 23:25:31 |顯示全部樓層
好彩我無中多肉毒, 我一直以為佢地好易種, 依家先知, 仲難種過d av, 迷岩..add5icon
momoko1128 發表於 2009-10-1 22:54

多肉..唔難..其實有適合環境..成功左7成.

忍得手.唔亂淋水搞佢地..就好易種啦.
回復

momoko1128 發表於 2009-10-1 23:31:30 |顯示全部樓層
水要用蒸餾水. 泥要叮, 咁都唔叫難..我種個D多肉都係由得佢地自生自滅 add12icon
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-2 15:51:36 |顯示全部樓層
學乜鬼野.我分享下死野心得.

因生石花種子好細..接近粉咁.如土粒大.有機跌落泥隙中.
無蒸餾水..用白開水都可以..殺菌同水中生物..

有d大粒連肉種子..一定要清好種子皮..唔係好易惹菌..出左芽都會被菌絲整死.
當 ...
肥仔文 發表於 2009-9-26 22:51

雪....我開水o侯水乍....
系呀 ~ d 花枯左趺落d植材面..之後發毛...好恐怖!!

嘩...好多仔仔呀!!
回復

GOODluck20x 發表於 2009-10-2 15:55:22 |顯示全部樓層
肥仔文 發表於 2009-9-28 23:47

堅wor....原來可以咁發苗?add3icon
回復

肥仔文 發表於 2009-10-2 17:50:54 |顯示全部樓層
水要用蒸餾水. 泥要叮, 咁都唔叫難..我種個D多肉都係由得佢地自生自滅 add12icon
momoko1128 發表於 2009-10-1 23:31

係種子煩D.

成株好多都好粗生.

我覺..愈理佢地生得愈差..
回復

123下一頁