玩新野 ....請教高手..更新左相

作者: uchonkit 發表于 2009-9-24 23:42:50
2201 7

挑戰難度, 上網買左好多植物, 想請教有冇高手知點種??
我正係知度要放係陰涼光亮地方, 唔好直射太陽
我E+住係福建 現在氣溫25~27度左右  啱唔啱種
買左: 延胡索
        多被銀蓮花
        熊貓細辛
        斑葉重樓(斑葉七葉一枝花)
        雪割草(雪皇后&碧空)
        延齡草
IMGP6782.jpg IMGP6792.jpg IMGP6778.jpg IMGP6773.jpg IMGP6776.jpg IMGP6791.jpg IMGP6790.jpg
KUNO 發表於 2009-9-25 01:37:27 |顯示全部樓層
挑戰難度, 上網買左好多植物, 想請教有冇高手知點種??
我正係知度要放係陰涼光亮地方, 唔好直射太陽
我E+住係福建 現在氣溫25~27度左右  啱唔啱種
買左: 延胡索
        多被銀蓮花
        熊貓細辛
        斑葉重 ...
uchonkit 發表於 24/9/2009 23:42

您好!
看來您也十分喜歡溫帶的花兒,但是除了熊貓細辛及斑葉重樓之外,其餘的在南方也十分難種植.
在南方氣候炎熱潮濕,除了要在陰涼有散射陽光的地方種植之外,也需要盡量放在能夠隔絕雨水的地方種植,通風方面也需特別留意.
而介質及盆器方面,需要有一定保水性但同時亦需要疏水透氣良好.
回復

Exodus 發表於 2009-9-25 04:38:33 |顯示全部樓層
您好!
看來您也十分喜歡溫帶的花兒,但是除了熊貓細辛及斑葉重樓之外,其餘的在南方也十分難種植.
在南方氣候炎熱潮濕,除了要在陰涼有散射陽光的地方種植之外,也需要盡量放在能夠隔絕雨水的地方種植,通 ...
KUNO 發表於 2009-9-25 01:37

花葉重樓都算麻煩....... Paris luquanensis郁d 就瓜
回復

avery 發表於 2009-9-25 08:22:23 |顯示全部樓層
都幾夠薑, 未識種都可以買咁多 ...
回復

uchonkit 發表於 2009-9-25 12:25:02 |顯示全部樓層
您好!
在南方氣候炎熱潮濕,除了要在陰涼有散射陽光的地方種植之外,也需要盡量放在能夠隔絕雨水的地方種植,通 ...
KUNO 發表於 2009-9-25 01:37

多謝賜教~!!!
我間房夏天都唔係好熱 陰陰地咁啦 熱都會開冷氣
我放哂佢地係窗邊 都好大風同光猛  應該都得瓜....
回復

uchonkit 發表於 2009-9-25 12:30:04 |顯示全部樓層
都幾夠薑, 未識種都可以買咁多 ...
avery 發表於 2009-9-25 08:22

上網見到平, 有D 3~6蚊棵  最貴嗰D(重樓,細辛...)都係10幾蚊棵
所以未胆粗粗玩下LOR

其實我都種過好多野架...不過第一次種溫帶植物
希望種唔C啦
回復

KUNO 發表於 2009-9-25 21:14:49 |顯示全部樓層
上網見到平, 有D 3~6蚊棵  最貴嗰D(重樓,細辛...)都係10幾蚊棵
所以未胆粗粗玩下LOR

其實我都種過好多野架...不過第一次種溫帶植物
希望種唔C啦
...
uchonkit 發表於 25/9/2009 12:30

嘩~~~平成咁!
回復

uchonkit 發表於 2009-11-2 16:41:36 |顯示全部樓層
落左泥一個月 今日"了"開D泥睇下
大多數都OK 除左棵重樓消失左....唉
泥係腐葉土+鹿沼土+赤玉土  (腐葉土為主)
更新下最新狀況  :
延胡索: 生長良好
熊貓細辛: 完全冇變過樣
雪割草(雪皇后碧空): 都係咁樣 冇變過
延齡草: 有蛆蛀爛左一個芽  但個根冇事 仲有健康既芽係到
斑葉重樓(斑葉七葉一枝花): 成個球消失左T.T...
多被銀蓮花: 開始出芽
希望今次挑戰成功
回復